2009-03-08

Rekordmånga bostadsrätter till salu

DN rapporterade i fredags att det nu är Rekordmånga bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet. Totalt var det 43% fler bostäder till salu på Hemnet i februari 2009 jämfört med februari 2008. Endast oktober 2008 har fler bostäder varit till salu. Hur man då kan förvänta sig en fortsatt uppgång i bostadspriserna förstår inte jag. Men vissa verkar göra det. Varifrån skulle de rekordmånga kapitalstarka köparna dyka upp som nu ska köpa alla dessa rekordmånga bostäder till salu? Riksbanken kan visserligen trolla med räntan, men de kan inte trolla fram köpare. Priser sätts som bekant nånstans i balansen mellan utbud och efterfrågan. Större utbud brukar leda till lägre priser. Som jag nyligen skrev så kan vi möjligtvis få se en viss uppstuds i bopriserna detta kvartal, men sen kommer nedförsbacken att fortsätta. Nyheten om rekordutbudet på Hemnet gör mig dock tveksam vad gäller uppstuds detta kvartal.

Säkert blir många otåliga, men bostadsbubblor tar tid på sig att pysa ur. Särskilt starten (toppformationen) kan bli seg. Jag skrev ju om den svenska bostadsbubblan redan hösten 2007, även om jag då inte hade sett toppen ännu, utan bara påpekade vilken fallhöjd vi höll på att bygga upp. Först i nu somras konstaterade jag att fallet var påbörjat. Just nu pågår ju en oerhörd "dopning" av den svenska bostadsmarknaden genom Riksbankens toksänkning av räntan. Men snart är denna dopning obönhörligen slut. Ty det finns nu endast en procentenhet kvar att sänka innan Riksbanken är på nollränta. Och att räntespreadarna skulle krympa ter sig i dagsläget osannolikt. Istället kommer den bistra verkligheten på arbetsmarknaden att göra sig gällande.

3 kommentarer:

 1. Vad gäller bostäder får man komma ihåg att alla säljare också ska bo någonstans - många säljer för att byta upp/ner sig på marknaden så jag tycker inte ett stort utbud automatiskt betyder lägre priser utan snarare bara stor rörelse på marknaden. Man säljer ju inte sin bostad för att flytta ut på gatan utan måste fortfarande bo någonstans.

  Det kommer hela tiden nya generationer som inte går raka vägen från hyresrätt till villa utan tar mellansteget via bostadsrätt, att köpa villa för 3-5 miljoner är inte aktuellt för många men de kanske har råd med 1-2 miljoner för en bostadsrätt. Så länge vi önskar oss högre levnadsstandard och det går att låna pengar någorlunda billigt ser jag ingen prisnedgång. Möjligtvis på oattraktiva bostadsrätter i "fel" områden och med stora renoveringsbehov. Lägenheter med bra läge sjunker aldrig i pris (men ökar kanske heller inte i dåliga tider).

  Jag tror snarare att många tar tillfället i akt nu när räntorna är låga att byta upp sig och därför blir det större utbud.

  SvaraRadera
 2. Är det några fler än bankerna som tjänar på ränteavdraget egentligen? Hade man tagit bort ränteavdraget borde priserna i längden sjunka, vilket skulle bidra till att man slapp låna så mycket. (Varför inte slopa skatten på ränta på sparat kapital istället?).

  SvaraRadera
 3. Anonym, tid får väl utvisa vem av oss som får rätt...
  Jag kommer att återkomma med fler förklaringar till varför priserna kommer att sjunka på sikt.
  Folk kommer hursomhelst att få sänka sina bostadskrav. Ungdomar kommer att bli tvungna att bo hemma längre, eller hyra ett rum någonstans som inneboende istället för att föräldrarna köper en lya åt dem.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.