2009-03-29

US Mail på pottkanten

I dessa intressanta tider droppar det in intressanta nyheter så tätt att man nästan får överdos ibland. I veckan rapporterades att amerikanska postverket US Mail gör storförlust och vill skära ner postutdelningen från sex till fem dagar i veckan (alltså svensk nivå), vilket kräver en lagändring. Detta skulle spara 3,5 miljarder dollar i år. US Mail gjorde 2,8 miljarder dollar i förlust förra året, så det är definitivt dags att göra något åt det. Man gör redan kraftiga nedskärningar, men trots det räknar man med mångmiljardförluster för 2009 och 2010.

Självklart måste även det amerikanska postverket anpassa kostymen i en krympande ekonomi. Men det verkar enligt Bloomberg tveksamt om kongressen kommer att tillåta en minskning av antalet utdelningsdagar. Vad kommer att hända då? Konkurs är väl knappast aktuellt, så det blir väl som vanligt skattebetalarna som får stå för fiolerna.

Svenska Posten däremot går tydligen än så länge bra. År 2008 ökade omsättningen och man gjorde en vinst på 1,9 miljarder kronor, vilket var marginellt lägre än 2007.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.