2011-01-14

Finsk kontra svensk bostadsbubbla

Bostadsbubblan börjar bli riktigt het som ämne. Idag börjar SvD en artikelserie om nordiska bostadsbubblor och inleder med Finland. Även där har priserna stigit kraftigt, om än inte lika mycket eller till samma höjder som i Sverige. Bostadsfrågor ligger i Finland under Statens miljöförvaltning och på deras hemsida kan man hitta följande diagram över reala bostadspriser i Finland.

Koko maa = hela landet, pääkaupunkiseutu = huvudstadsområdet.
Vi ser att de reala priserna ungefär dubblats sedan mitten av 1990-talet. Inte konstigt att barnfamiljer upplever det som dyrt.

Vi kan ta och jämföra med motsvarande diagram för Sverige, där jag även tagit med reallönen.

Här har de reala bostadspriserna snarare trefaldigats sedan mitten av 1990-talet. Inte så konstigt att de upplevs som dyra.

Bloggen Kvantitativt gör idag också en jämförelse mellan den finska och den svenska bostadsbubblan. H@n tar upp skillnaden i hur slapp eller restriktiv kreditgivningen varit. Tidigare har Kvantitativt också jämfört Sverige och Tyskland.
Intressant att se är hur Tyskland som också är en mycket stark ekonomi inte har haft en lika stark utveckling på huspriser som Sverige, priserna har till och med fallit med några procent. Vad beror det på då kan man undra? Enligt chefsekonomen så borde väl ökat välstånd också betyda högre priser i Tyskland eller? Nej riktigt så enkelt är det inte. Villkoren för bostadslån i Tyskland är mycket hårdare än i Sverige. Det krävs betydligt högre kontantinsats och det har aldrig funnits amorteringsfria lån.

Problemet för Sverige är att när priserna stiger så lägger den typiska familjen mer och mer av sin inkomst på bostaden. Det är bättre för landet och för medborgarna om bostadspriserna hålls låga eftersom mer kapital kan användas för konsumtion eller investeringar. De enda som tjänar pengar på högre bostadspriser i det långa loppet är de svenska bankerna.
Även i Finland råder det liksom i Sverige delade meningar huruvida det är en bostadsbubbla eller inte, som framgår av artikeln "Experts Disagree over Fears of Finnish Housing Bubble" i Helsinki Times.

Vill man läsa något från Finland som liknar det jag skriver om den svenska bostadsbubblan finns housingfinland.blogspot.com, vilken som tur är (för mig) skrivs på engelska. Där kan man bland annat läsa "Housing Price Monitor - 2011 Historical Turn?" och se följande diagram över hur hushållens skuldsättning har utvecklats i Finland, vilket är vad som driver bostadsbubblor.

En intressant sak att notera vad gäller Finland kontra Sverige är (som jag påpekade i december) att finländarna har mindre bostadsyta per person (knappt 39 kvadratmeter) än svenskarna (47 kvadratmeter). Ändå är bostäderna dyrare i Sverige och priserna har ökat snabbare än i Finland. Jag ser detta som bekräftelse på att det i en situation som i Norden med förhållandevis stor bostadsyta per person inte längre är tillgången på bostäder som är den viktigaste faktorn för prissättningen, utan tillgången till krediter.

Läs även det jag skrev i augusti om skandinaviska bostadsbubblor (Sverige, Norge, Danmark) för att få en försmak av vad SvD kommer att skriva om de närmsta dagarna.

P.S. Tyvärr kan jag inte finna data för finska bostadspriser och konsumentprisindex hos Statistikcentralen Finland. Det verkar bara finnas för registrerade användare och dessutom bara från 2001. Om någon läsare har data eller vet var jag kan få tag på dem får ni gärna höra av er, så kan jag få in siffrorna i ett diagram och jämföra med övriga nordiska länder.

[Andra bloggar om , , , , , ]

8 kommentarer:

  1. I sthlms innerstad tuggar priserna på, obesvärade av allt tal om bubbla. T.e.x denna etta om 34 kvm där bud just nu ligger på 2 milj kr

    Drygt 59'000 kr/kvm och budgivningen är inte över. Så länge folk har jobb och tillgång till krediter så fortsätter showen. Som den gjort i snart 15 år nu.

