2011-01-21

Bostadsbubbla eller inte?

Riksbanken ser ingen bostadsbubbla i Sverige, men är däremot oroade över hushållens ökande skuldsättning. Jag vet inte om de ljuger eller om de lider av något problem. För om man är oroad över de svenska hushållens ökande skuldsättning bör man även vara oroad över de svenska bostadspriserna, då de tydligt hänger ihop, som jag visade häromdagen.

Finansminister Anders Borg verkar dock mer oroad för bostadspriserna.
- Det finns en risk här. Det är ingen tvekan. Men den handlar inte bara om bostadspriserna, utan också om hushållens samlade skuldsättning.
Går man till utländska observatörer råder det dock ingen tvekan om att det är en bostadsbubbla i Sverige. Mest kan man läsa om det på olika bloggar och diskussionsforum, eftersom Sveriges bostadsmarknad inte är så jätteintressant för utländska media. Men några finns det. Saxo Bank skrev i somras så här.
So some countries escaped the turmoil relatively unscathed – but they won’t be so lucky this next time around as global growth begins to weaken in coming months. That’s because Australia, Canada, New Zealand, Norway and Sweden (an exporter, if not a commodity exporter) are all suffering under the weight of tremendous housing bubbles – each of them worse than the US housing bubble in terms of price appreciation from 2002 levels. When these bubbles pop in a weak global environment, this is likely to serve as a double whammy to these countries
Andra ställen att läsa är Businessweek, Bloomberg och Global Property Guide.

Men de svenska makthavarna inom finansområdet tycks vara lite hemmablinda.

Tillägg: Nu hittade jag tillbaks till Economists sammanställning av bostadspriser i olika länder från oktober 2010 (jag hade tappat bort länken). Enligt den är svenska bostäder i genomsnitt 41,5% övervärderade.

Tillägg 2: Och hittade tillbaks till Edward Harrisons artikel på Seeking Alpha.

[Andra bloggar om , ]

13 kommentarer:

  1. Skulle vara hemskt intressant att få läsa din analys av artikeln "Prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden – en fundamental analys"

    http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Artiklar_PV/2010/pov_2010_3_frisell_yazdi.pdf

    Jag tycker nämligen att det är den enda väl underbyggda motiveringen till att priserna inte kommer att rasa framöver. Allt annat är bara lösa spekulationer och påståenden som att "priserna stiger alltid på sikt, vi har ingen bubbla etc. etc.".

    SvaraRadera
  2. Jaa, vad ska man säga om RB:ledamöterna när de blåljuger folket i ansiktet. De tycks tro att vi fortfarande lever på 1800-talet där kommunikation, nyhetsflöde och allmän intelligens var begränsat.

    Jag har sagt det förr och säger det igen:
    Sverige har de absolut sämsta riksbanksledamöterna i den civiliserade världen. Vi har dessutom ledamöter som går FED:s ärenden.

    Ledamöterna är inte kompetenta nog att sitta i en sån viktig organisation. Nästan ingen av dem har någon praktisk erfarenhet av finansmarknaderna, utan är "skrivbordsexperter". E.O är väl det bästa exemplet. Han är en nickedocka som styrs av hussen Ben Bernanke.

    Att RB dessutom sålde ut 60% av Sveriges guldreserv på ca 700 USD/Oz borde i det närmaste betraktas som landsförräderi. Om man inte har förmågan och kunskapen att se åt vilket håll finansmarknader går så ska man rimligtvis INTE sitta i ett av Sveriges allra viktigaste och samhällspåverkande organ.

    Inkompetenta lakejer är vad de är.

    SvaraRadera
  3. En bubbla är när allmänheten köper tillgångar bara av den anledningen att de väntas stiga i pris. Bostadsbubblan på Irland innebar att folk köpte två lägenheter; en att bo i, en för att i framtiden casha in värdestegring. Ser vi detta beteende i dag i Sverige? Nej, folk köper en bostad att bo i, utbudet i tre stadsregioner är lägre än efterfrågan, så priserna har stigit. Skuldkvoten stiger också, det innebär att en större andel av framtida konsumtionsutrymme är vikt för räntebetalningar, det innebär ökad risk. Men bubbla?

