2009-03-05

Sötvatten och saltvatten

I skymundan av Kaliforniens jättelika budgetproblem, som jag nämnde i förra inlägget, har denna delstat nu drabbats av ett problem av mer basal karaktär. Torka. Vattenbrist. Risk för Vattenransonering. Detta är tredje året i rad med torka.

Grundproblemet här är att stora delar av Kalifornien egentligen är öken eller halvöken. Där har under det senaste århundradet en massa människor slagit sig ner och börjat slösa med vatten. Gröna gräsmattor runt villor i en öken? Det handlar helt enkelt om att rätta mun efter matsäcken. Det finns faktiskt rätt så mycket vatten tillgängligt i närliggande bergstrakter, så med rimlig vattenanvändning borde Kaliforniens vattenproblem gå att lösa. Problemet är att man ägnar sig åt att slösa istället för att lösa.

Innan någon kommer med förslag om avsaltning av havsvatten som en lösning föreslår jag att ni läser artikeln "Energy Down the Drain" av Debbie Cook om de egentliga kostnaderna för detta. Det visar sig att det är orimligt i Kalifornien och till största delen bygger på glädjekalkyler vad gäller energipriser. Debbie Cook vet vad hon talar om - hon satt med i en utredning om avsaltning i Kalifornien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.