2010-04-14

Sårbart betalsystem

Jag läser idag att Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg inte utesluter möjligheten att förbjuda pengar i butiker för att få stopp på butiksrånen.

Det finns bättre sätt att få stopp på butiksrånen. Se till att polisens resurser fördelas till att bekämpa rånen och om nuvarande resurser inte räcker, så öka på dem. Skaffa bättre kontanthanteringssystem, t.ex. Cashguard.

Man kan ju fråga sig hur det skulle fungera vid ett strömavbrott i ett kontantlöst samhälle. Eller om en grävmaskin råkar klippa av dataledningar. Eller varför inte att betalsystemet bryter samman p.g.a. datafel. Vårt nuvarande betalsystem är tillräckligt sårbart som det är utan att behöva öka på kortanvändningen.

Sedan dyker det ju upp integritetsproblem. Ska alla mina betalningar vara spårbara? Ska min fru kunna se allihop på mitt kontoutdrag?

Och vad händer om mitt betalkort blir stulet? Vad gör jag medan jag väntar på ett nytt om jag inte kan använda kontanter?

Tillägg 23:03: Sen har vi den juridiska sidan. Svenska kronor som sedlar och mynt är lagligt betalningsmedel i Sverige och en butik kan såvitt jag förstår inte vägra att ta emot dem. Jakob HeidbrinkJuridikbloggen bekräftar mina misstankar.
Kronor i form av sedlar och mynt är lagligt betalningsmedel [...] Att något är lagligt betalningsmedel innebär veterligen att den som vill betala en skuld har rätt att erbjuda och att den som har en fordran har skyldighet att ta emot svenska kronor i sedlar och mynt.
Andra bloggar som skriver om detta: Henrik Alexandersson, Stefan Karlsson, Ipse Cogita, Gester med ord, Lakes lakonismer.

[Andra bloggar om , ]

14 kommentarer:

 1. Att Din FRU skall kunna se ALLA dina betalningar är nog det minsta integritetsproblemet....
  Det kontantlösa samhället är snart här, endast en tidsfråga. Ta väl vara på Ert microchip.

  SvaraRadera
 2. Mitt vanliga kort valde att sluta fungera i fredags och när jag skulle använda kreditkortet så hade butiken inte någon kontakt med banken.
  Så traskar just nu omkring med div. växel som jag plundrade spargrisen på för att kunna köpa livsnödvändigheter som cigaretter osv.

  Redan som det är är du helt låst när korten slutar fungera eftersom du behöver kortet för att ta ut pengar ifrån banken.

  SvaraRadera
 3. Andreas:
  Det går faktiskt fortfarande att gå till banken och ta ut kontanter med hjälp av att fylla i en blankett. Bankerna har tyvärr fortfarande samma eländiga öppettider, men det var ju samma sak med det även innan bankomaternas tid.
  Sen har du väl alltid ett antal hundra kronor liggande i en byrålåda hemma? Som reserv utifall att elektroniken skulle paja ihop. Var redo!

  SvaraRadera
 4. Det visar ånyo på detta när komplexiteten ökar så blir minskar nyttan med åtgärden.
  Det finns ett inlägg om detta hos ASPO S.
  http://www.asposverige.se/2010/04/arenor-arenor-sa-langt-ogat-kan-se/

  SvaraRadera
 5. Bengt,

  Visst var det du som var "Energi Experten" i Debatt på SVT?

  Bra jobbat! Jag tyckte du satte huvudet på spiken när du ifrågasatte utbytet av olja mot papperspengar.

  Som jag förstod har du förstått hela problematiken med Fractional Reserve Banking och minskande energiresurser. Vad än värre är så har nettoenergin vi nyttjar på denna planet förmodligen varit i decline länge, och runt 2030 finns det ej längre något nettoutbyte av varken olja eller gas. Vad har du att säga om det?

  Sture.

  SvaraRadera
 6. Att stoppa rånen är bara ett svepskäl,det man vill åt är de otroliga kontrollmöjligheterna!

