2008-10-25

Något lugnare räntemarknad

I veckan som gick sjönk ränteskillnaden mellan 3 månaders Stibor (räntan mellan svenska banker) och 3-månaders statsskuldsväxlar tillbaks från över 2 till 1,37 procentenheter, framförallt beroende på att Stibor sjunkit rejält (influerat av Riksbankens beslut i torsdags om räntesänkning), men även räntan på statsskuldsväxlarna har stigit något, eftersom efterfrågan uppenbarligen inte är lika kraftig.

Ränteskillnaden ligger dock kvar på en hög nivå. De senaste 13 åren har ränteskillnaden normalt sett legat under 0,3 procentenheter. Den 17 september i år steg den till över en procentenhet för första gången sedan 1992 och sedan 1 oktober har den inte sjunkit under en procentenhet. Som synes av grafen ovan så är vi fortfarande långt från någon form av normalläge för Stibor, även om den värsta paniken verkar ha lagt sig. Jag kommer att fortsätta att hålla koll på räntorna, som säger mycket om stämningsläget på de finansiella marknaderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.