2011-01-28

Egyptens kravaller - några observationer

Här några intressanta osorterade saker jag observerat i nyhetsfloden om Egypten. Det går snabbt just nu.

DN.se har just nu bästa följningen bland svenska media.

Annars kan man läsa Aljazeeras live-blogg. Tydligen har polis gått in på Aljazeeras kontor i Kairo under sen eftermiddag.

Oppositionsledaren El-Baradei sitter fortfarande i husarrest.

Trots utegångsförbud i hela landet fortsätter tusentals människor att demonstrera i Alexandria, Kairo med flera städer. Flera statliga byggnader har stormats. Regeringspartiets högkvarter har satts i brand och plundrats.

Militären har sänts ut, även med stridsvagnar. Intressant hur militären verkar vara mer på folkets sida.
Militären möttes av jubel från demonstranterna och besvarades med tummen upp från soldater.
Detta var Alexandria, men även i Kairo.
Även i Kairo har militären mötts av handslag och hyllningar när de ersatte polisen på gatorna.
Detta skulle kunna tolkas milt positivt. Har militären förstått att revolten är oundviklig och valt folkets sida? Eller är det ett trick för att lugna ner folk?

Informationsstängningen fortsätter.
Vodafone bekräftar att samtliga mobilleverantörer har instruerats att stänga av all mobiltrafik i Egypten.
Här är också en bild av hur internettrafiken såg ut i natt när den stängdes ner. Tjoff!

Demonstranterna verkar vara välorganiserade. Se följande intressanta manual/flygblad som distribuerats. Smarta idéer om hur man bäst organiserar en revolution mot stark polis- och militärmakt.

Vad gäller turismen kan man undra varför UD fortfarande ännu idag på dagen inte avrådde från resor till Egypten. Nu på kvällen avråder dock UD från resor till Kairo och flera andra städer. Många flyg till Egypten inställda.

Läs även vad jag skrev tidigare idag om Egypten.

Tillägg: USA verkar inte just nu veta exakt vad man ska göra och uttalar sig väldigt försiktigt. USA är dock komprometterade då de tidigare stött Mubaraks regim. Aljazeeras reporter berättade just att folk på gatan visat henne tomma tårgasbehållare och pekat på att det stod "Made in USA" på dem. Knappast positivt för USA...
President Mubarak håller tyst. Även det verkar vara en lärdom från andra kriser. I Tunisien nyligen blev folket bara mer ilskna varje gång president Ben Ali uttalade sig offentligt, vad han än sade.

Tillägg 2: En man som sägs hålla i nyckeln till den fortsatta utvecklingen är försvarsministern och militärchefen fältmarskalk Mohamed Hussein Tantawi Soliman. Han har också hållit tyst hittills.

Tillägg 3: Hör på Aljazeera att den egyptiska armén och polisen till stor del består av lågt betalda värnpliktiga. Det kan vara därför militären inte är intresserad av att skjuta mot vanligt folk. Befälshierarkin inom militären och polisen däremot har betydligt bättre betalt och har helt andra intressen. Soldater som Aljazeera intervjuat säger att de inte har fått andra instruktioner än att åka ut och ställa upp sig för att skydda staden.
Cirka 21:55: Stridsfordon åker på gatan i Kairo. Som synes en massa folk på gatan, som trotsar utegångsförbudet och som inte är rädda för militären.

22:08: En bunt av Egyptens rikaste har tydligen hoppat på ett privatplan och lämnat landet. Hoppsan, ryktet förnekades just av Kairos flygplats!

22:40: Även officiell Egyptisk teve visar nu bilder av det brinnande högkvarteret för regeringspartiet. Kan tolkas som? Talmannen i Egyptens parlament ska snart komma med ett viktigt meddelande i teve.

Apropå rika egyptier - Kairobörsen -10,5% idag. -6,5% igår. -21% hittills i år. Har hållit emot förvånansvärt bra med tanke på att revolution pågår.

Det visade sig vara president Hosni Mubarak som skulle hålla tal i egyptisk teve. Simultantolkat till engelska på Aljazeera. En massa tomma ord.
Det enda intressanta var att han ska byta ut regeringen imorgon.

Vi får se vad reaktionen blir imorgon. Blir det som i Tunisien, eller?

Demonstranterna började på nytt skrika slagord "ner med Mubarak" efter talet. Bådar inte gott för diktatorn.

