2010-02-04

Grekerna gillar inte åtstramningen

Nu när EU tvingat Grekland att genomföra hårda åtstramningar kommer strejkerna som ett brev på posten. Idag gick grekiska skattmasar och tullare ut i strejk och det planeras även för generalstrejk framöver i protest mot åtstramningarna. Det är bara att hoppas att protesterna inte urartar alltför mycket, men grekerna har ju ställt till kravaller förut, så det är nog att hoppas för mycket. Som jag sade i söndags ser februari ut att bli Greklands månad i ekonominyheterna. Risken finns att landets ekonomi drabbas hårt av protesterna.
Grekiska bönder har de senaste tre veckorna så gott som dagligen blockerat viktiga motorvägar och gränsövergångar mot Bulgarien.
Den grekiska regeringen har nu gripit sig an problemen med ett ordentligt saneringsprogram med försämringar av pensionsvillkor, frysta löner för statsanställda och skattehöjningar. Målet är att till utgången av 2012 ha fått ner budgetunderskottet under gränsen 3 procent av BNP. Tillåt mig tvivla på att de lyckas. I förra veckan låg räntan på tioåriga grekiska statsobligationer nästan 4 procentenheter över räntan på tioåriga tyska statsobligationer. Fortsätter de grekiska räntorna uppåt i samband med protester och strejker kan problemet snabbt bli ohanterligt, särskilt som Grekland har en del gamla obligationer ska betalas av under våren. Det blir inte särskilt kul att omfinansiera dem till skyhöga räntor, om det ens går att hitta villiga långivare. Därmed rycker statsbankrutten flera steg närmare. Det är nu som EU och eurosamarbetet kommer att prövas på allvar. Vad händer när en medlemsstat inte kan betala sina skulder? EU-kommissionären för valuta- och ekonomifrågor Joaquin Almunia säger att "Greece will not default. In the euro area, default does not exist. There is no bailout problems.", men vem tror på det?

Frågan är varför EU så länge sett genom fingrarna med Greklands dåliga finanser. Statistiken har visserligen varit manipulerad så till den grad att EU-kommissionen nu drar Grekland till domstol för detta, men trots det har den visat att Grekland haft budgetunderskott och statsskuld som vida överstiger de gränser som EU:s stabilitetspakt stipulerar. Inte under något år det senaste decenniet har Grekland haft budgetunderskott under 3 procent av BNP. Budgetunderskottet för 2009 var nära 13 procent av BNP och statsskulden är på väg mot 130 procent av BNP. Högsta tillåtna nivå för statsskulden är 60 procent av BNP.

Nu kommer straffet för att EU inte tagit tag i problemet och istället hoppats på att det skulle lösa sig självt med tiden. När finanskrisen kom blev problemet värre och nu när krisens andra våg nu kommer är problemet akut. Detta drabbar även euron och det känns nu ganska bra att Sverige inte är med i eurosamarbetet. Även om kronan försvagats mot euron den senaste tiden, så tror jag i längden att vi har en fördel i att inte vara med i EMU. Trots denna grekiska röra argumenterar idag DN:s ledarsida för svenskt euromedlemskap med rubriken "Greklands sak är vår".
Sverige har inte infört euron som betalningsmedel men är en del av EU och därmed beroende av att unionens valutasamarbete fungerar väl.

Därför borde Sverige så snart som möjligt ta det sista steget in i EU:s monetära samarbete, delta i diskussionerna och ta fullt ansvar för eurons framtid. Men vårt land står utanför och betraktar det som sker. Därmed fullföljs en välkänd och beklaglig tradition.
Missriktad välvilja, tycker jag. Grekland är inte ansatt av någon främmande makt. De har själva försatt sig i denna sits genom att leva över sina tillgångar och utnyttja EU-systemet så mycket det går. Förutom stora underskott i statsfinanserna har de också i många år haft underskott i handelsbalansen. De har alltså höjt sin levnadsstandard på lånade pengar, liksom för övrigt även spanjorerna har gjort i ännu större skala.

Frågan är nu vilka som har lånat ut pengar till "EU:s subprime". Vilka långivare kommer att drabbas? Finanskrisen 2.0 blir liksom version 1.0 ett spännande vaskande efter problemlån. Grekland är bara början. Sen kommer övriga "PIIGS", alltså Portugal, Irland, Italien och Spanien.

[Andra bloggar om , , , , , , ]

4 kommentarer:

  1. Hela EMU-projektet är en utopi.
    En ekonomisk fundamental omöjlighet, men en politisk våt dröm. Agendan är redan satt och inget kommer stoppa projektet, tvärtom kommer den turbulens vi ser nu och framförallt, det Kaos Som Komma Skall, leda till ett nytt valutasystem som gör att den yttersta ekonomiska makten centreras ytterligare.

    SvaraRadera
  2. Är Grekland "too big too fail"? Kommer man att slänga bra pengar efter dåliga för att försöka undvika en dominoeffekt bland övriga PIIGS-länder? Många frågor blir det.

    Der Spiegel hade en artikel (på engelska) om det grekiska dramat idag. Citatet från konservativa tidningen Die Welt känns väldigt träffande. Man kan inte straffa Grekland för att de misskött sig eftersom det kommer att förvärra landets ekonomiska situation.


    Jag är väldigt glad att jag röstade nej till Euron. Inte lika stolt över att jag en gång i tiden röstade ja till EU.

    SvaraRadera
  3. Det finns stor chans att vi får snart uppleva KRISENS ANDRA VÅG...Det kommer mer och mer att börja likna till DEPRESION.

    SvaraRadera
  4. Jag tycker exemplet med Lettland är ganska talande. Situationen är på många sätt liknande och även där tvingades regeringen ta till drastiska åtgärder med protester som följd. Dock har, när protesterna lagt sitt, regeringen där än så länge lyckats och landet är på betydligt stabilare grund. Kan Grekland (och även Portugal) kopiera den manövern så är det nog frid och fröjd.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.