2008-10-09

Paniken i grafer

Nu börjar det bli riktigt allvarligt på de finansiella marknaderna. För att illustrera paniken kommer här lite grafer. Först skillnaden mellan 3-månaders STIBOR (låneräntan mellan svenska banker) och räntan på 3-månaders statsskuldsväxlar. Den visar hur mycket mer bankerna måste betala för att låna jämfört med den säkra räntan (statens ränta).
(Klicka på grafen för större version)
Notera hur ränteskillnaden gjort en kraftig spik uppåt de senaste dagarna. Nog för att skillnaden var hög från sommaren 2007 och framåt jämfört med vad den varit tidigare, men de senaste dagarna slår alla rekord. Bankerna litar nu uppenbarligen inte ett skvatt på varandra. Detta är allvarligt. Det svenska banksystemet verkar inte må riktigt bra just nu, vilket är oroande. Motsvarande sak ser vi i USA, men där är ränteskillnaden nästan dubbelt så stor. Se diagram på Mishs blogg.

Sen kör vi en uppdaterad favorit i repris - procentuell skillnad mellan dagens högsta och lägsta på Stockholmsbörsens omxs30-index. Nu börjar slutet se rekordartat ut:
(Klicka på grafen för större version) (Gröna staplar = intradagsskillnad) (Röd linje = 5 dagars medelvärde)

Så kan vi se på isländska kronan mot euron de senaste två månaderna:
Ajajaj! Det blir inte kul för islänningarna de närmaste åren.

Slutligen tittar vi på hur det gick för USA-börsens S&P 500-index idag:
Minus 7,6%!

De senaste åtgärderna från världens centralbanker och regeringar verkar alltså ha mycket kortvarig positiv effekt på det finansiella systemet.

Sammanfattningsvis börjar det se riktigt illa ut nu på alla fronter. Frågan är bara när det vänder, eller åtminstone planar ut? För inte ska väl det finansiella systemet totalkollapsa på en gång?

1 kommentar:

  1. Flute,

    Kan det finnas någon annan förklaring än misstro mellan bankerna, t.ex. att centralbanken pumpar så mycket likviditet att banker inte behöver söka sig ut på interbankmarknaden?

    Nu har jag inte koll på hur svenska marknadsräntor rört sig sista tiden, men då Riksgälden började köpa obligationer av SBAB så borde korta marknadsräntorna stigit ett snäpp. Det skulle kunna finnas sådan logik i detta fallet.

    Jag håller det inte för särskilt troligt då aktiemarknaderna har rört sig inverterat mot TED-spread:en. En hel marknad brukar inte vara felinformerad.

    jn70

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.