[Andra bloggar om , , , ]

12 kommentarer:

 1. Tack för infon, Flute! Följer detta med stor spänning.

  Vad kan man tänka sig för efterspel till detta, alt. kan detta ge upphov till en än större dominoeffekt i Mellanöstern? Det verkar ju vid det här laget som att "folket" är på väg att störta Mubarak och därmed med stor sannolikhet förändra det geopolitiska läget i regionen. Egypten-Israel-USA:s relation blir minst sagt intressant, för att inte tala om vad som händer om detta sprids till Jordanien, m.fl.

  /Tannhäuser

  SvaraRadera
 2. En liten reflektion är att dollar och ädelmetaller sticker i väg uppåt omedelbart när det blir "farliga" kriser. Detta oberoende av att den nuvarande trenden för dem är sjunkande.
  Dvs, kriser slår allmän ekonomisk nedgång. Hmmm...

  SvaraRadera
 3. Dominieffekten tar vid, Saudi kollapsar och oljan blir en bristvara som på 70-talet.

  En tidig oljebristkris? Behövdes det bara stimulanspaket för att göra slut på västvärlden? Infaltion+peak oil visste man skulle leda till uppror. Men det har gått snabbt :)

  Ahh kan man sakta börja känna segervittring? Är det omoraliska fiatsystemet slut nu?

  Jag längtar efter förändring och förnyelse, synd om det ska kosta människoliv bara.

  SvaraRadera
 4. Anonym 2011-01-28 22:20:
  Dominoeffekten lär som jag ser det denna gång inte nå längre än Jemen, Jordanien och Syrien.
  Saudiarabien, Kuwait och Förenade arabemiraten är nämligen stenrika och har inte samma problem med att stigande matpriser drabbar en fattig befolkning. Dessa tre länder tjänar istället på stigande oljepriser.

  SvaraRadera
 5. Det är ... intressant att regimerna faller så här tidigt i uppgångscykeln för matpriserna.

  SvaraRadera
 6. Cornucopia:
  De svagaste alternativt mest hatade regimerna faller först.
  Det finns betydligt fattigare länder som har klarat sig utan revolution.

  SvaraRadera
 7. Förenade Arabemiraten är visserligen stenrikt men de har ett potentiellt demografiskt problem i de 80(!) procent av befolkningen som är utländska gästarbetare, ofta fattiga indier.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_the_United_Arab_Emirates

  http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/johann-hari/the-dark-side-of-dubai-1664368.html

  SvaraRadera
 8. USA och Israel försöker nu instalera NWO-trogne El Baradei till makten men förre eller senare kommer en ny HOMEINI att resas ock KALIFATSTATEN att grundas(från Atlanten till Kinesiska gränsen).
  -Vilken "demokrati"....vilken svarta demokrati, vilken svarta demokrati. ( När muslimerna i Jugoslavien fick rösta fritt 1990, de valde islamisten Alija Izetbegovic till Bosniens president).
  -Även i Turkiet är islamiseringen i full fart.(Se Kaukasus, Albanien)
  - HÄNDELSERNA I EGYPTEN KOMMER ATT HA HISTORISKA KONSEKVENSER SOM ÄR I DAGENS STUND SVÅRT ATT ÖVERBLICKA ! ! !

  SvaraRadera
 9. För läsare som inte vet - NWO är konspirationsteoretikernas förkortning för "New World Order". Därav de tvärsäkra förutsägelserna i kommentaren ovan om Kalifstaten från Kinas gräns till Atlanten.

  SvaraRadera
 10. Anonym 2011-01-29 03:39:
  Jag tog upp en hel del av problemen i Dubai redan i november 2009 - "Slott i sanden".
  Visst - i längden är situationen där också ohållbar, men jag tror inte det händer något där just nu. Förenade arabemiraten har fortfarande en massa oljepengar att ösa ur.
  Skulle vi däremot åter få en kraftig nedgång i oljepriset finns en klar risk även för de oljerika staterna runt Persiska viken. Som bekant sitter en bunt envåldshärskare även där och de har stor andel "arga unga män".

  SvaraRadera
 11. Zionisterna gav El Baradei så kallade "Nobel fredpriset"..... samma "fredpriset" som de gav till Marti Ahtisaari, den bödel som organiserade agresion mot Serbien 1999, eller "FREDPRISET till Obama-bambu, mambu fredsduva som dagligen dödar oskyldiga civiler i Afganistan.

  SvaraRadera
 12. Rekommenderar denna dokumentär:
  http://www.youtube.com/watch?v=eAaQNACwaLw

  Den förutspådde på många sätt det vi ser hända nu runt om i världen…

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.