2009-03-25

PC City först ut

I samband med julhandeln undrade jag vilken detaljhandelskedja inom elektronik som skulle bli först att gå under. Nu vet vi svaret. PC City lägger ner sina åtta butiker. Prispressen blev tydligen för hård.

PC City ägs av norska Elkjøp Nordic, som också äger Elgiganten. Av DNs artikel framgår att El-Giganten samtidigt satsar stort och ska öppna flera nya varuhus under året. Ett djärvt drag må jag säga, eller snarare dumdristigt. Visserligen skulle man i en normal konjunktursvacka kunna satsa sig ur krisen, genom att därmed slå ut svagare konkurrenter. Elkjøp Nordic är redan störst på den nordiska kundelektronikmarknaden och skulle därmed ha bäst förutsättningar för att klara av en sådan strategi. Men detta är tyvärr ingen normal konjunktursvacka. Den kommer troligen att dra ut över flera år, med vikande detaljhandelssiffror under lång tid. Därmed kommer företag som försöker satsa på att vara med i en kommande uppgång att riskera att missa stort och behöva vänta några år innan satsningen bär frukt. Hur många företag klarar av det? Bästa taktiken i dagens läge är för de flesta företag troligen istället att "gå i ide" och försöka klara sig igenom krisåren med en anpassad kostym. De företag som lyckas klara krisen kommer i slutändan att belönas, i och med att så många konkurrenter kommer att ha slagits ut under tiden.

För den som känner behov av att blanka eller köpa aktier när h*n läser mina tankar om El-Giganten och dess ägare, så ägs Elkjøp Nordic av brittiska DSG Ingernational Plc, som är noterade på Londonbörsen. Titta exempelvis på Google Finance för att få mer information om DSG. Av deras hemsida framgår att de har affärer i en mängd europeiska länder.

På hemsidan kan man självklart också hitta ekonomiska rapporter. Senaste rapporten ger en del information. Som vanligt är det balansräkningen som jag ser som intressantast. Där noterar jag på tillgångssidan att drygt 24% av tillgångarna utgörs av goodwill, alltså alla överpriser man betalat då man expanderat genom att köpa upp andra konsumentelektronikkedjor. DSG har dock inte särskilt stora lån (inte ens 10% av balansomslutningen), så än så länge kan de vara en överlevarkandidat, om inte satsningar på utbyggnad i lågkonjunktur drar ner företaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.