2010-02-26

Grön revolution?

Att slå mynt av klimatfrågan.

Igår damp ett mejl ner i min brevlåda från Voltaire Publishing, som nyss givit ut Thomas Friedmans senaste bok "Hot, Flat and Crowded" i svensk översättning. På svenska har den föga överraskande fått titeln "Hett, platt och trångt". I mejlet från förlaget står att jag är "utvald att gästblogga" på sajten www.gronrevolution.se, som är en reklamsajt för boken. En sån formulering gör mig omedelbart misstänksam, då den leder tankarna till dålig reklam, så jag börjar kolla runt lite. Voltaire Publishing är en del av elbolaget Kraft&Kultur. Det verkar ju bra med ett kraftbolag som tar en del av sitt överskott till att ge ut litteratur. De erbjuder mig också att kunna lotta ut ett exemplar av boken via min blogg. Men varför skulle jag hjälpa till att ge gratisreklam för en bok som någon annan gett ut? Då måste det vara ett behjärtansvärt ändamål. Så är det det?

Jag börjar att kolla upp vem Thomas Friedman är. Hans namn klingar bekant och jag påminns snart om vem han är. Han är ledarskribent på New York Times och insyltad i amerikansk storfinans och politik. Hans svärfar var styrelseordförande för och delägare i fastighetsbolaget GGP, som gjorde USA:s hittills största konkurs inom fastighetsbolag i april 2009. Liksom Al Gore är Friedman en klimathycklare, som inte lever som han lär. Han bor i ett nätt litet palats på 1060 kvadratmeter utanför Washington DC tillsammans med sin fru och två barn. Han flaxar runt i världen med flyg för att hålla mycket välbetalda föredrag. Han har skrivit om allt möjligt och nu har han kommit på att klimatfrågan är het och hittat en koppling till sin förra bok "The World Is Flat", där han förespråkar globalisering. I den nya boken skriver han om "grön teknologi" och hur den ska "lösa" klimatfrågan. Att döma av flera recensioner och omdömen jag hittat på nätet verkar boken innehålla glest med faktaunderlag. Kolla gärna in den lustmordsrecension av boken som jag tipsade Cornucopia om igår kväll.

Nå, sajten gronrevolution.se då? Det börjar fint.
Han förutspådde den ekonomiska krisen och nederlaget i Irak, nu berättar han för oss hur vi genom idéer, teknologi och politik kan förhindra energikriser och klimatförändringar.
Att förutspå finanskrisen är väl inget unikt. Det gjorde alla som hade den minsta kunskap på området och inte gick med skygglappar. Vad gäller Irak så nämner sajten lägligt nog inte att Friedman från början pläderade för invasionen, men att han sen vände kappan efter vinden när han såg vartåt det barkade och började kritisera USA:s agerande i Irak.

Det utdrag ur boken som publiceras på gronrevolution.se är förresten fullständigt intetsägande och har inget med klimatfrågan att göra. Jag fattar uppriktigt sagt inte varför de valt detta utdrag.

På gronrevolution.se finns som sagt också en blogg med det stolta namnet Klimatbloggen. Fast det kan knappast kallas för en riktig blogg, då det inte går att kommentera inläggen och den inte heller har något rss-flöde. Just nu finns bara ett enda inlägg från Anders Ygeman, socialdemokrat och ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott. En stackars politiker som gått på Voltaire Publishings PR-knep. Eller så var han smart och fick faktiskt betalt för att skriva det första inlägget. Men det som Thomas Friedman skriver passar bra för politiker. Friedman presenterar visionära "lösningar" på klimat- och energiproblemen, t.ex. "grön tillväxt". Att de sen är orealistiska är inte så viktigt. Huvudsaken för politiker är ju att man har visioner om en bättre framtid.

Stora frågor som klimatfrågan lockar alltid fram personer som vill passa på att tjäna pengar på dem. Vill ni läsa några vettiga "klimatbloggar" kan ni istället börja med Effekt eller Uppsalainitiativet. Båda drivs utan vinstintresse.

Nu ska ni få två länkar där ni kan läsa mer om Thomas Friedman, så ni är beredda när någon börjar tala entusiastiskt om hans bok.Kraft&Kultur är Sveriges femte största energibolag, så risken finns att Friedmans bok får ganska stor spridning.

P.S. Jag får anta att det flotta erbjudandet att gästblogga på gronrevolution.se inte står kvar efter att jag har skrivit detta.

[Andra bloggar om , ]

7 kommentarer:

 1. hahaha, så illa pinkat ! otroligt otaktiskt. varför bjuder de in någon till att gästblogga när de verkar tro att den tilltänkta bloggaren är helt tappad bakom en vagn.

  SvaraRadera
 2. Well done Flute for spotting this fraud Friedman.

  This is the same man that once said the best thing for Iraq would be "an iron fisted military junta without Saddam Hussein".

  So erm, no. I'm not going to listen to a single word that comes out of his hypocritical dirty little mouth about the environment.

  On a slightly different topic, I'd like to see you do a post on this Flute:

  http://www.thelocal.se/25236/20100226/

  SvaraRadera
 3. Jag skrev lite finkänsligt inte ut ditt namn som tipsare, om du skulle bestämma dig för att gästblogga. Nu kan jag nog göra det gissar jag.

  SvaraRadera
 4. Bra! Jag gjorde också lite forskning; inte lika omsorgsfull som din - men tillräckligt för att tacka nej ...

  SvaraRadera
 5. Cornucopia - tack för finkänsligheten! Jag insåg ganska raskt vad det handlade om när jag började kolla lite närmare, så gästbloggandet blev väldigt snabbt inaktuellt.

  SvaraRadera
 6. jag är elkund hos dom där. Och får Voltaire (och en annan månadsblaska som handlar om resor för familjer, ganska "omiljövänligt")

  jag läser deras kvasi-kulturtidskrift, men inser att mycket är uppdiktat och väldigt dåligt faktauppbackat. Ganska mycket rör sig i gränslandet kring new age-ism och ovetenskapligheter.

  jag är kvar som elkund för att jag kan välja att ha bara vatten- och vindkraft, till ett fast & lågt pris.

  SvaraRadera
 7. En merit för Thomas Friedman var alltså att han förutspådde förlusten i Irak. Ingen vidare merit, USA har ju faktiskt vunnit i Irak. Kanske inte uppenbart för den som bara får sin info från den vänstervridna svenska vänsterpressen. Eller för den delen deras utländska kusiner på BBC, CNN, New York Times etc.
  Två andra klimatbloggar att kika på är http://klimatbluffen.blogspot.com och http://www.moderna-myter.se. Båda har sedan länge, och helt korrekt, påpekat att klimatbluffen bygger på politikt motiverat datafusk o inget annat.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.