2010-04-12

Uniformer och kostymer

Helgens val i Ungen gav brakseger för mitten-högerpartiet Fidesz, vilket inte var oväntat med tanke på den ekonomiska kris som Ungern genomlidit. Då vill befolkningen byta regering. Som tur är fick Fidesz en stark egen majoritet, vilket gör att högerextrema Jobbik, som fick hela 17% av rösterna, inte får någon vågmästarroll. Detta parti har kopplat till sig den svartklädda paramilitären Magyar Garda, vars uniformer är kopior av de som bars av de ungerska fascisterna i Pilkorsrörelsen på 1940-talet. Titta på videon nedan.
Detta är på riktigt, i ett EU-land! Hur fanatiska paramilitärerna är tycker jag visas tydligt av de fyra trummisarna i filmen. Om man på allvar kan tycka att det är bra att klä upp fyra killar i pseudofolkliga dräkter för att låta dem spela halvtaskigt på "uråldriga" trummor, och sen stå uppställd och marschera till detta utan att dra på munnen, så är man ganska hjärntvättad.

Läs mer hos Lars Gyllenhaal. Läs också den intressanta artikel han skrev för Världen Idag i mars om den militanta nationalismen i Europa, där han påpekar att Ungern bara har de näst starkaste extremisterna i Europa. De starkaste och kanske farligaste finns i Ryssland. I samband med EU-valet förra året skrev jag lite om de brunsvarta partiernas frammarsch, inte bara i Öst- och Centraleuropa utan även i Västeuropa.

Apropå extremister tog främlingsfientliga Lega Nord hem en del segrar i de italienska lokalvalen häromveckan. De vann i Veneto (runt Venedig) och Piemonte (runt Torino) och gick framåt i Lombardiet (runt Milano). Italiens extremister är visserligen inte uniformerade, men kanske just därför desto farligare i sin prydliga kostymklädda extremism. Partiledaren Umberto Bossi talar öppet om hur han vill slänga ut invandrare. Till höger ser ni Lega Nords valaffisch från regionalvalen 2005 som på ett övertydligt sätt illustrerar populistisk rasism. "Gissa vem som kommer sist? För rätten till hem, arbete och hälsovård"

Även om Berlusconis Il Popolo della Libertà (PdL) också gick framåt i valet, så kan den stärkta samarbetspartnern Lega Nord ställa till problem i regerandet. Lega Nord vill ju även ha ett mer federalistiskt och mindre centralstyrt Italien, vilket kretsarna kring den makthungrige Berlusconi troligen inte gillar. Men det finns många krafter som vill se mindre centralmakt i Italien, bland annat Sicilienbaserade Movimento per le Autonomie. Vi ska inte glömma att Italien enades först på 1860-talet och det finns en starkt utbredd misstro mot centralmakt, vilket också är grunden till att olika maffiaklaner har kunnat bli så starka, då de av folket ofta ses som frihetskämpar mot makten.

Men Berlusconis eget parti är inte så ofarligt det heller. PdL bildades genom sammanslagning av Berlusconis Forza Italia och Gianfranco Finis Alleanza Nazionale, som har sina rötter i det gamla nyfascistiska MSI. Fini är nu talman i italienska parlamentet. Italiensk politik är svartare än vad den ser ut på ytan.

Och så är förstås italienska politiker genomkorrumperade. Många, bland annat Berlusconi, har starka kopplingar till maffian. Man kan fråga sig varför så många italienare röstar på Berlusconi, men då tänker man som utomstående inte på att alternativen är lika illa de. Fortfarande finns i folkets minne såna skurkpolitiker som socialisten Bettino Craxi.

Fina kompisar har vi i EU...

[Andra bloggar om , , , , , ]

9 kommentarer:

 1. Jag välkomnar Jobbiks valframgångar! Jag välkomnar ett land och ett folk som vågar tycka till och säga ifrån. Ett folk som vågar visa sitt missnöje på valdagen, ett missnöje som endast de förstår som är insatta i det sociala och partipolitiska livet i Ungern idag. Det är lätt för dig och andra (vänstervridna) att tycka till något efter att ha läst en snedvriden artikel i t ex Aftonbladet. Analysera istället själv, varför tror du att tusentals människor är medlemmar i Magyar Gárda, varför tror nu att Jobbik fick 16.7 % vid omröstningen igår? Först då har du rätt att skrika ut din (förutfattade) mening, inte innan.

