2011-01-10

Vildsvinen är värst

Idag kan man läsa i SvD om hur vildsvinen blir ett allt större problem i Sverige. Jag ser vildsvinen som en betydligt större fara än de rovdjur som bloggrannen Cornucopia nämner i dagens artikel om Astrid Lindgren-syndromet. Jag minns att jag för några år sedan läste på ett amerikanskt nätforum hur någon oroade sig för hur förvildade hundar (feral dogs) skulle kunna bli ett problem, men fick svaret att "feral hogs", alltså förvildade svin, är ett betydligt allvarligare problem att oroa sig för.

Vildsvin har redan blivit ett allvarligt problem för livet på landet i många delar av Sverige, som beskrivs i SvD-artikeln. Även i USA är förvildade svin ett allvarligt problem, som man kan läsa om exempelvis hos Texas Parks and Wildlife. Beskrivningarna där stämmer väl in även på vildsvin. Min översättning:
Vildsvin är allätare, och äter alltså både växter och animalisk föda. De är mycket opportunistiska ätare och stora delar av dieten beror på tillgången efter säsong. Födan inkluderar gräs, örter, rötter och knölar, löv och skott, ekollon, frukt, lökar och svamp. Den animaliska födan inkluderar ryggradslösa djur (insekter, sniglar, maskar, etc.), kräldjur, groddjur och as (döda djur), men även levande däggdjur och fåglar om de får möjlighet. Vildsvin är särskilt förtjusta i ekollon och inhemska jordbruksgrödor såsom majs, sorghum, ris, vete, sojabönor, jordnötter, potatis, vattenmelon och meloner. Vildsvin äter främst nattetid samt i gryning och skymning, men äter även under dagtid i kallt eller vått väder.
Angående skador:
Vildsvin konkurrerar direkt med boskap och även med vilda djur om födan. Den huvudsakliga skadan som de orsakar för boskap är dock indirekt förstöring av habitat och jordbruksprodukter. Rotande och trampande aktiviteter vid födosök kan skada jordbrukets grödor, fält samt matnings- och vattningsplatser för boskap. Ofta skadas eller förstörs foderhäckar för vilt. De destabiliserar också våtmarker, källor, bäckar och dammar genom överdrivet rotande och vadande. Förutom förstöring och förändring av habitat kan svinen förstöra skogsplanteringar och skada träd. Även om de inte är aktiva rovdjur, kan vildsvin äta upp hjortkid, små lamm och killingar. Om de får möjlighet kan de även förstöra och äta upp äggen från marklevande fåglar.
Sammanfattningsvis kan man säga att vildsvinen kommer att göra livet på landet i Sverige inte fullt så idylliskt som många säkert önskar. Vargar och lodjur framstår i sammanhanget som mindre problematiska, så länge man håller stammarna på en storlek av några hundra djur (vilket är betydligt lättare än att hålla nere stammen av de snabbförökande vildsvinen). Visserligen kan rovdjuren ställa till skador på tamdjur, men vildsvinen kan även de orsaka allvarliga skador, inte bara på lamm, utan även på det foder man tänkt ha till sina djur.

14 kommentarer:

  1. Låt Obelix ta hand om vildsvinen.

    SvaraRadera
  2. I Polen lever vargarna till stor del på vildsvin....
    Fler vargar kanske?

    SvaraRadera
  3. Inga problem, det finns numera godkända fällor för vildsvinen.
    Har du mark och jägarexamen, köp en fälla och ha mat året om.
    http://www.ideverkstaden.com/vildsvinsfalla.html

    /Perfekt

    SvaraRadera
  4. Nu till våren ska vi stängsla in odlingarna...annars inga odlingar kvar. Mördarsniglar är ju ett problem men vildsvinen...5 min i odlingarna och allt är borta...

    SvaraRadera
  5. Det stora problemet är hjortdjuren, det enda djuret i Sverige som faktiskt dödar människor. Men att skjuta ner älg-och hjortstammar till en storlek som inte är den trafikfara de är i dagsläget är inte aktuellt för Jägareförbundet. Nej, då lipar man hellre om varg...

    SvaraRadera
  6. Ang. Typgodkända fällor!

    Först vill jag upplysa om att det är ett företag som haft monopol på all försäljning av en modell av vildsvinsfälla sedan juli 2007.

    Denna fälla tillsammans med nio andra modeller testas sedan ett år tillbaka av Statens veterinärmedicinska anstalt på uppdrag av Naturvårdsverket.

    I dec. 2010 kallade Naturvårdsverket alla tillverkare av vildsvinsfällor till ett möte, där SVA meddelade att den enda typgodkända fällan som får säljas i dagsläget inte har fångat ett enda vildsvin hittills.

    Det kvittar nog hur mycket mark och jägarexamen man har så förblir magen lika tom för det, plånboken och frysboxen också för den delen.


