2009-03-17

Investera i din kropp

I dessa tider då de flesta vanliga investeringar går dåligt kan det vara läge med en alternativ investering - i din kropp. Börja träna alltså. Det viktigaste är inte vad man tränar, utan att man tränar. Man kan välja den träningsform som passar en bäst. Somliga gillar att gå på gym och hoppa runt i träningspass tillsammans med andra likasinnade. Somliga gillar att jogga i skogen. Somliga gillar att simma. Andra gillar lagsporter, eller att spela någon bollsport på två, som badminton.

Förutom att man mår bättre i kroppen om den får röra sig, så tycker i alla fall jag att jag blir piggare och känner mig mer alert.

Ett gymkort är en bra investering, förutsatt att du använder det. Men den som inte har tid att gå på gymmet kan göra lite vardagsmotion på andra sätt. Att cykla till jobbet är till exempel ypperlig motion. Man behöver inte gå till överdrift - bor man längre från jobbet kan man till exempel bestämma att man inte cyklar då det är risk för regn. Så gjorde jag när jag hade 15 kilometer till mitt jobb. När jag har kortare sträcka, kanske bara 6-7 kilometer, så är principen att jag inte cyklar om det är kraftigt regn, men kan stå ut med lite duggregn. Jag cyklar inte heller när det är is och snö ute - det blir för farligt tycker jag, som inte orkar byta till dubbdäck. Den första veckan känns det jobbigt att cykla, men sen går det bara lättare och lättare, och efter några veckor av cykling till jobbet känner man hur man formligen flyger fram. Hjälm är förstås ett måste, annars blir det för riskfyllt i trafiken. En sak som jag har märkt, i alla fall i Stockholm, är att det oftast går ungefär lika snabbt att cykla som att åka kommunalt, om man räknar dörr till dörr.

Det är billigt att cykla - på t.ex. Biltema kan man köpa sig en cykel för runt 2000 kronor. Tänk på att du sen sparar in månadskortet. Kanske vill man dock som jag köpa kuponger att åka på när det regnar. Ett annat cykeltips är att köpa två cykelkorgar (à 40-120 kronor styck) som man hänger på var sin sida av pakethållaren och sen åka och handla på sin cykel, istället för att ta bilen.

Man behöver inte ha någon värstingcykel för att motionera. En helt vanlig treväxlad cykel ger lika bra motion. Är den tungtrampad är det kanske till och med en fördel ;-)

Att jobba i trädgården är också bra vardagsmotion. Att ersätta motorgräsklipparen med en handjagad är en självklarhet, då man förutom motionen också sparar avgasutsläpp och oljud. Sen kan man förstås gräva upp ett land för grönsaker, potatis och blommor.

Skaffar man sig ett par hantlar kan man enkelt göra vardagsmotion hemma. Det behöver inte vara så avancerat - välj några lämpliga styrketräningsövningar och gör dem två gånger i veckan.

Dansa är roligt - sätt på bra musik och skaka loss i vardagsrummet tillsammans med familjen. Förutsättningen är ju förstås att barnen inte är i "pinsamhetsåldern" av tonåren ;-)

I dagens läge med ekonomisk kris finns det stora fördelar med att vara någorlunda vältränad. Om du haft oturen att bli arbetslös har du en lite bättre chans att få något av de jobb som bjuds ut om du talar om att du motionerar regelbundet - folk som tränar är oftast friskare och därmed mer attraktiva för arbetsgivare. Om du blir arbetslös, lägg tid på att motionera istället för att sitta framför teven och deppa ihop. Du kommer garanterat att må bättre.

Om du är rik men mår dåligt, vad är det då för vits med att vara rik?

4 kommentarer:

 1. Ett tips när det gäller val av cykel är att köpa en kvalitetscykel med många växlar. Varför det?

  Jo, det blir mycket roligare att cykla eftersom man i alla situationer kan hitta en växel som passar.

  Visst ger en trögtrampad cykel mer motion på samma sträcka, men risken är att man inte tar cykeln om den inte är rolig att cykla på. Den bästa träningen är ju som bekant den som blir av.

  SvaraRadera
 2. Jag cyklar året runt - även i snö och is. Gränsen går vid > 10 cm nysnö för då är det snabbare att gå. Konsten är bara att anpassa sig till verkligheten (genom fart och kurvtagning). Annars kommer du med goda råd, som alltid!

  SvaraRadera
 3. Ogalen, jag är väl lite lat, men jag cyklar inte när det är snö och is, efter att ha cyklat omkull och skrapat upp mig rejält en gång.
  Det mest förrädiska är när det plötsligt är blankis på asfalten nånstans efter en kall natt. Latast är väl att jag inte orkar byta till dubbdäck.

  Hurra! Idag var första cykeldagen för mig! Lite tungt, men det kommer att kännas lite lättare om en vecka.

  SvaraRadera
 4. Jag ska bli personlig livscoach. Jag kan ingenting om sånt men har i alla fall ett oslagbart motto på plats:

  "Investera i dig själv - och slå index!"

  (inspiration från Godmorgon Världen i söndags, finns att ladda ner som podcast från SR.)

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.