  SvaraRadera
 2. Det känns skönt att något land i EU vågar gå i bräschen för att motverka det som håller på att krossa oss alla - den politiska korrektheten! Det är bara att gratulera Ungern och dess medborgare!

  SvaraRadera
 3. Varför folk går med i Magyar Gárda och varför 16,7% röstade på Jobbik?

  Jo det beror på att det är dåliga tider och då finns det alltid makthungriga opportunister som inte har medkänsla nog att hålla sig ifrån att skylla på lämpligt svart får!

  Det är en gammal välkänd princip, att skapa en grupp genom att utesluta andra. Det passade till exempel Nazi-Tyskland bra att skylla på judarna för sina problem. Även om många höll med så var det ju inte mer sant...

  Problemet är inte invandringen, eller invandrarna. Bara de som inte analyserar situationen kan tro att det är så enkelt.

  SvaraRadera
 4. Ja jag röstade NEJ till EU.

  Lite komiskt att ungrarna röstade JA till lägre skatter när de har för vana att gå i pension vid 55 års ålder , snarare skulle de behöva höja skatterna eller se till att arbeta längre och börja betala av lite på sina skulder - det där är ett sjunkande skepp och högernissarna är bara tomtar som lovat allt till alla och det kan de aldrig hålla nu när villiga kreditgivare till landet ungern lyser med sin frånvaro.

  SvaraRadera
 5. Pensionsåldern i Ungern är numera 62 år för både män och kvinnor.

  SvaraRadera
 6. Ylven- Ungern har inga problem med invandrare eller invandring, problemet stavas romsk minoritet. Upp emot 1 miljon är romer i Ungern idag med en arbetslöshet (bland dessa romer) på 70-80 % mot ca 11 % arbetslöshet generellt i Ungern. Med så många arbetslösa romer är brottsstatistiken mycket hög. Personligen ser jag inte Gábor Vona, partiledare för Jobbik som makthungrig, snarare något av en landets räddare. Partiet har en mängd bra idéer som bland annat svensk media inte tar fram i dagsljuset, det är alltid lättare och säkert bättre läsning bland vanliga Svenssons när ett parti eller land utpekas som fascistiskt eller nazistiskt. Jobbik är till exempel emot den korrumption som landet har haft sedan kommunismen, partiet är mot att landet säljs ut till utländska investerare utan fördel för stat och ungersk arbetskraft i längden. Partiet är för en starkare poliskår, en kraftigt minskat våld i samhället bland så mycket annat. Partiet väcker en nationell stolthet bland ungrare som i årtionden har sett sitt land användas som dörrmatta för västvärlden. Ungern andas en framtid genom Jobbik (som för övrigt betyder "till det bättre"). Jobbik och Magyar Gárda betyder nationalism och inte nynazism för ungare i dagens Ungern.

  SvaraRadera
 7. Jan Wiklund2010-04-14 15:23

  Perry Anderson skriver roande om den korrupta politiska klassen i Italien i London Review of Books: http://www.lrb.co.uk/v31/n05/perry-anderson/an-invertebrate-left

  Där kan man t.ex. läsa om hur den s.k. oppositionen alltid röstar för Berlusconis lagförslag om straffrihet för korruption, samt hånar upprörda medborgare för att "de inte begriper hur saker går till."

  SvaraRadera
 8. Jan Wiklund2010-04-14 15:24

  PS folk som inte vågar stå för synpunkter med sina namn ger jag inget för. Deras synpunkter räknas inte!

  SvaraRadera
 9. Många, väldigt många är helt enkelt för okunninga i ämnet "romers utsatthet i Ungern". Det finns förstås romer som är skötsamma och arbetsvilliga, det finns romer som inte är det, ungefär som det ser ute lite överallt i Europa. Men bara för att tidningen Expo och även Aftonbladet skriver osanna och vinklade artiklar om romer i Ungern reagerar vänsterkommunister och rödstrumpor, människor som har svalt dessa lögner med hull år hår. Jag har hittills inte på någon blogg stött på en Svensson som har grävt lite i ämnet. Det irriterar mig att det skrivs och tycks en massa lögner om romer i Ungern, om partiet Jobbik, om Ungern som fasciststat. Jag hoppas att Sverige genom sitt engagemang i flyktingar och invandrare blir en sopstation av minoriteter för att känna på myntets baksida men också för att avlasta andra länder i Europa. Snart vågar man bila runt i Europa igen när alla invandrare förhoppningsvis finns i Sverige.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.