2010-04-15

När ska det flygas igen?

Många frågetecken blir det med anledning av att flyget står still idag och med största sannolikhet imorgon fredag också, då man räknar med att runt 85000 flygresenärer kommer att drabbas i Sverige. Frågan är ju framförallt hur länge flygstoppet kommer att vara. De svenska myndigheterna räknar högst med ett par dagars stopp. På ett sätt låter det inte osannolikt, med tanke på att vid normala väderleksförhållanden denna tid på året går luftströmmen från Island i en mer nordostlig riktning än vad den gjorde idag. Då skulle inte askan blåsa in över annat än kanske nordligaste Skandinavien. Det var otur för flyget att det råkade blåsa just som det gjorde när Eyjafjallajökull fick sitt utbrott. Det är inte osannolikt att vulkanutbrottet pågår länge, med tanke på att 1821, när Eyjafjallajökull senast hade utbrott, så pågick det i drygt ett år. Men det behöver inte innebära flygstopp i nordvästra Europa i flera månader, utan istället några dagars flygstopp då och då under dessa månader. Men det kan vara nog så illa för flygbolagen, som redan brottas med svåra problem p.g.a. ekonomisk kris och högt oljepris. Om flyget blir opålitligt kan det gynna andra transportmedel, vilket i och för sig vore positivt.

Frågan är också vilka effekter vulkanutbrottet kommer att ha förutom på flyget. Än så länge inte särskilt mycket, verkar det som. De inställda flygen gör att det blir högre tryck på tåg- och landsvägstrafiken, vilket kan medföra trängsel på tågen och eventuellt fler trafikolyckor. SJ har också svårt att få fram fler vagnar till att sätta in extratåg. Swebus har också satt in många fler bussar för att klara av passageraranstormningen.

Tidigare idag nämnde jag att Västerbottens landsting varnat personer med vissa sjukdomar, men Socialstyrelsen gick ut idag och sade att det inte är någon hälsofara, eftersom vulkanaskan inte är nere på marknivå.

För den som vill se prognoser för askspridningen kan man titta på kartorna på brittiska Met Offices vulkansida. Kartorna i högerkanten på den här artikeln visar hur askmolnet väntas ligga imorgon kl. 8, respektive kl. 14 svensk tid. Det ser alltså ganska kört ut för flyget över Brittiska öarna, Skandinavien och Finland imorgon.

På Kunskapsbloggen kan man läsa om att det inte är första gången ett isländskt vulkanutbrott påverkar Europa.

Vad gäller utrikesminister Carl Bildt, som hade problem att komma ifrån London idag p.g.a. "asagudarnas vrede", så kan man läsa på hans blogg att han tog tåget till Bryssel. Det lär nog få bli tåg därifrån också, om han vill komma hem till helgen.

[Andra bloggar om , , ]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.