2009-03-16

Rea på nybyggda bostäder

Inte oväntat rapporterade DN för några dagar sedan att byggbolagen nu tvingas sänka priserna på nybyggda bostäder. För flera projekt har man nu tydligen sänkt priserna med 10-15% eller slängt in diverse saker man får "på köpet", t.ex. trygghetsförsäkring mot dubbelt boende.

Orimligt höga priser på nybyggen och glädjekalkyler i deras ekonomiska planer tog jag upp redan i september förra året. Runt om i Stockholm ser jag nybyggda områden med priser som ingen vettig människa borde betala. Trots de höga priserna är de ekonomiska planerna för bostadsrättsföreningarna rena glädjekalkyler om man studerar dem närmare.

Trots alla prissänkningar och lockerbjudanden anser jag definitivt inte att det är köpläge på länge än på den svenska bostadsmarknaden.

Byggbolagens vinster kommer självklart att drabbas av att de nu måste sänka priserna. Därmed ser det mörkt ut för ännu en bransch. DN har en lista över rabatter på olika byggprojekt, bl.a. från Skanska, NCC och JM. Även HSB har tydligen varit tvungna att rabattera flera projekt, bl.a. ett år avgiftsfritt i vissa nya föreningar. Därmed finns risken att även HSB drabbas ekonomiskt, trots att de inte är byggföretag.

1 kommentar:

  1. Tack för en bra blogg, och speciellt de välskrivna artiklarna om bostadsmarknaden.

    Jag är intresserad av dina tankar vad gäller ev kommande inflation ca 2011 och framåt. Finns det risk att ekonomierna "stimuleras" (I love that word) för mycket nu när centralbankerna ska "rädda" ekonomierna med samma mynt som en gång gav diverse bubblor och felinvesteringar? USA verkar ju helt klart gå mot inflation.

    Om vi nu får inflation på säg 6-8% i Sverige 2013-2014 tror du då att RB har det politiska modet att försvara 2%-målet, med resultatet en bostadskrasch, eller kommer de att säga att 2% ska gälla som ett medelvärde under längre tid och "snygga till" statistiken, dvs påskina en lägre inflation än den verkliga. Det blir väl politiskt omöjligt att låta familjer med mångmiljonlån betala 8-10% i ränta?

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.