    En som satt med på mötet

    SvaraRadera
  7. Lösning: bort med förvuxna småpojkar från skogarna. Ingen "man" med extrem penisavund ska få ha vapen, anser jag.

    Bort med de efterblivna nollorna och låt naturen sköta sig själv och vips så skulle t.ex vargstammen växa sig stark och ta hand om grisarna.

    I flera hundra tusen år klarade rovdjuren av att ta hand om bytesdjur i skogarna, vare sig de var älg eller rådjur. Jag är rätt övertygad om att de klarar av ett par grisar också, så länge de patetiska små nollorna inte tillåts skada andra levande varelser så de kan (för några sekunder) känna sig som "män".

    I värsta fall så får väl staten gå in och bjussa dessa hårda killar på penisförlängningar, så kanske de kan känna sig som män utan att någon annan (människa eller djur) måste betala för det. Jag är rätt övertygad om att antalet kvinnor som blir misshandlade skulle gå ner snabbt samtidigt.

    SvaraRadera
  8. Älgar utgör ju en direkt fara för den som är ute i skogen, vilket inte minst den ihjälstångade kvinnan utanför Loftahammar (Västervik) visade. Men när hör vi jägarna säga att de inte törs gå i skogen för älgarnas skull?

    Jakten idag lever under förment ansvarstagande och tillvaratagande, men sanningen är att ansvarstagandet haltar betänkligt, en jaktbar viltstam får mycket högre prioritet än skogsproduktionen eller jordbruket, dvs nöjet får företräde framför nyttan. För att åstadkomma detta skjuts rovdjur bort (gäller även grävling och räv) varvid människan *måste* ta hand om viltstammarna...

    SvaraRadera
  9. Blir intressant att se hur storleken på varg-, vildsvins- och älgstammarna utvecklar sig.
    Till syvende och sist är det väl pengarna som avgör. Frågan är då vem (i sammanhanget) är det som har pengarna?
    De stora skogsbolagen väger tungt, och de vill ha mindre älg. För dem kanske en större vargstam vore välkommet?
    Jordbruket lär inte uppskatta en allt större vildsvinsstam, så även de kan möjligen tänkas uppskatta en större vargstam, förutsatt att man kan freda tamboskapen.
    Kanske en större, mer utbredd och livskraftig vargstam som höll älg och svin på stången, samtidigt som man höll ett visst jakttryck på vargen (för att hålla den skygg för människan) inte vore så dumt.
    Det är då bara jägarkåren som blir "lidande", med mindre vilt och med jakthundarna i fara. De lär skrika illa. Jag är själv med i Sv. Jägareförbundet, så jag kan ana hur det skulle låta.

    Vi ska inte heller glömma att många markägare vill ha vildsvin på sin mark, för då kan de ju sälja jakten för svinhöga (förlåt) priser.
    Intressant blir det iaf.

    SvaraRadera
  10. Tyvärr är det inte så lätt som att tro att pengarna ska göra att skogsbolagen ska minska viltstammarna. För det är en sak vad huvudet vill, dvs ha högre avkastning, och en annan vad händerna vill, dvs alla personer som *jobbar* i ledande befattningar i skogsbolagen. De sistnämnda är nämnligen i stor omfattning jägar...

    Om denna intressekonflikt rapporteras återkommande i branschmedia.

    SvaraRadera
  11. Haha, har en egen fälla och vi vet hur många vi har avlivat.
    Glöm allt annat./Perfekt

    SvaraRadera
  12. Ang. Den typgodkända vildsvinsfällan!

    I okt. 2010 gick tillverkaren själv ut och berättade i tidningen ATL att han sålt 600 fällor, och att dessa fångat 2-3000 vildsvin.

    Det blir i bästa fall 5 vildsvin / fälla och med ett pris på 7500kr så kostar varje vildsvin minst 1500kr.

    Så innan dessa fällor betalat sig så har ägarna fått hålla på i ganska många år.

    Fundera på hur mycket fläskkött man kan köpa på ICA för 7500kr, antar att den som provar är ganska trött på fläskkött innan pengarna är slut.

    SvaraRadera
  13. Vildsvin smakar för gott för att bli för många.
    -Jonas

    SvaraRadera
  14. Visst kan vildsvin ställa till med skador på åkrar och gräsmattor, men i skogen är deras bökande inte till någon större skada. Kanske kan de dra in rotröta i granen när de gräver efter rottickan.

    Till skillnad från vargen som kraftigt drar ner värdet av jakten, den jagar ju utan att betala jaktarrende, har vildsvinen ett jaktligt värde. Detta innebär att man som skogsägare hellre har vildsvin än varg, om man nu skulle kunna välja.

    En annan sak är förstås att vildsvin är otrevliga djur som i vissa situationer kan vara farliga.

    Skogsägare

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.