2010-04-28

Grekland förbjuder blankning

Hur vet man att det ekonomiska läget är desperat? Jo, när finansmyndigheterna förbjuder blankning. Senast jag hörde något sådant var i september 2008 i USA och Storbritannien i samband med Lehmankrisen. Hjälpte det? Ja, i några dagar steg börserna med några procent. Därefter följde en av finanskrisens värsta utförsbackar på världens börser. Grekiska finansmyndigheter har nu förbjudit blankningsaffärer på Atenbörsen fram till den 28 juni. Det hjälpte visst idag. Atenbörsen gick upp 2,34% idag efter att ha rasat med 6% igår, men sjönk sen tillbaks en del och ligger nu på +1,14%. Hur många dagar tror ni effekten varar denna gång?

Det som händer när man förbjuder blankning är att det inte längre finns några blankare som vill ta hem vinsterna efter nedgångar. Därför försvinner presumtiva köpare och nedgångarna kan bli ännu kraftigare. Är underliggande fundamenta dåliga så får man alltså ändå nedgångar. Blankningsförbud hjälper inte annat än högst tillfälligt.

Tioåriga grekiska statsobligationer var idag upp och sniffade på 11,29% men har nu sjunkit tillbaks till 9,94%. Tvååriga var ända uppe på 18,85% för att sen sjunka till "bara" 16,16%. Inte så konstigt då kreditvärderingsinstitutet Standard and Poor's igår sänkte Greklands kreditbetyg till skräpstatus, vilket innebär att många pensionsfonder m.fl. inte längre får köpa eller inneha grekiska statsobligationer. Därmed finns ett stort utbud på grekiska obligationer men ingen efterfrågan.

Vad gäller Greklands nödhjälp är det fortfarande mycket snack och liten verkstad. Det enda som snacket hittills har gjort är att bromsa dödsspiralen lite grann. Som jag sade igår måste det till konkreta åtgärder nu. Nu = idag. Snacket är bland annat att euroländerna ska hålla toppmöte 10 maj om Grekland.

Under tiden är det strejker och protester bröt i Grekland.
Radiotekniker inledde en tvådygnsstrejk vilket ledde till att nyhetssändningar uteblev. Även lärare meddelade att de tänkte strejka i protest mot den ekonomiska krisen.

Utanför finansdepartementet samlades missnöjda människor som sökt jobb i den offentliga sektorn.

En storstrejk har utlysts till den 5 maj, i protest mot de nedskärningar som genomförs för att få bukt med det galopperande budgetunderskottet.
Jag vet inte hur man kan strejka i protest mot en ekonomisk kris. Snarare borde man väl jobba extra om man befinner sig i ekonomisk kris, för att kunna lösa den. Fler verklighetsfrämmande saker kommer från grekiska finansdepartementet.
”Nedgraderingen är ogrundad och överensstämmer inte med verkligheten i den grekiska ekonomin”
Jag skulle säga att nedgraderingen är ytterst välgrundad och att den istället kom alldeles för sent. Och från EU-kommissionens ekonomiske talesman Amadeu Altafaj.
Han ville inte kommentera att Standard & Poor's nedgraderat Greklands kreditbetyg men sade angående nedgraderingen att kommissionen håller på med en utredning över kreditvärderingsinstitutens beteenden.
Jag antar att spanjoren Altafaj anser att kreditvärderingsinstituten varit "för elaka". Jag skulle snarare säga att de varit för saktfärdiga i att nedgradera PIIGS länderna. Mönstret går igen. Enron hade toppbetyg fram tills bara några dagar innan megakonkursen.

Omstrukturering av Greklands skulder är "inte ett alternativ" säger Altafaj också. Som jag sade igår är "omstrukturering" (alltså partiell inställning av betalningarna) just vad marknaderna prisar in och det enda realistiska alternativet för att få ordning på Greklands offentliga ekonomi. Det är bara att EU-kommissionen, Greklands regering, IMF och euroländerna först måste komma över sitt stadium av förnekelse inför detta obehagliga faktum. EU-kommissionären för valuta- och ekonomifrågor Joaquin Almunia sade i januari "Greece will not default. In the euro area, default does not exist. There is no bailout problems." Total förnekelse. Ska vi EU-medborgare styras av sådana blindstyren?

Även Portugal och andra länder som upplevs som osäkra har smittats av "grekiska sjukan", men det är ännu ingen omedelbar fara för något annat land. Men det kan bli fler. Som jag skrev i januari är en av mina trendspaningar för 2010 statsbankrutt.

Oj, nu händer det saker innan jag hann trycka på publicera...