    SvaraRadera
  4. Riksbankens sista åtgärd kan mycket väl bli att införa trämyntfot i Sverige. Nypräglade enkronor har redan nu ett metallvärde som överstiger en krona. Antingen så får tvåkronorna bli de minsta mynten, eller så får enkronorna börja tillverkas av ett billigare material. Med fortsatt inflation kommer man till slut till en punkt där bara trä är billigt nog. Om inte annat så kommer trä att användas för att försöka förmå folk att inte elda med sedelbuntar.

    Mvh Guldnisse

    SvaraRadera
  5. Anonym 2011-01-21 17:10:
    Tack för tipset!
    Jag ska läsa och återkomma...

    SvaraRadera
  6. @sl: jo. Känner du ingen som bor i stockholm? Finns massor av spekulationsköp här, inte minst renoveringspbjekt och nyproduktion.

    SvaraRadera
  7. Re: Anonym med artikellänken

    Håller på sätt och vis med. De ger en beskrivning jag tycker låter rimlig kring varför priserna gått upp så mkt och vilka faktorer som styrt.

    Dock tycker jag de tar för givet att dessa faktorer kommer vara kvar. Så här låga realräntor och högre disponibla inkomster framförallt.

    Jag är också skeptisk till deras antagande att dagens utveckling står sig även om räntan går upp till 5,5%. Om 100% belåning amorteringsfritt återinförs så kanske men det lär nog inte hända.

    Eric/"För stunden obelånad - åtminstone tills bilden klarnat"

    SvaraRadera
  8. Jag tar inte något som en centralbank säger offentligt på något större allvar.

    Vi vet ju vad Ben sa innan kraschen och vår Riksbank såg inga större problem med SEB/Swedbanks utlåning i Baltikum innan det var för sent.

    Var och en får fundera ut det rimliga i en fortsatt stigande skuldsättningsgrad underblåst av artificiellt låga korträntor.

    Tror man att detta fortsätter, jag då får vi ingen nedgång.

    Ser man som jag det orimliga i detta, samt ser rejält stigande räntor de kommande åren, så förväntar iaf jag mig en real nedgång på minst 10-15% de kommande åren, men kanske så mycket som 25-40%.

    Begränsad uppsida, stor nersida, betyder usel risk/reward, men visst, måste man köpa så måste man.

    /Fredrik L

    SvaraRadera
  9. Makro e kul2011-01-21 22:49

    Som vanligt gäller det att komma ihåg att The Economists sammanställning är att under/övervärdering beräknas genom att jämföra med kostnaden för att hyra sin bostad. Eftersom vi har artificiellt låga hyror i Sverige haltar denna jämförelse kraftigt.

    SvaraRadera
  10. Hej Flute,
    Intressant inlägg av dig (som vanligt!).
    Jag tror de flesta är överens om grundproblematiken, men att uppfattningarna sedan kan avvika rent semantiskt över vad vi väljer att kalla det. Bostadsbubbla eller potentiella risker...
    Jag ska utveckla mina tankegångar i ett eget blogginlägg inom kort.
    Vänliga blogghälsningar
    Classier Corn

    SvaraRadera
  11. @Anonym 22:38

    Du skriver:
    "Jag tar inte något som en centralbank säger offentligt på något större allvar."

    Varför då? Kolla vad Bernanke har sagt!
    http://www.youtube.com/watch?v=9QpD64GUoXw

    /PL

    SvaraRadera
  12. Flute, egentligen är väl bostadspriserna helt ointressant, det intressanta är människors skuld gentemot disponibel inkomst och nu är skillnaden rekordstor. Givetvis är det detta som pumpar upp bostadspriserna, men egentligen skulle problemet vara exakt detsamma om pengarna gick till thailandresor istället. Så titta inte blint på bopriser, titta på skuldsättning.

    SvaraRadera
  13. Anonym 2011-01-22 15:21:
    Visst, jag brukar ju säga att det i grunden är en skuldbubbla, som yttrar sig som bostadsbubbla.
    Men de uppumpade bostadspriserna har också andra bieffekter.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.