2010-02-11

Mycket snack men lite verkstad

Mycket snack men lite verkstad blev det idag när det var EU-toppmöte med fokus på Grekland och euron.
Grekland har inte bett om något finansiellt stöd och kommer heller inte att få något. Det var budskapet från EU:s ordförande Herman Van Rompuy efter uppgörelsen vid toppmötet i Bryssel i dag.
Det blir istället glada hejarop från övriga EU-länder.
Stödet han [Papandreou] får är av mer politisk och moralisk natur.
Bloggaren Vidsynt har hittat intressanta videoklipp från i förrgår där situationen för Grekland och euron diskuteras. Särskilt intressant är det andra klippet, där riksbanksekonomipristagaren Joseph Stiglitz (och numera rådgivare till grekiska regeringen) får smäll på fingrarna av hedgefondsförvaltaren Hugh Hendry. Mycket sevärt! Hendry kommer faktiskt med det sundaste förslaget - skriv av en stor del av Greklands skulder, eftersom de är så stora att de aldrig kommer att kunna betala av dem. Hendry gör också den helt riktiga analysen att finanskrisen beror på för stora globala kreditberg.

Grekland i sig är ju inte en så stor ekonomi, men det är risken för spridning till andra euroländer som skrämmer. I första hand då till övriga PIIGS, alltså Portugal, Irland, Spanien och Italien. Och mycket riktigt kan man läsa idag om att Portugal börjar dra öronen åt sig. De ska frysa de offentliganställdas löner fram till 2013 för att försöka få ner budgetunderskottet, som var på 9,3 procent av BNP i fjol. Men även där stöter planerna på patrull. En landsomfattande proteststrejk planeras den 4 mars.

Frågan är hur länge detta snack kan hålla marknaderna lugna. Det räcker nog med lite mer strejker och oroligheter i Grekland för att oron ska ta fart igen.

Euron var kanske en bra idé i teorin, men nu kommer dess första verkliga prövning. Frågan är hur länge euron överlever. För du tror väl inte att valutaunioner varar för evigt?

Läs även Cornucopias kommentarer till dagens snack.

För den som är intresserad av olika länders statsfinanser rekommenderas en lång artikel på Zero Hedge med flera högintressanta diagram över underskott och sånt.

Zero Hedge har också en intressant sammanställning av egenskaperna hos olika europeiska länders statsskulder, t.ex. hur stor andel som innehas av utlandet, när de förfaller till betalning, osv.

[Andra bloggar om , , , ]

6 kommentarer:

 1. greker har dålig arbetsmoral helt enkelt, folk bara dricker kaffe hela tiden och röker, sen är det siesta, fritid...
  vanliga greker tittar på tv såpor och drömmer om liv som Onasis...

  dags att vakna upp1

  SvaraRadera
 2. Tittar man på diagrammet så verkar ju Irland relativt säkert då man redan har ordnat sin upplåning för en tid framöver och kan avvakta ett bra läge.

  SvaraRadera
 3. anon 01.32 : Eh nej det är i spanien de har siesta. Konstruktivt och bra inlägg annars. Att grekerna är så jäkla lata enligt dig kanske de som röstade ja skulle tänkt på innan vi gick med i EU ?

  SvaraRadera
 4. Jag bor här vid Medellhavet-Adriatiska havet. VÅRAN FOLK ÄR INTE LATA : Gud gav oss bättre land och vi behöver inte jobba so mkt som Ni i Norden att samla inför vintern. Här finns inte sodant vintern : vi förbrukar mindre energi, behöver inte vinterkläder, inga vinterdäck, JAG ODLAR TRÄDGÅRD NU I FEBRUARI OCH KÖPER INTE SO MKT I AFÄREN o sv.

  Men självklart ERA FOLK SKALL INTE betala för Grekland. Låt den bankrotera. ANNARS Grekland är offer av internationela kriminela Wall Street Bankirer, samma som ISLANDSKA FOLKET.....ISLANDSBOR ÄR VÄL INTE LATA ????

  SvaraRadera
 5. SydEuropeiska folket : SPANIEN, PORTUGAL, ITALIEN, SERBIEN, GREKLAND....gav så mycket till Europeisk kultur, ekonomi, vetenskap och dessutom försvarade Europa genom tiden mot Islamiska angripare.... VÅRA FOLK ÄR INTE LATA !

  SvaraRadera
 6. Liberala Karameller2010-02-13 17:06

  Det är ingen lögn och påstå att alla folkslag som lever i varmare klimat rent generellt är latare och har lägre produktivitet. Man behöver bara åka förbi en grekisk byggarbetsplats så ser man att grekerna faktiskt är latare än Svenskar.
  Titta bara på hur lite utlänningar det är som arbetar med hushållsnära tjänster kring Stockholm, eller som trädgårdsarbetare.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.