2008-10-28

Mera om Carnegie

Jag har tittat senaste kvartalsredovisningen, som finns på Carnegies hemsida.

De gjorde en förlust på 362 miljoner kronor för juli-september 2008. Fast de uttrycker det som "Periodens vinst uppgick till -362 MSEK". Intressant terminologi. En negativ vinst brukar i alla fall jag kalla för förlust.

De planerar att skära bort 40 tjänster p.g.a. förlusterna. Det är ju i.o.f.s. sunt.

Alla delar av företaget visar kraftigt minskade intäkter jämfört med samma period 2007, utom Max Matthiessen.

De hade den sista september en kapitalbas på knappt 1,4 miljarder kronor. Samtidigt har de gjort reserveringar för kreditförluster på cirka 1 miljard, relaterat till en enskild kund, där säkerheter finns i form av onoterade aktier. Aj! Inte så konstigt att marknaden tappat förtroendet för dem.

Så till den siffra som gör att Riksbanken "måste" rädda Carnegie med lån. De har "Skulder till kreditinstitut" på cirka 13 miljarder kronor. Vi kan ju inte veta vilka som lånat ut till Carnegie, men 13 miljarder skulle just nu vara en lite för stor smäll för att man skulle låta dem gå i konkurs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.