2008-10-05

Hur man inte löser en kris

Frankrikes president Sarkozy försöker staga upp den franska ekonomin, som nu troligen gått in i en lågkonjunktur. Franska staten kommer att köpa upp 30000 icke-färdigbyggda hus i ett försök att hålla byggbranschen och husmarknaden under armarna. Ett helt missriktat initiativ. Huspriserna kommer att falla i alla fall. Byggbranschen kommer att drabbas av ett stålbad i alla fall. Den enda märkbara effekten blir ett hål i statsbudgeten, och möjligtvis att krisen för byggbranschen skjuts upp en månad eller två. Vad ska staten göra med alla dessa halvbyggda hus sen?

Problemet i Frankrike, liksom i övriga Europa och Nordamerika, är att det byggts alldeles för många och för stora bostäder de senaste åren. Byggbolagen har gjort jättevinster, och nu är det dags för dem att få en liten smak av den krassa verkligheten. De behöver inte hållas under armarna. De byggbolag som satsat fel får dra ner på sin verksamhet eller konkursa. Verkligheten är sån att p.g.a. de senaste årens överinvesteringar i bostäder kommer vi att behöva bygga mycket färre (om ens några) de närmaste åren. Därför är det bara bra om vi drar ner rejält i byggbranschen.

Låt oss hoppas att svenska politiker inte tar till såna vansinnesprogram när krisen slår till på allvar här. Vi kan ju hoppas att utvecklingen i Frankrike innan dess hinner gå så långt att det visar hur fruktlöst detta lösningsförsök blir.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.