2010-04-15

Motsägelsefulla fossilargument

Idag skrev SvD:s Per Gudmundson om Svenskt Näringslivs nyligen publicerade jämförelse av Alliansens respektive de Rödgrönas klimatpolitik.
Det rödgröna bedöms som ”helt orealistiskt”, med ”mycket allvarliga konsekvenser”, och skulle ”påverka jobben”. Transporter och jordbruk skulle drabbas särskilt.
Så låter det när försvararna av "business as usual" värjer sig mot klimatargumenten. Men när man värjer sig mot peak oil brukar istället riskerna med minskad konsumtion av fossila bränslen tonas ner. Är det någon mer än jag som tycker att detta känns väldigt inkonsekvent? När vi väl passerar peak oil (vilket sannolikt skedde 2008) kommer användningen av fossila bränslen att minska kraftigt av nödtvång. När får vi läsa SvD:s ledarsida uttrycka oro för detta? Om minskningen kommer av klimatåtgärder eller minskad tillgång torde sakna betydelse för det slutliga utfallet.

[Andra bloggar om , ]

5 kommentarer:

 1. erica: Din kommentar är reklam som inte har något med inlägget att göra. Jag tar därför bort den.

  SvaraRadera
 2. Oj, SvD:s ledarsida klagar reflexmässigt på de rödgrönas politik. Så förvånad jag blir. ;)

  Peak Oil finns inte på den politiska agendan idag. Och förnekelse sitter i länge (för att sedan ersättas av ilska, förhandling osv). Förvänta dig inget vettigt i den här frågan från borgerliga ledarskribenter. De känner sin livsstil tillräcklig hotad av ågärder mot klimtförändringarna, men de lever i illusionen att det kommer en snabb och enkel teknikfix som möjliggör för dem att fortsätta sin slösaktiga livsstil.

  SvaraRadera
 3. Moderaterna "miljöpolitiska" talesperson var just i Ekot och tyckte det var viktigt att kunna flyga. Och biobränslen var såklart lösningen. Med en nedlåtande ton mot den andra personen som var med, hon anklagade honom för att vara "teknikpessismist".

  Business as usual. Undrar om hon känner till Pentagons mer realistiska syn på biobränslen?

  SvaraRadera
 4. De rödgröna har ingen verklighetsförankrad politik. De har ingen kompetens innom sina led heller för den delen. Värst är Mona fona, en bösbrud med noll koll. Anledningen till att peak oil inte finns på agendan enligt ert sätt och se det är att ni har tok fel ocm förloppet.

  SvaraRadera
 5. @brodeur:
  Det är lätt att säga att någon har fel. Försök säga varför om du är intresserad av att någon tar dig på allvar.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.