2008-10-13

Svithiod första börsföretagskonkursen

DI rapporterar att Svithiod Tankers blev det första börsföretaget som drevs till konkurs på grund av finanskrisen.
"Vi är i akut behov av finansiering. I dessa tider har de möjligheterna varit begränsade, nästan obefintliga", säger Svithoid Tankers styrelseordförande Gunnar Nygren. Precis det som kommer att drabba många fler företag som är beroende av lån för sin verksamhet. De kommer att bli tvingade antingen till ordentliga nerdragningar eller konkurs. Detta är våg två av krisen.

"Vem kunde ha förutspått att krisen skulle bli så här stor för ett halvår sedan?"
Det vet jag många som har förutspått, t.ex. Nouriel Roubini och Mike Shedlock, för att ta två av de mer kända namnen.

Apropå svårigheter att få lån, sån kan man notera att trots att marknaderna på ytan verkar lugnare (Stockholmsbörsens omxs30-index steg 8,5% idag) så är kreditmarknaden fortfarande på helspänn. Skillnaden mellan tremånaders Stibor och tremånaders svenska statsskuldsväxlar är fortfarande nästan två procentenheter idag, vilket, som jag påpekade i torsdags, är rekordnivåer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.