2008-10-24

Volvo in i väggen

Volvo (alltså lastbilstillverkaren) presenterade idag sin kvartalsrapport, där det framgår att försäljningen närmast tvärnitat, särskilt i Europa. Netto gick lastbilsorder i Europa ner till nästan noll!! Detta visar att även den reala ekonomin drabbas av den nuvarande krisen. I en åtstramad ekonomi behövs inte lika många transporter och därmed räcker det med de lastbilar som redan finns. Dagens Volvorapport får därför ses som en indikator på att vi får en allvarlig nedgång.

Även konkurrenten Scania lämnade kvartalsrapport idag och även deras orderingång minskade, om än inte lika drastiskt, utan "bara" med 38%. "Scania kommer att använda den flexibilitet som utgörs av anställda med visstidskontrakt, vilket motsvarar nära 20 procent av arbetskraften i tillverkningsenheterna", säger bolaget. Aj, aj! Där får vi en ökning av arbetslösheten.

Tidigare har jag sagt att företag med stora lån kommer att drabbas hårt och nämnde lite i förbigående minskad orderingång och försäljning som andra faktorer som drabbar företag. Självklart blir minskade inkomster något som kommer att drabba de flesta företag, om än i olika grad. Vissa branscher kommer att drabbas mer än andra, t.ex. byggföretag och biltillverkare. Med den dubbla pressen från kreditåtstramning och inkomstminskning kommer belånade företag att snabbt åka ner i soptunnan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.