2011-01-01

17 euroländer

Idag har Estland som sjuttonde land infört euron som valuta. Jag måste gratulera dem! Blev ni förvånade nu? Jag, som normalt är eurokritiker, anser faktiskt att euron blir en fördel för Estland. Den hälsosamme ekonomisten skriver (och jag håller med):
Som Milton Friedman uttryckte saken; peggade växelkurser ger det sämsta av två värdar i och med att osäkerheten om landet ska bibehålla den fasta växelkursen eller inte kombineras med nackdelen av att inte kunna anpassa växelkursen. Euron har problem, men det finns trots allt värre alternativ.
 Som jag tidigare påpekat är också Estland EU-landet med de mest välskötta statsfinanserna. 2009 var statsskulden endast 7,2% av BNP och statsfinansernas underskott endast 1,7% av BNP, vilket ger goda marginaler även om det skulle bli förnyad finanskris.

Den hälsosamme ekonomisten påpekar också att Danmark faktiskt lever i den osäkra situationen med valutapegg till euron.
Att Danmark har klarat sig bra så här långt handlar nog mer om tur än om kloka valutaarrangemang.
[Andra bloggar om , , ]

3 kommentarer:

 1. Finns det inte vissa latinamerikanska erfarenheter av att hänga upp sin egen valuta på något annat - US-dollarn med andra ord? Verkar inte vara någon bra lösning, så det har man slutat med. Och därmed kan man börja utvecklas igen.

  Att ha fasta växelkurser i en flytande värld verkar inte vara annat än prestige för lokala politiker. Att med skakig ekonomi gå in i ett ännu större skakigt sammanhang ser inte så smart ut det heller. Skall man i samma veva bekämpa underskott i statsbudgeten (onödigt, om man håller sig till Modern Monetary Theory, för övrigt) blir soppan ännu osmakligare för de stackare som tvingas äta den.

  SvaraRadera
 2. Västs ekonomer fick chansen att designa Baltländernas ekonomiska system, och resultatet blev ur alla aspekter katastrofalt.
  Utom för (de svenska) bankerna.
  När får vi se nån svensk bloggare skriva en genomgång av alla missgreppen ?
  Som den här beskrivningen t.ex.:

  http://www.counterpunch.org/hudson02152010.html

  SvaraRadera
 3. Oh, oh! Om du inte läst den här artikeln tidigare så bör du lägga några minuter på att studera den:

  Estonias now you see me, now you don't inflation

  Jag är rädd att Estland gör precis samma fel som Spanien och Irland gjorde. Man går in i euron med alldeles för stor underliggande inflation. Det är inte förvånande med tanke på att Estland är, precis som Spanien och Irland var för 10 år sedan, en "emerging economy". Som du ser i artikeln så är tom ledande estniska politiker inte speciellt övertygade om att de kommer att kunna använda andra medel (än ränta) för att hålla tillbaka inflationen.

  Naturligtvis är det minst lika dumt att knyta kroonan till euron. Varför inte låta marknaden sätta priset på valutan?

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.