2008-10-26

När blir det lättare att få lån igen?

Om tio år kanske...

Vi är nu mitt i urblåsningen av den största kreditbubblan i mänsklighetens historia. Bankerna varken vill eller kan låna ut särskilt mycket, i skarp kontrast mot de senaste årens frikostighet. Lån kommer att vara mycket svårt att få de närmsta åren, både för företag och privatpersoner. Man kommer att få lära sig att klara sig på de pengar man har. De som trots allt försöker leva över sina tillgångar kommer att straffas hårt och obarmhärtigt av den ekonomiska verkligheten. Sparande blir modeordet!

Grundproblemet är att företag och privatpersoner de senaste årtiondena ganska obehindrat kunnat låna för att köpa saker. Nu har tyvärr denna modell pajat ihop. Det kommer att dröja ett tag (några år) innan företag och privatpersoner "hinner ikapp" och lyckas spara ihop pengar till saker de behöver investera i. Till dess kommer vi att få stå ut med en nedåtspiral av minskande efterfrågan på de flesta varor och tjänster.

De som idag inte har några lån (eller mycket små lån) och dessutom har ett visst sparkapital kommer att ha ett stort försprång framför dem som har lån men inga besparingar. Det gäller företag, privatpersoner, kommuner och stater (alltså alla) och det gäller globalt.

För den som är intresserad av långsiktiga investeringar så är det aktier i företag utan lån som gäller. De måste dessutom ha en affärsidé som håller över några års lågkonjunktur.

Men kommer inte alla åtgärder från centralbanker och regeringar att göra att lånemarknaderna öppnar upp igen, kanske några frågar sig. Nej, det är bara konstgjord andning och löser inte grundproblemet. När problemet är att det getts ut för mycket lån så löser man det inte genom att ge ut fler lån. Den bästa lösningen är tyvärr en tuff avvänjningskur där samhället anpassar sig till en mycket mindre lånekostym. Det blir tufft i början, men kommer att löna sig i längden. De åtgärder som vidtas nu för att försöka rädda systemet kommer i bästa fall att vara verkningslösa och i värsta fall att förvärra situationen.

2 kommentarer:

 1. Mycket intressanta reflektioner och måste tacka för en utomordentlig blogg!
  Det vi ser nu är ett kast ner utan dess like, det går oerhört snabbt ner över hela världen. Det är en signal som säger oss att i denna globala värld med internet och fri information så går förändringar väldigt snabbt. Jag tror även att denna hastighet kommer att vara till fördel i en kommande uppåttrend. Vi är nog mer anpassningsbara och förändliga idag än 1929, 1970, 1980 och t.o.m 2000. Min tro är bromsen dras åt snabbt åt hårt och vi kommer få se en kylig period men jag tror också att upptiningen av den kommer gå snabbare än mellan 2003-2007.
  Företagem bromsar, allt stannar av snabbt. Så fort produktionen/efterfrågan ökar så kommer nya investeringar ta fart snabbare för att vara "ahead" mot sina konkurrenter, vilket ger en uppåtgående spiral. Jag tror "att fynda" kommer bli ett modeord vi redan fått smaka lite på i media idag (lite för tidigt dock ;). Kort och gott så är min tes att kapitalet flödar mycket snabbare idag än tidigare, även ut som in.
  Tack ännu en gång för en bra blogg!

  SvaraRadera
 2. Jag tror tyvärr inte på någon snabb vändning uppåt. Snarare en lång, utdragen, seg sidledes rörelse.

  Det handlar i dagsläget inte om kapital som flödar ut eller in, det handlar om en enorm "kapitalförstöring". Vi kommer nog att få vänta närmare 80 år innan vi får se nästa stora kreditbubbla. Alltså när vi alla som upplevt denna bubbla dött av och ingen har personliga minnen kvar av den längre.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.