    /Korush

    SvaraRadera
  2. Finns statistik för perioden 1988-2010 under följande länkar.

    http://pxweb2.stat.fi/Dialog/varval.asp?ma=003_ashi_tau_108_fi&ti=Asuntojen+hintojen+indeksit%2C+1970%3D100%2C+1983%3D100+ja+2000%3D100&path=../Database/StatFin/asu/ashi/&lang=3&multilang=fi

    eller

    http://pxweb2.stat.fi/Database/StatFin/Asu/ashi/003_ashi_tau_108_fi.px

    /Lukas

    SvaraRadera
  3. Flute,

    Vore intressant och se vad den reala prisökningen har varit om man såg till den "riktiga" inflationen, alltså inte konsumentprisindex (likt Shadowstats gör för USA).

    Jag tror vi har en bubbla. Men den kanske inte är så stor som man kan tro inflationsjusterat då det finns många sätt att hålla nere inflationen (substitution, hedonistisk justering etc)

    SvaraRadera
  4. Makro e kul2011-01-15 15:21

    Visst är det den ökade tillgången på krediter som drivit upp bostadspriserna. Räntan har hjälpt till, men om vi haft kvar kravet på 25% kontantinsats á la 80-tal så tror jag priserna hade varit 30-50% lägre. Folk har helt enkelt inga pengar.

    Några tecken på sjunkande priser syns ej (ännu), som Korush påpekade. Har följt ett antal budgivningar både innan och nu alldeles efter jul, och det är lika hetsigt som vanligt. Priserna i Stockholms innerstad tycks ligga ungefär still, enligt min högst subjektiva analys. Däremot tycker jag mig se prisökningar i närförort. Solna/Sundbyberg kryper inte sällan upp mot 45 000 kr/kvm. Förmodligen för att innerstadspriserna blivit för höga för den breda massan, och efterfrågan på B-läge därför ökar. Om detta är en hausse- eller baisse-signal för bostadsmarknaden kan man ju diskutera...

    SvaraRadera
  5. Finska är ett helt hopplöst språk. Och det används ju nästan inte, åtminstone inte talat.

    Mvh Guldnisse

    SvaraRadera
  6. Tabeller och diagram hos statistikcentralen brukar bara finnas på finska. Man får gå till den sida man är intresserad av, byta språk till finska och gå vidare därifrån (taulokot, kuviot).

    SvaraRadera
  7. Korush: Samma sak här i Uppsala där dock upplever prisuppgången än mer absurd. Vi är förvisso en studentstad (och har bra pendlarläge till huvudstaden) vilket ger ett högt tryck på mindre lägenheter men senaste årens prisuppgångar är extrema i min mening.

    Ingen statistik har hänvisa till men kan ta ett par exempel senaste tiden när det gäller ettorna:

    ~25 kvm: 1.6 milj kr.
    ~30 kvm: (EJ centralt) 1.3 milj.
    ~22 kvm: 1.2 milj

    Ingen av dessa var några skönheter om du frågar mig :).

    priserna generellt ligger på ~45-50tkr/kvm för <40 kvm:are. För ett par år sedan låg priserna runt 25-30 tkr/kvm och för 7 år sedan när jag köpte min första lägenhet, en etta centralt, betalade jag 17tkr/kvm.

    Flute: Du som har koll på börsen. Låt säga att man vill hedga sin bostadsrätt. Hur kan man praktiskt gå tillväga på den finansiella marknaden. Menar alltså inte direkt hedge av min bostad utan mot fall på bostadsmarknaden i stort.

    SvaraRadera
  8. Neoliberal Agenda2011-01-17 00:08

    Många vet om att det är bubbla, men problemet är att man måste bo någonstans. Man tvingas ge sig in i leken mot bättre vetande.

    Grundproblemet är centralbanken som pumpar ut billiga krediter. Avskaffar vi den och inför marknadsräntor där priset på lån/risk bestäms av utbud och efterfrågan så skulle räntorna gå upp om många lånar och falla om många sparar. Självreglerande.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.