2010-04-07

Lyckligt slut för Grekland?

Läser idag på E24 att Greklands premiärminister Giorgos Papandreou idag säger att
Greklands trovärdighetskris har fått ett "lyckligt slut" efter att EU-ledarna enades om ett stödprogram för det skuldtyngda landet.
"Lyckligt slut"? Vem tror han att han lurar? Greklands kris är knappast slut. Idag steg räntorna på grekiska statspapper till runt 7 procent! Till och med sexmånaders grekiska statsskuldsväxlar ligger nära 7 procent och tremånaders runt 4 procent. Kreditswappar (CDS) på Greklands statsskuld har idag gått om dem på Islands och ligger på 415 punkter (i januari låg de på 294). Dödsspiralen har börjat...
"Denna överenskommelse är helt klart en stor framgång för vårt land och för den europeiska unionen. Man kan säga att vi skapade och säkrade ett skyddsnät för Grekland, men också för varje land som kan möta liknande problem", sade premiärministern.
Det skyddsnätet är alldeles för stormaskigt för att utgöra något verkligt skydd - bered er på kraschlandning!

Samtidigt verkar de grekiska bankerna ha problem och ber om hjälp, vilket stämmer med det jag nämnde i februari om att många flyttar sina pengar från grekiska banker.
Data also showed Greek bank deposits had fallen 8.4 billion euros, or 3.6 percent of the total, since December.
Grekland sade igår att man inte vill ha med IMF bland långivarna i händelse av nödlånepaket, p.g.a. de tuffa villkoren de kan komma att ställa. "Åtgärderna är tuffa och kan ge upphov till social och politisk oro". Tyvärr har man nog inget val.

Nu är frågan vilka möjligheter som återstår för Grekland. De kan inte lämna euron. De vill inte ha med IMF att göra. Det är tveksamt vilket stöd de kan få från övriga EMU-länder. Situationen kan bli smått kaotisk. Som Cornucopia påpekar har Grekland en dålig "track record" vad gäller att betala statsskulden. Näst sämst i världen efter Honduras...

P.S. "Papandreou är son till Andreas Papandreou och sonson till sin namne Georgios Papandreou, båda tidigare premiärministrar." Vilket sammanträffande!

[Andra bloggar om , , , , , , ]

5 kommentarer:

 1. Klockren analys! Tror dock att "dödsspiralen" kommer att bli lång och utdragen och kanske med en och annan uppgång p.g.a. att betalningssystemet är så oöverblckbart. Den ena handen vet inte vad den andra gör och hoppet är det sista som överger oss! Obegränsad tillväxt är dock inte möjlig på en begränsad planet.

  SvaraRadera
 2. Anonym 2010-04-08 13.48:
  Jag menade "dödsspiralen" för Greklands statsskuld. Blir räntan för hög måste de låna mer pengar med följd att räntan stiger.

  SvaraRadera
 3. OK! Det var ju betydligt mera i linje med artiklens innehåll. Beklagar att jag övertolkade i alltför pessimisk riktning! Simma lugnt!

  SvaraRadera
 4. Flute du verkar inte ha hajat varför man vill ha hjälp av EU, det är just för att undvika denna spiral och få ner lånekostnaderna. Sanera statsfianserna måste de göra oavsett hur många kommunister som gapar på gatorna.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.