2010-04-13

Kvicksilverlamporna igen

Idag uppmärksammar SvD en schweizisk undersökning som visar på strålningsrisker med lågenergilampor. Visst kan det vara så att det finns risker med att sitta för nära en lågenergilampa, men i de flesta fall sitter man ju aldrig så nära att det är något problem. Men jobbar man nära en lampa bör man byta till någon annan sort för säkerhets skull, t.ex. halogenlampa. Halogenlampor med "vanlig" sockel kan köpas på t.ex. Clas Ohlson för endast 29 kronor och håller för ungefär ett års arbetstid.

Värre är det anser jag att lågenergilamporna innehåller kvicksilver. Bara 80% av kvicksilverlamporna återvinns idag i Sverige, vilket innebär att 20% hamnar någonstans där de inte borde få sprida sitt kvicksilver. I armaturer som kan välta (t.ex. bords- och golvlampor) bör du också alltid ha lågenergilampor med yttre hölje, så att de inte kan krossas så lätt. I juli skrev jag så här:
Jag tycker att du absolut ska läsa Kemikalieinspektionens råd angående trasiga lågenergilampor och lysrör. Annars kan du få en miljökatastrof i hemmet när en lampa går sönder! Och använd absolut aldrig dammsugaren för att suga upp lampbitarna!
Det här med energibesparingen med lågenergilampor kan man också ifrågasätta här i Sverige. Glödlampor avger ju sitt "energislöseri" som värme, vilket gör att mindre annan energi behövs för att värma upp bostaden. Med lågenergilampor får man inte alls så stor uppvärmning. Och större delen av året behöver vi värma upp våra bostäder här i Sverige. De månader av året då vi inte behöver det är det dessutom så mycket dagsljus att vi inte behöver använda lika mycket belysning inomhus. Detta stycke struket. Kloka kommentatorer har påpekat att det är felaktigt.

Vad gäller det generella argumentet för Europa att man ska spara el och utsläpp med lågenergilampor skrev jag i februari förra året följande:
Teoretiska beräkningar ger också vid handen att kvicksilverutsläppen totalt kommer att minska, eftersom det släpps ut en hel del kvicksilver när man bränner kol för att generera elkraft. Detta gäller förstås Europa i stort, inte i Sverige. Den elbesparing som lågenergilamporna ger skulle därmed sänka de totala kvicksilverutsläppen, även om en stor del av lamporna hamnar i fel sopor. Tillåt mig tvivla! Sänkt elförbrukning från belysning kommer att leda till sänkt efterfrågan på belysningsel och därmed ett lägre elpris. Då kommer andra användningsområden för el istället att kunna öka sin förbrukning och i slutändan står Europa där med lika höga kvicksilverutsläpp från kolkraft plus nya kvicksilverutsläpp från lågenergilampor.
Det blir inte heller särskilt bra för dem som arbetar med att återvinna kvicksilverlamporna. På återvinningscentralerna är det också min erfarenhet att det brukar finnas en hel del krossade lysrör och lågenergilampor. När saneras återvinningscentralen?

Läs gärna också det jag skrev förra året i frågan.Kvicksilver är ett miljögift som vi bör vara ytterst försiktiga med. Det finns fler viktiga miljöfrågor än klimatfrågan.

[Andra bloggar om , , , ]

11 kommentarer:

 1. Gillar din blogg Flute men läs på angående exergi och uppvärmning via glödlampor

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet Flute, håller helt med!

  SvaraRadera
 3. Lampor är ju ett väldigt korkat sätt att värma upp ett hus.
  Dels värmer dom på väldigt dåliga platser, främst vid taket där den inte värmer. Dom enda lampor som sitter på en rimlig plats är dom som står/hänger i fönster.

  Dessutom så fungerar dom i bästa fall som direktverkande el-element och då är det 2-300% effektivare att sätta in en luftvärmepump.

  Men för att följa dit resonemang, skulle minska förbrukning av lamp-el leda till minskade elpriser så skulle det främst gynna dom elintensiva svenska exportbolagen som gör att vi faktiskt har möjlighet att ha en vettig handelsbalans och inte hamnar i samma situation som t.ex. Grekland eller Usa.

  Hur jag än vrider och vänder på det så ser jag bara fördelar med att vi lämnat den gamla glödtrådslampan. Dessutom tror jag att utvecklingen kommer gå ganska fort nu när väl de extremt billiga glödlamporna är borta ur leken.

