2010-02-26

Västsahara, EU, fosfat och fiske

Landet Västsahara är, som de flesta säkert känner till, sedan 1976 ockuperat av Marocko. Trots detta håller EU och Sverige förhållandevis goda politiska relationer till Marocko. Varför, kan man fråga sig. Svaret är ganska enkelt - Marocko sitter på omkring en fjärdedel av världsproduktionen av fosfat. För den som inte vet det är fosfat en av de strategiskt viktigaste råvarorna i världen, då det är en av de tre huvudingredienserna i konstgödsel.

Handelsminister Ewa Björling besökte Marocko förra våren. Mycket fagert tal om Marockos framsteg inom mänskliga rättigheter, men Västsahara nämns överhuvudtaget inte i Regeringens rapport om besöket.

Dessutom finns utanför Västsahara fina fiskevatten, som EU:s överdimensionerade fiskeflottor gärna vill åt. EU har ett fiskeavtal med Marocko, som enligt en debattartikel idag i GP strider mot folkrätten, eftersom det inkluderar det ockuperade Västsaharas fiskevatten.
Nu säger Europaparlamentets juridiska experter detsamma. I ett rättsligt yttrande om fiskeavtalet menar de att avtalet strider mot folkrätten eftersom intäkterna från fisket inte kommer det västsahariska folket till del. Detta är avgörande för att avtalet ska vara förenligt med folkrätten. De anser därmed att fiskeavtalet bör sägas upp, eller åtminstone omförhandlas så att de västsahariska havsområdena exkluderas ur avtalet.
Även Miljöpartiets EU-parlamentariker Isabella Lövin har uppmärksammat frågan häromdagen.

SVT:s "Uppdrag granskning" har nu också tagit sig an frågan i två program som kommer att sändas 3 och 10 mars klockan 20:00 på SVT1.
I det första programmet som sänds den 3 mars besöker reportern Pelle Westman det ockuperade Västsahara där flyktingarna aldrig får se havet och där svenska båtar samtidigt drar upp tonvis med fisk på ockuperat vatten.

I den andra delen som sänds den 10 mars undersöker reportern Pelle Westman var fisken hamnar. En europeisk båt kan dra upp 600 ton varje dag - så varför mättas inte lokalbefolkningen?
Det låter som om det vore dags att fler medborgare kontaktar ansvariga politiker och ställer obekväma frågor om detta skamliga agerande från EU:s sida. Förslag på politiker att kontakta:Oberoende av din egen politiska färg hoppas jag att du orkar engagera dig åtminstone lite i denna fråga. Det är bättre om frågorna till ansvariga politiker kommer från folk i olika delar av det politiska spektrumet.

Fler bloggar som skriver om detta är Åsa Westlund, HBT-sossen, Martin Moberg, Jonas Sjöstedt, Natasa Mirosavic.

[Andra bloggar om , , , , , ]

5 kommentarer:

 1. Flaggstångsknoppsmålaren2010-02-27 15:20

  Peak fosfor kommer tror jag att få peak oil att likna ingenting. Fosfor är essentiellt för självaste fotosyntesen samt enda anledningen att vi kan föda så många munnar på vår jord. När fosforn tar slut ( hamnar på havsbotten där den är mycket svår och kostsam att ta upp) sitter maroco på tillgångar värda saudi ggr 10 speciellt med tanke på den kraftig stigande populationen på jorden.

  SvaraRadera
 2. Flute, jag har följt din mycket läsvärda blogg ett tag nu. Jag saknar konkret information om vad du själv investerar i. kan du inte tillgodose oss läsare med detta?

  mvh

  martin

  SvaraRadera
 3. Martin:
  Investeringar är inte temat för denna blogg, utan mer makroekonomiska resonemang med kopplingar till energi och miljö. Jag har dock skrivit lite om investeringar i somras. http://flutetankar.blogspot.com/2009/07/hur-ska-man-placera-sina-pengar.html. Men jag har också påpekat förut att jag är ganska usel på att tajma rätt vad gäller investeringar på de finansiella marknaderna. Därför vill jag inte ge alltför mycket konkreta investeringsråd. Läs de bloggare som är bättre på det istället, t.ex. Winning Trading eller Cornucopia.

  SvaraRadera
 4. Det handlar inte om någon enkel okupation, det finns två intressenter till västsahara Marocko och Algeriet(genom kommunistiska polisario) ett fritt Västsahara är inget alternativ antingen blir det marockanskt eller Algeriskt (som vill åt atlantkusten och naturtillgångar). Låt inte svenska vänster journalister inbilla dig något annat. Många Västsaharier är fast i de polisario styrda lägren i Algeriet sedan 70-talet utan möjlighet att återvända till Sinhembygd pga utav att polisario vill ha en flykting situation liknande den för palestiner men det är en avgörande skillnad marocko tillåter alla som vill att återvända.

  SvaraRadera
 5. Ja, det är ett viktigt inlägg du gör. Undrar hur många här av er som läser som egentligen tänkt på hur mycket näring vi bara skickar ner i toaletten, det är där vi har lösningen på Peak fosfor - fosfortoppen - som är en realitet vi inte kan blunda för. Snart har vi fosforbrist, det är inte något som lyfts fram i den allmänna debatten. Hittills har vi kunnat bryta fosfor, men i framtiden kommer den resursen att vara begränsad. Vi måste återföra fosforn från avföringen och vi måste sluta att förorena den, sluta med att blanda den med allt annat avlopp, med rengöringsmedel, p-piller och antibiotika. Men mänskligt gödsels återförande till jordbruksmarken kommer inte att räcka, vi måste undvika höstplöjning! När oljetoppen och fosfortoppen drabbar - måste vi ha en beredskap klar. Då måste vi ha byggt ett resilient samhälle.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.