2011-01-13

Peak oil

Fler "favoriter i repris", alltså äldre inlägg från bloggen som fortfarande är aktuella. Dagens ämne är Peak oil, även kallat oljetoppen, oljekrönet eller oljeproduktionstoppen.

1 kommentar:

 1. Det är några saker som sällan diskuteras angående peak oil:

  1) Oljebolagen värderas efter de oljereserver de har tillgång till. Oljebolagen tillhör de högst värderade företagen i världen (även om BP har åkt kana). Då undrar man, vilken effekt har dessa mäktiga bolag på peak oil debatten? Finns det överhuvudtaget en debatt från vilken dessa särintressen är bortplockade (kanske ska också de oljeproducerande länderna bort, de har ju också mycket kulor och egna intressen)?

  2) Det borde inte vara någon "raketforskning" att studera olika scenarier över olika oljeproduktionsutfall framöver visavi den globala ekonomiska utvecklingen. En sådan studie borde vara fundamenta för alla debatter om peak oil. Finns det en sådan? Nu känns det bara som en massa tyckanden överallt om peak oil. Möjliga oljeproduktionsutfall framöver borde också kunna bedömas efter olika sannolikhetsmodeller, vi pratar ju om något som borde vara hyfsat känt.

  3) Peak oil är ju en del av en allmän energidebatt men det framställs sällan så. Det känns mer som ett gäng stuprör som bara leder sina egna diskussioner (ett om oljan, ett annat om el etc) utan kommunikation sinsemellan.

  Oljan har varit lättillgänglig och har ett högt energiinnehåll per liter, därav dess stora betydlse för den ekonomiska utvecklingen. Däremot imponerar inte det totala energiinnehållet i alla jordens oljereserver (inkluderande den olja som redan har utvunnits), jag har sett en siffra på 5*10^18 Wh, den är väsentligen mindre än den solenergi jorden får in per år.

  Men solenergin går inte att använda, hävdar någon. Nähä, varför inte då? Det är väl mest ett politiskt och ekonomiskt problem, och inte så mycket ett tekniskt problem hävdar andra. Och dessa stuprör kör på, det är rätt torftigt faktiskt.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.