  /GeCe

  SvaraRadera
 7. Det är varje kontrollstats våta dröm att ha hundraprocentig kontroll över medborgarnas pengar. Det är också varje företags våta dröm att ha hundraprocentig kontroll över sina kunders köpvanor. På så sätt kan man individanpassa sin marknadsföring. Det sker förstås redan idag till stor del men mycket vill alltid ha mer.

  Staten och kapitalet sitter som alltid i samma båt och har gemensamma intressen. Denna fråga skulle Piratpartiet kunna kapitalisera och tjäna röster på.
  Alla andra partier värnar kontrollstatens expansion.

  SvaraRadera
 8. Hej!

  Egentligen är det nog faktiskt bättre på lång sikt om kontanterna försvann helt. Stömavbrott etc. är om handen läggs på hjärtat bara bakåtsträvande argument från en svunnen tid.

  Jorden är platt. Flyga!; helt omöjligt....

  Batteridriven kortläsare med legkontroll? (kortläsaren sparar info och skickar till bank när ström finns)

  Fingeravtryck - kort knutet till pnummer?

  Kontrollsammhälle, usch? Kanske dags att vi slutar vara naiva? Det tåget har redan gått....

  Brottsligheten kommer givetvis flytta till datatrafiken och hitta andra vägar att roffa åt sig saker de inte förtjänar.

  Vad borde debatten egentligen handla om?

  Förstärk polisens kunskap och kompetens att handskas med detta.

  Gör brottslighet med våldsinslag riktad mot enskilda medborgare till en proritet. Utpressare i stil med "ge mig ditt fingeravtryck" kommer alltid att finnas.

  Sist men inte minst; Bekämpa roten till brottslighet. Vad nu den är, jag är inte expert.

  Framtiden kommer. På gott och ont. Hur handskas vi med den? Det är frågan........

  Karl

  SvaraRadera
 9. Hej Sture
  Jo jag var "energi experten" från debatt programmet, ett riktigt dåligt program om jag får säga det själv.
  Nettoenergi problemet är stort, större än Peak Oil som bara är en topp i produktionen.
  Ett lika stort problem är LEM (Land Export Modellen) om allt detta går att läsa på vår hemsida.
  När jag skrev om de tre scenarierna och då speciellt det tredje fallet då blir man mörkrädd, då detta är riktigt ruggit och kan komma så snabbt. Det var därför inlägget om Beredskapslager kom till direkt.

  SvaraRadera
 10. Huvudet på spiken Plute. Sluta bota symtomet och angrip problemet i stället. För lite polisiära resurser och en allmänt slapphänt inställning till brott är det verkliga problemet.

  SvaraRadera
 11. Skrev fel skall var Flute så klart.

  Ser lite tyket ut annars vilket inte var meningen.

  SvaraRadera
 12. Brodeur:
  Kul att du håller med mig ibland också ;-)

  SvaraRadera
 13. Bengt,

  Jag delar din uppfattning om att ELM också är ett fruktansvärt allvarligt dilemma. Dock kan man "styra" detta till en viss gräns med ekonomiska verktyg, och även det faktum att många oljeexporter ser sin inhemska ekonomi rasa ger ju oss importörer lite mer tid i alla fall... men sammantaget, och med energinetto-declinen så ser det sannerligen mardrömslikt ut. Man tror inte det är sant!

  OK! Skall söka efter dina skrivelser på er hemsida. Tack för ditt engagemang och lycka till med allt i framtiden såhär efter oljetoppen.

  Sture F.

  SvaraRadera
 14. Håller med om det du skriver. Förslaget innehåller en rad problem för privatpersoner som granskning av köpvanor, minskad valfrihet med mera.

  Dessutom kommer det nog inte att ha någon effekt på det totala antalet rån i Sverige. Kriminella behöver kontanter och kommer att få tag i dem på andra sätt, till exempel genom rån mot privatpersoner eller kortbedrägerier.

  Skriver mer om kort och kontanter på bloggen http://kortstrul.wordpress.com/

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.