Det ryktas att IMF och EU kommer att utöka stödpaketet till Grekland.
Enligt uppgiftslämnarna behöver Grekland mer hjälp än vad man tidigare trodde, det ytterligare behovet kan uppgå till "tvåsiffriga" tal i miljarder.
Grekland har avvisat ett förslag från EU och IMF om att sänka lönerna som ett led i nedskärningarna, säger den grekiske arbetsmarknadsministern. Vi får se vad som händer vidare i denna följetong.

[Andra bloggar om , , , , , ]

14 kommentarer:

 1. Ja, vad säger man. Bra sammanfattat.

  Förbjuda blankning, momentanlösning. Nästa steg, stänga börsen? Du har så rätt, nu är man desperat!

  Och sen att strejka mot den ekonomiska krisen, nu börjar det bli komiskt.

  Har man inte fattat det förr så borde de gå upp ett ljus förr eller senare att man inte kan leva över sina tillgångar. Verkligheten kommer ikapp en dag.

  SvaraRadera
 2. Flute,

  Vad är orsakerna till att Greklands ekonomi har havererat? Jag förstår naturligtvis att man har spenderat mer än vad man haft råd till men vad har de överspenderat på? Är det finansmarknaderna som har urgröpt Greklands ekonomi, som i US, eller vad är orsakerna till denna "dösspiral"? Jag har hört raljerandet om att grekerna "kunde" gå i pension redan vid 45-års ålder m m. Jag har letat som en tok för att hitta sanningen men har gått bet? Vet du?

  Om "någon/några" har snuvat grekerna på kosing så har jag full förståelse för att de inte, liksom i US och TARP, inte vill stå för fiolerna för andras bortspekulationer av pengar. Eller är det den genomsnittliga greken som själv har åtnjutit sig förmåner som det sedermera visat sig inte finnas täckning för?

  Mvh

  SvaraRadera
 3. Kan man på något sätt som privatperson spekulera i grekiska statsfinanser och tjäna pengar på det? Under förutsättning att det man företar sig slår väl ut så klart.

  SvaraRadera
 4. Anonym, Grekland är ett av den utvecklade världens mest korrumperade länder. Ovanpå det har de extremt generösa välfärdssystem utan finansiering. Farliga jobb som hårfrisörskor eller TV-pratare (pga bakterierna i mikrofonerna) får gå i pension vid 50 års ålder med 80% av lönen (eller var det 90%?) livet ut. Försök få det att gå ihop.

  Till det så är man garanterad livstids anställning om man har ett statligt jobb, bonus om man gör sitt jobb etc, och tidigare hade man 14 månadslöner om året också, men de är nu bara 13 i senaste sparpaketet.

  När man kissar på sig blir det först varmt i byxorna, men sedan kommer verkligheten ikapp och det blir kallt, blött och börjar lukta illa. Just vad Grekland nu upplever.

  SvaraRadera
 5. Anonym,
  Dessutom förvärrar Euro anslutningen problemet ytterligare.
  Med flytande valutakurs hade de haft den kurs de förtjänar utifrån deras leverna.

  Att tyskar och greker har samma valuta blit absurt.

  Euron i dess nuvarande form kommer naturligtvis inte att finns kvar länge till och att börja prata konvergenskriterier nu är lite väl sent.

  SvaraRadera
 6. Danmark förbjöd blankning, och dom har klarat sig rätt bra. Där går bostadspriserna till och med UPP nuförtiden. :)

  SvaraRadera
 7. Min gissning om vad som händer:

  Beslutet att ECB skulle skydda bankerna som satt på grekiska statspapper kom ganska sent i vintras och har bara varit i effekt ett par månader.

  Först nu har man kunnat dumpa tillräckligt av skräpet på ECB för att öppet kunna acceptera att grekerna ställer in betalningarna.

  Hittills har man alltså köpt statspapper till 7%, men i långsammare omfattning än man skyfflat det man redan haft till ECB.

  När man blivit av med tillräckligt kan man släppa skådespelet om att konkurs skulle kunna undvikas och sluta köpa statspapprena.


  Greklands ekonomi har _INTE_ havererat. Den fungerar som den brukar göra. Staten går med förlust, tar lån som blir allt svårare att betala tillbaka tills det inte går längre och betalningarna inställs. Det är inget nytt, utan business as usual.


  Ingen annan har snuvat grekerna på pengar. Inte europakten, inte USA, inte bildergberggruppen, inte börsspekulanter. Grekiska staten lånar håller inte budget helt enkelt. Visst går folk i pension tidigt, den informella obeskattade ekonomin är stor i grekland och den offentliga sektorn stor och ineffektiv. Men det är inte det som är problemet, utan att grekiska staten inte anpassat sina utgifter efter sin situation under de decennier som gått sedan de senast gick i konkurs. Men det är inget nytt.

