2009-03-24

Ännu en orsak till republik

Sveriges konung Carl XVI Gustaf åker tydligen iväg till Italien på fyra dagars statsbesök idag för att träffa premiärminister MussoliBerlusconi och presidenten Napolitano. I samband med detta har han intervjuats av italienska journalister och kommer med ett klokt svar angående hur vi ska lösa krisen:
- Nu är det dags att spendera, det är så man löser krisen
Jaha, var det inte svårare än så? Om det nu är så att västvärlden sitter med lån upp över huvudet så tar man bara lite mer lån och spenderar, så löser vi krisen! Men kungen menade kanske lite mer specifikt spenderande, t.ex. att vi ska spendera en massa på kronprinsessans bröllop i juni nästa år. Det kanske sätter lite fart på ekonomin.

Republikanska föreningen ordnade apropå det ett seminarium i torsdags om alternativ till monarkin.

8 kommentarer:

 1. INTELIGENT KONUNG

  SvaraRadera
 2. inteLLigent anonym kommentar.. men inte alls i närheten av den briljans som blogginläggets författare besitter! Man blir mållös!

  SvaraRadera
 3. Kanske inte helt oväntat - och varför skall vi ha större förväntningar än så här på vår käre Kung. Eventuellt så har han inte hunnit sätta sig in i Keynes jämnfört med von Mises ännu??

  SvaraRadera
 4. Du är vad jag brukar beteckna som en fjant. Du verkar ha liten eller ingen förståelse för hur en ekonomi fungerar. Hade du gjort det så hade du förstått att det råd kungen gav inte är speciellt sensationellt, snarare ett av de vanligaste råd som ekonomer världen över ger. Man har nämligen kommit fram till att en ekonomi går runt på grund av pengar. Jag tänker inte just nu lägga ut texten mer om det just nu. Nu vet jag ju att du bara försöker få en billig poäng genom att koppla samman detta med det kommande bröllopet, vilket nästan hade fungerat om du haft rätt. Och som sagt, du är en fjant. Mors på dig

  SvaraRadera
 5. Aj aj, Flute. Inte nog med att du förutsäger bostadsprisras, nu ger du dig på kungen också, ikonoklast där. Får jag föreslå att du skriver något kritiskt om Astrid Lindgren också, när du ändå är i farten.

  Skämt åsido, tack för en intressant blogg.

  SvaraRadera
 6. Anonym kl 17:24 - du har förstått vad jag antydde. Skillnaden mellan Keynes och von Mises och olikheterna mellan deras ekonomiska läror.

  Fast egentligen behövs bara sunt förnuft för att förstå att man inte kan lösa en kris som orsakats av konsumtion för lånade pengar med att spendera mer lånade pengar.

  Wezz - dagens inlägg var ironiskt. Läs på lite mer om den Österrikiska skolan inom ekonomi och vad den har att säga om statligt spenderande, så förstår du förhoppningsvis vad min ironi siktar mot. Jag låter ditt inlägg stå kvar trots att du försöker förolämpa mig. Jag står för mina åsikter (men är beredd att ändra dem om jag får kloka motargument). Hoppas du står för dina!

  Anönym kl 19:33 - Nej, Astrid Lindgren tycker jag om. Däremot kanske jag ska skriva om mina åsikter om Stockholmsoperan kontra Göteborgsoperan?

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att kungen har rätt, om alla håller hårt i sina pengar stannar ekonomin och lågkonjunkturen förlängs. Vad jag förstått har inte kungen sagt att man ska spendera med lånade pengar, utan avser nog egna pengar.

  SvaraRadera
 8. Det var storartat av dig. Jag vill dock påpeka att jag inte bara försökte utan även lyckades förolämpa dig. Man kan förvisso argumentera att du kanske inte kände dig förolämpad och att du därför inte blev det. Jag kan ju då argumentera att jag erhöll den varma och självförtroendestärkande känslan inombords som man så ofta får då man förolämpar någon. Nåväl, jag vill förtydliga min ståndpunkt, att kungen inte är helt fel ute och att du därför borde ha hittat någon annat att spela på. Och, för att blåsa upp mitt självförtroende än en gång och därmed nå nästan orgasmiska höjder så väljer jag att skriva det igen: Fjant!

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.