2009-03-03

Ny spågumma på KI

Konjunkturinstitutet (KI) har som uppgift att ta fram "prognoser som används som beslutsunderlag för den ekonomiska politiken i Sverige". Som jag påpekade i höstas är deras prognoser inte särskilt pricksäkra. Om våra beslutsfattare tar deras prognoser på allvar är det mycket allvarligt.

Idag har Kerstin Hallsten börjat som ny prognoschef på KI. Hon har tidigare arbetat med prognoser på Riksbanken. Deras prognoser har ju inte heller varit särskilt pricksäkra i denna kris, så bytet av arbetsplats passar väl bra. Hoppas hon kommer att trivas på det nya jobbet. Lönen är säkert trivsam i alla fall. Och så får hon bolla med en massa roliga siffror.

Senaste rapporten "Konjunkturläget" från december från Konjunkturinstitutet är närmast pinsam läsning. "BNP sjunker med närmare 1 procent 2009" sägs det. Det låter ju rimligt, när det nu visar sig att BNP sjönk nästan 5% förra året, eller hur? ;-)

Att BNP skulle falla rejält kunde väl nästan vem som helst räkna ut redan i slutet av 2008. Det var bara att titta på t.ex. antalet varsel som procent av arbetsmarknaden, samt att läsa lite i de största företagens rapporter. Eller varför inte titta på utrikeshandeln. Hur KI då i december kunde förutspå en så blygsam BNP-minskning som 1% för 2009 är ofattbart. Särskilt pinsam blir jämförelsen med prognosen från 27 augusti 2008, då KI fortfarande räknade med 1,4% BNP-ökning för 2009.

Nästa rapport från KI kommer 31 mars. Jag ska försöka få ihop en egen prognos till dess. Och så får vi se vem som är pricksäkrast...

2 kommentarer:

 1. BNP sjänk med -0.2% 2008 jämfört med föregående år. -4.9% var för det sista kvartalet.

  http://www.scb.se/Pages/Product____22908.aspx?produktkod=NR0103&displaypressrelease=true&pressreleaseid=263310

  Dock håller jag med dig om att -1.0% för helåret 2009 inte känns rimligt i dagsläget.

  SvaraRadera
 2. Anonym, du har rätt. Men att sista kvartalet pekade så kraftigt neråt bådar inte gott för utvecklingen år 2009.
  Jag ska försöka att inte slarva med siffrorna ;-)

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.