2009-03-06

Adjö till sparbanksstiftelserna!

Nu har Sparbanksstiftelserna kommit till slutet på den långa utförsbacken som började med strukturförändringen som initierades 1989. Redan i onsdags rapporterades i SvD att de nu var panka. Stiftelserna köpte nämligen Swedbankaktier för 1,3 miljarder kronor i emissionen av preferensaktier innan jul, vilket finansierades genom ett lån på knappt 1 miljard från Folksam. Sedan dess har aktiernas värde mer än halverats. Inte förvånande så rapporterar nu SvD att Folksam nu kräver in aktierna som satts i pant för lånet och därmed blir största ägare i Swedbank. Sparbanksstiftelserna är bankrutt, med skulder som med god marginal överstiger tillgångarna, som till största delen består av Swedbankaktier.

Vilken skam att just Sparbanksstiftelserna köpte aktier för lånade pengar. De om några borde väl veta bättre! Från Sparbanksstiftelsernas hemsida (min kursivering):
"§ 2
Stiftelsen skall tillgodose syftet att främja sparsamhet i Sverige genom att som aktieägare i bank och/eller företag inom sparbankssektorn verka för att sparbanksrörelsens grundläggande idéer och värderingar bevaras och utvecklas och att bankverksamheten inom sparbankssektorn blir en effektiv konkurrensfaktor på kreditmarknaden."
Var inte just Sparbankernas grundläggande idé att man skulle spara pengar för att sedan köpa det man ville ha? Min farfar var sparbanksdirektör och han skulle säkert ha gråtit blod om han fått se hur sparbankerna körts mot graven sedan 1989.

Särskilt de senaste årens spekulationer i Baltikum och Ukraina har lett Swedbank mot en säker död. Staten (alltså vi skattebetalare) kommer troligen i slutändan att bli tvungen att ta över vraket.

Se här på Swedbanks aktiekurs sedan januari 2007:Hur kunde någon få för sig att köpa Swedbankaktier i december 2008 annat än i rent spekulativt syfte? Och dessutom för lånade pengar! Aktien har gått från runt 250 kronor i början av 2007, vilket i och för sig får ses som en bubbelvärdering, till nu senast 18 kronor och 40 öre. Bara sen innan jul har aktiens värde mer än halverats. Troligen kommer den att slaktas ännu mer nästa vecka. En halvering av värdet utesluter inte en till.

Två lärdomar för alla andra:
 1. Köp aldrig aktier för lånade pengar!

 2. Att en aktie tappar 82% av sitt värde betyder oftast inte att det är köpläge - tvärtom!

8 kommentarer:

 1. I am buying swedbank from 30 all the way down to 18, and will buy more if it is cheaper. In SH or BJ, if you want to have a landmark building, you pay 5 billion RMB, how come Swedbank, such a business only worth 3 building on earth. But for the saving foundation it is really a fame.

  SvaraRadera
 2. Flute#

  Vet du några svar på nedan funderingar gällande variabler på kärnkapitalrelationen och hur stor del Folksam lagligen får äga i SWB ?

  "Någon ny NE krävs inte för bankens soliditet, då de har 86 mdkr i EK.

  Vad som däremot marknaden spekulerar i är den sk "kärnkapitalrelationen" kan ta stryk "i slutet av 2010" och skulle man tro DI:s uppgifter från i veckan är det ynka 5 mdkr som behövs...

  ...uppgifter som jag och många andra med mig fö inte kunnat verifiera.

  Ännu mer intressant är att Folksam fått igenom sin ägarprövning och frågan är hur stort ägande Folksam egentligen får ta ?

  Kan inte det till 100% och måste söka det infot själv."

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
 3. Synd ock skam för sparbanksstiftelserna. Jag skrev om det lite själv också:

  Har Swedbank tappat hela sin historia nu?

  Jag tror dock Swedbank klarar sig, men det går ju inte veta...

  SvaraRadera
 4. Grattis Flute, du är "featured" på knuff.nu iaf just nu.

  SvaraRadera
 5. Förlåt knuff.se skall det vara.

  SvaraRadera
 6. Synd om sparbanksstiftelserna tycker jag. De har inte haft grepp om situationen. Nu är det dags för styrordf. Stålberg att avgå, han är ansvarig för den strategi som knäckte kursen och stiftelserna. Dock är jag övertygad om att banken klarar sig, även om statligt stöd i någon form kan behövas. Efter emissionen ligger EK kring 75 miljarder och det krävs kreditförlustnivåer som vi aldrig sett maken till för att detta kapital ska raderas ut. En politiker som Sundström kan också vara en tillgång i det prekära läge som väntas framöver. Utdelningen lär nu ställas in, det var stiftelserna som drev den frågan.

  SvaraRadera
 7. Men sedär! Tack för att du uppmärksammade det, Cornucopia.
  Nu har jag dock ramlat bort eftersom det kom färskare nyheter på Knuff.se.
  Jag undrar hur de prioriterar vem som ska hamna högst? Vad jag förstår har de ett automatiskt program som går igenom bloggar och nyheter.

  SvaraRadera
 8. Japp, det stämmer flute. Knuff sorterar inlägg utefter hur mycket länkar det får och sannolikt får inlägg skrivna av bloggar med mycket Knuff-poäng (hög ranking) lättare att synas på förstasidan.

  Men det är alltid kul att synas där.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.