  Att de har Euron spelar ingen roll. Samma saker hade hänt i alla fall. Egna valutor har inte skyddat någon annan mot ekonomisk inkompetens (Island som aktuellt exempel).

  -J.

  SvaraRadera
 8. J,

  Naturligtvis skyddar inte en egen valuta mot ekonomisk inkompetens men det underlättar väldigt mycket för den ekonomiska återhämtningen.

  Om grekerna hade skrivit ner sin valuta med t.ex. 25 % är det precis samma sak som en lönesänkning med motsvarande siffra och därmed skulle export- och turistindustri komma igång med spridningseffekter i den övriga ekonomin.

  Dessutom skulle deras köpkraft försämras och de skulle tvingas leva efter den nivå som de är kapabla till.

  De skulle också få en högre ränta som skulle dämpa en lånefinansierad konsumtion och grekerna skulle dagligen få sin valuta och ränta värderad på en marknad. Detta skulle göra att de inte skulle kunna driva elendet så långt som de har gjort idag.

  I dagsläget måste de sänka lönerna både nominellt och reellt vilket kommer att skapa social och politisk oro, om det ens lyckas, eller så måste de skötsamma finansera grekernas oansvariga livsstil.

  Ett annat alternativ är naturligtvis att hela Euroområdet får samma finanspolitik, men det tror jag inte Europa är moget för ännu. Dvs ännu en nivå som skall beskatta det europeiska folket.

  Så tyvärr det finns inte så många alternativ till att Euron spricker.

  Jämförelsen med Island haltar, här hade vi en banksektor utan tillräcklig insyn och som var alldeles för stor för Island.

  Euron ser vacker ut på papret men fungerar illa i verkligheten, ungefär som kommunismen.

  Därför är jag mycket förvånad över att högerfolk är så positiva till Euron.

  /Lars

  SvaraRadera
 9. Man skulle kunna uttrycka problemet med Euron så här: Den ekonomiska dumheten kan ackumuleras under väldigt lång tid innan systemet ger återkoppling och då är det oftast för sent att åtgärda problemen med en fast växelkurs.

  Eller då krävs det ett väldigt tåligt folk för alla de ekonomiska reformer som krävs för att hantera krisen. Och där är inte grekerna precis.

  Jämför Sverige idag med Sverige sommaren 1992 vilken skillnad. Där är vår valutapolitik, inte hela, men en stor del av förklaringen. Dvs snabb respons på hur vi sköter vår ekonomi.

  /Lars

  SvaraRadera
 10. Om nu alla visste hur slösaktigt och oansvarigt Grekland var, varför lånade då de utländska bankerna ut miljarder ? Och varför ska , som vanligt, just de räddas ?
  Lånar jag ut pengar till en alkis får ju jag skylla mig själv.
  Det är förstås detta grekerna ska ifrågasätta, och protestera mot. Flute väljer helt att utelämna denna aspekt på frågan. Bankekonom, eller ?

  SvaraRadera
 11. Freddy:
  Nej, jag är varken ekonom eller jobbar på bank.
  Du har helt rätt i det du säger. Vad tänkte bankerna på egentligen när de höll på och lånade ut till alla dåliga låntagare? Lågavlönade amerikaner, halvkorrupta stater, osv.
  Det var först vid statsskuld en bit över 100% som Greklands kreditgivare började få kalla fötter. Varför sade ingen ifrån tidigare?
  Men grekerna har trots allt tagit lånen själva och valt sina regeringar själva. Det ansvaret kommer de inte ifrån.

  SvaraRadera
 12. Är mest förvånad över hur korkade Grekerna verkar vara. Är alla koko socialiset som tror man kan spendera andras pengar i oändlighet?

  Skär ner budgetunderskottet drastiskt nu!

  Höj pensionsåldern, sänk A-kassan, osv.

  De har inte råd helt enkelt. Dj..vligt synd att de inte gjorde åtgäder i tid. Då hade de haft ett mindre underskott nu och en mindre skuld vilket hade givit dem handlingsutrymme.

  Ett annat drastiskt alternativ är att hitta på en fejkkurs vid vilket man bryter ut Drachmen mot Euro och låter den flyta samtidigt som Grekerna ensifigt ändrar valuta på alla sina utstälda obligationer. Då kommer de att inflatera bort en stor del av skulden. Huga huga .

  SvaraRadera
 13. Ensidigt skall det vara............

  SvaraRadera
 14. Som vanligt ett mycket bra inlägg! Du skriver riktigt bra, tillsammans med "grannen" Cornucopia de klart mest pålästa ekonomibloggarna! Blankning skapar dynamik på börsen. Titta senast på Ericsson i samband med Q1-rapporten, var det resultatet som drev upp kursen, nej alla som hade gått och kort och tvingades stänga positionerna när kursen gick över 80 kronor.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.