2010-04-10

Euron - ett misslyckat experiment

Experimentet med valutaunionen euron visar att ett sådant politiskt prestigeprojekt inte fungerar i praktiken. Att bunta ihop ett antal ekonomier som spretar åt olika håll i samma valuta och samma räntepolitik kräver också en väldig disciplin och vaksamhet från de deltagande länderna. Så har det inte fungerat. Redan från början har man tummat på reglerna om t.ex. offentliga underskott. Det var ju storebror Tyskland det gällde då, så ingen vågade väl säga ifrån. Ingen har heller brytt sig om att närmare syna Greklands statistik förrän det var för sent. Grekland gick till och med in i samarbetet på falska premisser, men ingen brydde sig utan hoppades att det skulle rätta till sig själv med åren.

Det katastrofalt dåliga sätt på vilket EMU har skötts kommer med största sannolikhet att leda till en katastrofal röra. Det ska bli mycket intressant att se hur det utvecklar sig och jag är glad att Sverige inte är en del av denna röra. Svenska folket tycks nu också ha insett att det inte är någon bra idé att gå med i eurosamarbetet. En opinionsundersökning visade igår på rekordhögt euromotstånd - 55% nej mot 37% ja. Men Folkpartiet fortsätter med en dåres envishet att propagera för svenskt eurointräde. Cornucopia uttrycker det väl.
Att ha samma växelkurs för en notorisk betalningsinställare och korrumperat land som Grekland som för t ex Tyskland eller Finland är förstås fullkomligt vansinne. Det förstår det svenska folket mer än väl. Synd bara att politiker skall vara underpresterande normalbegåvningar och fortsätta vilja se ett fullkomligt vansinnigt införande av euron även i Sverige.
Nej, låt hela eurokrisen värka ut innan vi ens funderar på att gå med. Eurosamarbetet måste reformeras i grunden först - om det ens kommer att finnas kvar efter denna kris. Under tiden ska vi vara tacksamma att vi har vår egen valuta och slipper att ligga i samma säng som Grekland.

Greklands dödsspiral blir bara alltmer akut för varje dag. Grekland befinner sig nu på gränsen till en akut likviditetskris. Det gäller inte bara staten, utan också bankerna. Jag är inte så optimistisk som DN:s ledarsida, som tror att krisen kan lösas, utan jag tror att Grekland kommer att krascha på ett okontrollerat, kaotiskt vis, eftersom nödåtgärderna sätts in alldeles för sent. Frågan är bara hur länge man kan lyckas hålla kraschen stången.

[Andra bloggar om , , ]

8 kommentarer:

 1. Makro e kul2010-04-10 10:50

  För en gångs skull är vi helt överens. Euron är ett skämt.

  SvaraRadera
 2. Ja, Euron är ett skämt.
  Kan inte låta bli att undra hur så många erfarna, välutbildade och erkända politiker, i både Sverige och övriga Europa, har kunnat vara så entusiastiska för projektet. Och fortfarande är.

  Vem tror de att de lurar och varför? Vems intressen tjänar de om inte våra?
  /Morfar

  SvaraRadera
 3. Euron är planerad att ersätta Dollarn som världsvaluta och kommer att så bli när guldet tillåts flyta fritt.

  SvaraRadera
 4. Vi kommer alla snart "ligga i samma säng". Tyvärr.

  SvaraRadera
 5. Äh. Barnsjukdomar är att räkna med. Detta är den första stora prövningen valutan får och det är först om 5-10 år som vi ser hur det funkat i längden, givet att den finns kvar då.

  Givetvis ska vi inte gå med NU dock, det vettigaste måste ju vara att vänta och se hur det går och låta länderna som råkar ut för barnsjukdomar lära sig klara av dem.

  SvaraRadera
 6. Euron är ett katastrofprojekt för folket men en guldgruva för Monopolet.Inget har gått fel med Euron tvärtom har det gått enligt planerna förr dem vars intresse i ett Europeiskt valutasamarbete är störst. Dessa har garvat hela vägen till banken.I många år.

  Euron är inget annat än ekonomisk imerialism i modern form. Samma gamla kontroll och förtryckarmekanismer i ny skepnad.
  Evolutionen och historien säger sanningen om EU projektets natur och syfte: Slavsamhället--> feudalism- monarki--> medleklassens kapitalistiska revolution mot monarkin och adel--->arbetarnas revolution mot kapitalismen är nästa naturliga evolutionssteg. EU och EMU projekt är arbetarnas fiende i denna revolution, som kommer..och inte förvånande om den nu startar i Grekland

  SvaraRadera
 7. I brittiska Daily Telegraph den 17 januari skrev London Citys viktigaste ekonomiska kommentator Ambrose Evans-Pritchard, med anledning av krisen för euron, att hela syftet med EU-projektet har varit att avskaffa den nationella suveräniteten. Evans-Pritchard berättar om ett avslöjande dokument från den europeiska centralbanken ECB. Han skriver:

  Farhågorna för en upplösning av euron är nu så starka att europeiska centralbanken ECB känner sig nödsakad att gå ut med en rätts­lig analys av vad som skulle hända om ett land försökte lämna valutaunionen.

  "Nyligen timade händelser har kanske ökat såväl risken för utträde (om än i blygsam grad), som angelägenheten att ta upp detta som ett möjligt scenario", heter det i dokumentet, som har titeln Withdrawal and expulsion from the EU and EMU: Some reflections.

  Författaren gör en rad högtflygande, jesuitiska och spjuveraktiga påståenden, som EU-jurister ofta gör. Ett halvsekels allt intimare union har skapat en "ny rättsordning" som är höjd över en "i hög grad förlegad föreställning om su­veränitet" och innebär en "permanent begränsning" av staternas rättigheter.

  De som misstänker att EG-domstolen gör samma maktanspråk som medeltidens påvedöme kommer att hitta massor i denna häpnadsväckande text som besannar deras farhågor.

  Avgörande är att författaren hävdar att utträde ur eurozonen innebär uteslutning även från EU.

  ... Politiken ... går ut på att åderlåta ett samhälle för att upprätthålla det europeiska projektets ideologi.

  Intressant nog togs denna artikel, som för en gångs skull talade sanning, bort från Telegraphs hemsida efter bara några timmar.

  SvaraRadera
 8. Konspirationsteorierna haglar....Men tänk detta scenario: Euro5 (Tyskland, Belgien, Nederländerna, Finland ochLuxemburg) meddelar att de inleder ett "euro i snabbare takt". De instruerar sina banker att enbart godta euro från andra euroländer med en kurs 1,1 mot 1. Kursen kan ändras dagligen. Detta görs med en lagändring i de fem länderns parlament dagen därpå. Några andra euroländer blir förbannade och drar de fem inför eu-domstol. Där håller ärendet på i sju år och under tiden gäller ändå de fems beslut. Kontanter tas fram på ett halvår, man använder den gamla D-markens utseende, lite förändrat. bara för symbolens skull. Enkelt vad?

  FredrikN

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.