2008-10-14

Island Krisland

Den isländska krisen har slagit till snabbt och hårt. Bloomberg rapporterar att den isländska börsens OMX ICEX 15-index föll 77% idag efter tre dagars handelsstopp. Nu stod ju i och för sig de tre bankerna Glitnir, Kaupthing och Landsbanki för 76% av det tidigare börsvärdet, och då de förstatligades blev deras aktier värda 0 kronor. Därav jätteraset. Övriga isländska aktier föll alltså bara några procent.

Men börsfallet är egentligen det minsta av Islands problem just nu. Den isländska kronans värde är just nu okänt, eftersom ingen handel skett de senaste dagarna. Det senaste priset är 340 isländska kronor per euro, jämfört med 122 för en månad sedan. Problemet är att många islänningar och isländska företag har lån i andra valutor, t.ex. euro eller dollar. De blir nu svåra, om inte omöjliga, att betala tillbaka.

Nu har en hamstringsvåg satt igång i isländska matvaruaffärer, eftersom det är osäkert hur det går med importen, nu när valutan kraschat. Inhemska produkter, dvs kött, fisk och mejeriprodukter, finns, men allt annat är utsålt. Om inget görs snart kommer Island att få brist på nödvändiga varor såsom mat och olja.

Från nummer fem i världen i BNP per capita till en högst prekär position på bara någon vecka. Detta är baksidan på en av de största av de finansiella bubblorna de senaste åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.