  (vilket jag är ganska övertygad skulle ske om man förbjöd/chockhöjde priserna på fossil olja även om det skulle ta ganska lång tid att få fram alternativ som är billigare än olja)

  SvaraRadera
 4. Tack för påpekandena! Jag har strukit det felaktiga stycket.

  SvaraRadera
 5. Vaddå kloka, det är inte alls felaktigt. Energibesparingen med dessa epa lampor är signifikativ i länder som kör med AC på sommaren. Då har du en ökade elförbruknnigen på lamapan plus att du måste kyla bort denna effekt. Har använder vi värmen från lamporna och nästan ingen har AC på sommaren. Dessutom har vi i princip ingen CO2 "tillverkad" el i sverige om man nu är rädd för det.

  SvaraRadera
 6. Alltså jag vet inte om det var rätt att stryka det där stycket. Vi använder lamporna främst på vintern och vid denna tid på året drager vår nyinköpta frånluftsvärmevärmepump 3kW i extra elpatrontillskott.
  Lika bra att tända hederliga glödlampor som till skillnad från lysrören har ett behagligt ljus och sedan sänka värmekurvan på värmepumpen.... tror jag.
  Alternativet vore väl att installera ytterligare en värmepump eller kamin.
  /Tisgift

  SvaraRadera
 7. Man måste bara älska Nyhetsvärlden 2.0. Skribenten backar ifrån sitt påstående på stående fot.
  Bra journalistik bör ju trots allt handla om att gräva fram den korrekta sanningen och det är väldigt sällsynt att man snubblar över den på en gång ;)
  Klassisk svenska har inget riktigt språk för det jag vill säga så får bli nysvenska.

  Fett med respekt Flute =)

  Ps. Håller helt med om att kvicksilver är ett reelt problem men det verkar mest bero på att det är tillåtet och är gammal beprövad teknik vilket industrin gillar.

  http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article13146.ece

  Tills vidare skulle en pant på säg 25kr/lampa förmodligen lösa problemet med att så många lampor inte lämnas in...

  SvaraRadera
 8. Det är ju bra att man kan ändra sig. Vis/Envis? Hittar ofta mer info i Nyhetsvärlden 2.0 än hos de "lata" journalisterna som finns på exempelvis SVT/SR. Nu till ämnet, hur är det med LED-lampor? Nån som vet? Strålar de mer än en glödlampa? Har bytt ut lågenergilamporna mot LED med minst lika stark lumen. Dyrt men en service på bilen kostar mer och varar inte i 25 år.
  Anders

  SvaraRadera
 9. Pant, tror ni vi lever i sovjet eller. Dessa kvicksilverlampor är en mega flopp. Folk har bunkrat vanliga lampor i vänta på LED till vettigt pris. Halogenlampor är bättre i dag om man har glömt att bunkra.

  SvaraRadera
 10. Efter många intressanta inlägg av Flute blev denna med energilampor
  felaktig enligt min mening.
  Huvdsyftet med lampan är att vi alla måste spara mycket energi,
  "Peak oil" väntar runt hörnet.
  Den överskottsenergi som besparinarna kan ge, kommer att behövas till alla nya batteridrivna bilar.
  Kvicksilverproblematiken är ett problem,men ganska litet om vi betänker att oljan kommer att ersättas med kol, det finns mycket kol i världen, USA har stora kolfyndigheter.
  Glöm ej den snabba befolkningsökning som nu sker, ca 100 miljoner per år.
  Växande befolkning betyder mera resurser( mera energi).
  Slutsats, kasta alla gamla glödtrådslampor så fort som möjligt.
  Ledlampan är ett ännu bättre alternativ men mycket dyr.

  SvaraRadera
 11. @brodeur
  Pant = sovjet?
  Vill påstå att pantbankerna funnits längre än så..

  Personligen så anser jag att pant är en fullkomligt genial lösning på alla produkter som staten vill samla in och där man kan kontrollera att pant betalats in. Tyvär går det ju inte på papper&glas annars hade vi troligen kunnat haft säg 1kr/kilo pant och troligen återvunnit väldigt nära 100%, som privatperson kanske man inte orkar åka och lämna, men företag/fastighetsägare skulle vara det.

  Sedan har vi ju det dummaste alliansen gjort d.v.s. tagit bort panten på bilar vilket gör att gamla avställda skrothögar står och läcker lite här och var i landet. Förr var det bara att ringa bärgaren så hämtade dom bilen mot att dom fick panten. Och panten påverkade ju nypriset på bilen ytterst marginelt.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.