I SvD kunde man igår läsa om hur HIV sprids i Estland efter krisen, framförallt i Narva vid gränsen mot Ryssland. En av alla ofta förbisedda effekter av krisen. Men vilken koppling har detta till krisen? Nedan ser ni dödligheten i HIV/AIDS i EU-länderna samt några andra europeiska länder, enligt data från Eurostat. Jag har också tagit med 1998 som jämförelse för att se hur läget utvecklar sig.
Den snabba ökningen i Estland och Lettland är oroande. Men frågan är om den beror på krisen. Den stora ökningen av HIV verkar ha kommit tidigare och snarare vara kopplad till andra faktorer, exempelvis närheten till Ryssland. Portugal och Spanien har också en för Europa relativt hög dödlighet i AIDS, men den minskar, vilket får ses som positivt.
I ett globalt perspektiv är dock läget för HIV i Europa förhållandevis lugnt, se kartan nedan från Wikipedia (klicka för att förstora).
För Afrika söder om Sahara är dock HIV ett hot som fortfarande är lika aktuellt och påverkar samhället på alla plan.
2011-01-12
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tillbringade ett par veckor i Sydafrika förra året, och måste säga att korruption och Hiv helt klart är deras största problem.
SvaraRaderaDet mest skrämmande är nog den desinformation som kommer från regeringshåll, att försöka lära ut ur hiv och aids sprids samt hur man kan skydda sig själv verkar inte vara högsta prioritet.
Är det dödlighet per 1000 invånare? Eller är det totala antal döda av HIV/Aids? Försöker klura ut men förstår inte.
SvaraRadera