2009-03-31

Prognoserna försämras

Som jag väntade mig så skrivs de officiella prognoserna över den ekonomiska utvecklingen ner efter hand. Idag förutspår OECD att världens ledande ekonomier krymper med 4,3% i år och med 0,1% år 2010. Räkna med att även 2010-prognosen kommer att skrivas ner efterhand.

Konjunkturinstitutet kom även med en ny "barometer" idag. KI tror att Sveriges BNP kommer att krympa med 3,9% i år och arbetslösheten blir smått sensationella 10,7% nästa år. Tvåsiffriga officiella arbetslöshetssiffror - när såg vi det senast? Fortfarande tror KI på en viss BNP-ökning 2010.

Det som är intressant med Konjunkturinstitutet är hur snabbt de ändrar sina prognoser - alltså hur fel de har haft tidigare. I december räknade de med endast 1% BNP-nedgång i år. I augusti räknade de med 1,4% BNP-ökning för 2009. Med tanke på hur fel de har haft hittills undrar jag varför någon överhuvudtaget fortfarande tar fasta på deras siffror. Jag hoppas att vår regering insett att Konjunkturinstitutet just nu är ute och cyklar och att deras prognoser är värdelösa som beslutsunderlag. Jag hoppas att Finansdepartementet (som KI lyder under) tar ett ordentligt tag och röjer upp i KIs improduktiva verksamhet, som kostar i runda slängar 50 miljoner kronor per år att driva. Vissa delar, t.ex. tendensundersökningarna av företag och hushåll, bör finnas kvar, men prognosavdelningen måste uppenbarligen rensas upp.

4 kommentarer:

 1. Tyvärr är nog 50 miljoner kronor en droppe i havet relaterat till andra meningslösa kostnader som staten har.

  Klart att de bör rensa upp, men frågan är om man ens i sin vildaste fantasi kan föreställa sig att de faktiskt kommer att göra det. Hur många inom den offentliga sektorn (men givetvis även den privata) är det inte som bör rensas bort för att öka effektiviteten? Många.

  På företaget där jag arbetar skulle exempelvis 80 % av ledningen behöva ersättas. Men det förstår inte så många, förutom vissa i personalen som råkar ha mer kompetens än de som staratat bolaget. Men i och med att grundarna sitter kvar i ledande positioner, trots att de har sålt sina andelar till en större koncern som de nu är delägare i istället och därmed skulle kunna sparkas, så är det ingen "uppifrån" som har den insikten i bolaget eftersom bolagets VD sitter i koncernens styrelse. På så sätt hålls skenet uppe och eventuella misstag skylls på något annat. Men om huvudägarna, ett norskt investmentbolag, endast frågade vissa i personalen vad som egentligen händer hade det blivit ändrig på mycket. Det kommer dock aldrig att inträffa, för så fungerar människor.
  Därför tror jag att KI kommer att fortsätta med sina prognoser, Riksbanken kommer antagligen att sänka räntan trots att vi antagligen alla skulle må bättre av om den höjdes lite istället, etc.

  Man får aldrig glömma att det är människor som ligger bakom besluten och många människor är, tyvärr, faktiskt ganska korkade.

  SvaraRadera
 2. Som jag förstått det är Konjunkturinstitutets huvudsakliga uppgift att få folket på gott humör, så att de vågar konsumera.

  Eller är jag bara cynisk?

  SvaraRadera
 3. Nedskrivningarna har nog BARA BÖRJAT !

  SvaraRadera
 4. Flute-: När tror du deflationen återspeglar sig i aktiekurserna?

  I din artikel om 2009 års förutsägelser så säger du att inflationshotet kommer tillbaka "kanske inte förrän 2010". Det menar att det är deflation på marknaderna idag?

  Min personliga åsikt är att deflationen sprider sig som ett grått moln över marknaden som i sin tur ger fallande kurser under lång tid framöver. Deflation mot 2012, är det rimligt?

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.