2011-01-12

CDS-toppen vecka 2 - fokus på Portugal

Senast jag presenterade denna topplista över länderna med störst risk för statsbankrutt var i slutet av november. Det handlar alltså om prissättningen för kreditswappar (CDS) på statsskulden för olika länder. Kreditswappar är ett slags "försäkring" för innehav av obligationer. Alla världens länder finns inte med på listan, exempelvis saknas en mängd fattiga länder såsom Bangladesh och Haiti, då de inte är särskilt intressanta för de globala finansmarknaderna. Men de flesta av världens största ekonomier finns med - sammanlagt har jag funnit data för 37 länder. Så här såg i alla fall topplistan ut idag på morgonen.
1Grekland1053
2Venezuela1032
3Pakistan823
4Irland657
5Argentina563
6Portugal537
7Ukraina464
8Dubai415
9Ungern398
10Spanien350
11Lettland275
12Bulgarien261
13Litauen257
14Italien244
15Egypten215
Venezuela har sjunkit tillbaka och lämnat över förstaplatsen till Grekland. Pakistan har tagit tredjeplatsen från Argentina och ligger nu på statsbankruttsnivå. Irland fortsätter uppåt och har gått om Argentina, som sjunker tillbaka även om CDS-nivån fortfarande är hög. Portugal är nu nästan uppe på Argentinas nivå! Italien har gått om Egypten och närmar sig Litauen, Bulgarien och Lettland - grattis Berlusconi! Generellt har priserna på CDS stigit något sedan slutet av november, utom för vissa länder såsom Kazakhstan, Ryssland, Mexiko och Brasilien. Men för länder som Sverige gör det inte så mycket om nivån stiger från 31 till 35 punkter. Det är dock värt att notera att CDS för alla eurozonens länder utom Finland har stigit mer än övriga sedan slutet av november. Finland med 24 punkter anses till och med säkrare än USA med 30 punkter. CDS på eurolandet Tysklands statsskuld har stigit från 41 till 59 punkter.

Idag emitterade Portugal nya statsobligationer och tidningarna påpekar att sanningens minut närmar sig för landet när trycket hårdnar och att eurons öde kan stå på spel.
Portugal riskerar bli det tredje eurolandet som begär hjälp för att klara sina finanser. Räntetrycket stiger, bankaktier faller, och ett avgörande närmar sig.
Men vi är inte riktigt där än. Först ska Portugal gå ut och förneka att det finns något problem.
Portugals premiärminister José Socrates upprepar att det inte finns några planer på att be om hjälp från EU och IMF, som Irland gjorde i november och Grekland gjorde i maj.
Musik@Centrifugen beskriver hur processen har fungerat hittills.

Men finansmarknaderna har lugnat ner sig lite till idag, kanske efter Japans taktiska utspel igår att de lovar att köpa obligationer från euroländerna. Räntorna på Portugals statsobligationer sjunker idag. Tvååringen från 4,042% i morse till 3,985% vid tolvtiden och tioåringen från 6,900% till 6,856%. Nu är marknaderna för PIGS-ländernas statsobligationer som bekant delvis manipulerade genom att Europeiska centralbanken (ECB) köper där, men även de omanipulerade kreditswapparna på Portugals statsskuld har sjunkit tillbaks från 550 punkter häromdagen till 537 idag.

Resultatet av Portugals auktion kom nyss.
Räntorna på de tioåriga obligationerna sjönk till 6,72 procent, ned från 6,81 procent i den senast föregående auktionen. Treårsräntan lyfte samtidigt från 4,04 till 5,40 procent.
[...]
Per erbjuden tioårig obligation fick Portugal in 3,2 bud, medan treåringen attraherade 2,6 bud per erbjuden obligation. Efterfrågan på de tioåriga obligationerna var därmed större än i den senast föregående auktionen av portugisiska statspapper med samma löptid. För treåringen sjönk efterfrågan något.
Det får väl ändå ses som hyfsat efter omständigheterna, även om euron försvagas något på siffrorna. Ingen panik ännu, alltså.

Fast på längre sikt ser det inte särskilt bra ut. Cornucopia tipsade igår om en intressant rapport av Willem Buiter m.fl. om skuldsatta länder. Författarna räknar med att det de närmaste åren blir flera nedskrivningar av statsskulder bland euroländerna.
Despite the recent drama, we believe we have only seen the opening and second act, with the rest of the plot still evolving. Although we have experienced, since the West-German sovereign default in 1948, a 62-year interval without sovereign default in the AEs, the risk of sovereign default is manifest today in Western Europe, especially in the periphery of the EA. We expect these concerns to extend before long beyond the EA to encompass Japan and the US
(AE = advanced economy, EA = euro area.) Buiter m.fl. anser liksom jag att det är kört för irländska staten, eftersom deras banker är för stora för att kunna räddas av staten.

En annan intressant punkt är att de ser en risk för att statsskuldskrisen i EU kan smitta av sig på politiken.
Should the EA sovereign debt restructurings we anticipate be mismanaged, the political cement holding the EA and the EU together could crumble. Insufficient EA-wide or EU-wide support could result in disorderly, unnecessarily disruptive and damaging sovereign restructurings that would produce mutual recrimination and lasting distrust among the member states.
Man kan verkligen fråga sig vad EU är om några år.

Andra intressanta tabeller i rapporten är i mitt tycke figur 5 över ländernas utlandsskulder i förhållande till BNP och figur 10 över den svarta ekonomins storlek i förhållande till den vita.

1 kommentar:

  1. Ingen fara för Portugal !
    ( Om det blir några problem de kan alltil låna pengar t. ex. av Algeriet eller av Tunisien ).

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.