2011-01-11

Terroristerna är DICKHEADS

Alex Harrowell på A Fistful of Euros skriver om dagens läge för den islamiska terrorismen i Europa. Han sammanfattar det med akronymen DICKHEADS = Desperate, Incompetent, Converts, Kids, Harmless, Economically insignificant, Aimless, Disconnected, and Suicidal.

De ser ut att bli alltmer desperata. Att de är inkompetenta är uppenbart av exempelvis Stockholmsbombaren som lyckades döda sig själv och sin bil men ingen annan. Eller varför inte Munir Awad, som trots att han borde förstå att han befinner sig högt på Säpos bevakningslista efter äventyren i Somalia och Pakistan, går och deltar i ett försök till terrordåd och därmed kanske sabbar hela planen för sina mindre belastade kamrater. De är oerfarna (kids) vilket både Taimour Abdulwahab och Munir Awad visar. Förhållandevis ofarliga är de också - organiserad brottslighet (t.ex. Hells Angels) är betydligt värre hot. De är ekonomiskt obetydliga - vädret har större inverkan på detaljhandeln än vad Stockholmsbombaren hade. De vet inte riktigt vart de ska rikta sina terrorhandlingar - en redan bevakad dansk tidningsredaktion är knappast ett av de mest effektiva terrormålen. De är förhållandevis isolerade och lyckas uppenbarligen inte få vettiga kurser från erfarna terrorister i Mellanöstern om hur de ska göra. Suicidala är de också, och Harrowell jämför dem med de stackars förvirrade ungdomar som då och då får spel och börjar skjuta mot sina skolkamrater.

Den typ av förhärdade, välorganiserade terrorister som genomförde de stora spektakulära attentaten i början av 2000-talet verkar helt enkelt inte finnas kvar i Europa. Så insatserna mot terrorismen behöver inte vara lika stora längre. De verkliga hoten är snarare andra, t.ex. organiserad kriminalitet. Lärdomarna från terroristjakten borde kunna användas i kampen mot dessa hot. Här finns mycket att göra även i form av förebyggande åtgärder mot de organiserade ligornas värvningar bland ungdomar i storstädernas förorter.

8 kommentarer:

 1. Religion och makt har förpestat mänskligheten sedan urminnes tider, kampen fortsätter i evigheten för att ta världsherraväldet,det kan vi lära oss av historien. Olje- och knark-pengar har under många år finansierat dessa "terrorister". Naivt och okunnigt i allra högsta grad Flute att du tror som du skrivit! Men organiserad brottslighet är och har varit ett samhällsproblem som inte kan accepteras, tyvärr så är alltför många inblandade.

  SvaraRadera
 2. Enskilda reaktionära/rasistiska terrorister är uppenbart ett större hot, som nu senast i Arizona. Sen har vi ju blivande presidentkandidater som Palin som underblåser dessa dåd.
  Och hur stora insatser gör vår polis för att hålla koll efter enskilda dårar ? Verkar ju inte som de initiala insatserna mot skytten i Malmö var så storartade

  SvaraRadera
 3. I USA verkar "muslimska terrorister" numera i hög grad bestå av socialt utslagna personer som FBI tjatar fram till att de skall göra något - varpå den hemska terroristplanen avslöjas av FBI och allmänheten kan skrämmas upp lite mer. Den usla träffsäkerheten för terrorister i det mer eller mindre kristna väst, jämfört med den ofta dödliga effektiviteten i det huvudsakligen muslimska öst, kan ju få en att fundera på vilka krafter som är i rörelse och var terroristbekämparna tittar. Man kan undra om den där gynnaren i Malmö kunnat hålla på så länge om skjutningarna där hade klassats som misstänkt terrorism redan från början och hela polisapparaten inklusive SÄPO satts in på utredningen? Jämför Malmö med killarna från Somalia som dömdes i Göteborg till flera år i fängelse utan att de verkar ha gjort något annat än att prata och att gjort resor i hemlandet.

  SvaraRadera
 4. Vad som är terrorism är en definitionsfråga. Vartenda flod i USA är förgiftad. Stora delar av åkermarken är förgiftad och utarmad. De ursprungliga skogarna har i princip helt huggits ner, nu finns bara biologiskt fattiga och väderkänsliga granplantager. Haven är till 90% tömda på större ätbar fisk och de döda zonerna växer hela tiden. På många platser i havet finns det idag mer plast än liv.

  Terrorn mot planeten är bred, djupgående, långsiktig, hänsynslös och total. Fokus på patetiska muslimska fundamentalister är bara ett sätt att skifta fokus från denna högst verkliga och riktigt farliga terror.

  Alla inlägg om islamister inom svensk bloggosfär visar bara att man är minst lika förd bakom ljuset som alla andra. Det är tragiskt.

  SvaraRadera
 5. Freddy och Björn: Anledningen till att polisen inte satsade 100% från start var för att det verkade vara en klassisk "blue on blue". Dvs att det var gänguppgörelser där folk med invandrarbakgrund var inblandade. I augusti 2010 var antalet skjutningar i Malmö 46 st tom augusti enligt denna artikel. Om tempot hållit i sig året ut så är det på ett år drygt 70 skjutningar med minst en måltavla per gång.

  Malmöskytten saknade relation till offren vilket gjorde spårbarheten obefintlig (förutom vapnet). Han var inte heller ute på någon intensiv jakt vilket gjorde det tidsödande att vänta ut hans misstag. Det han är misstänkt för är tre mord och 10 mordförsök sedan 2003. Med 50-60 skjutningar om året så är 13 st som sticker ut under en 7-års period (då uppskattningsvis 350 skottlossningar inträffat) ganska lite. Det är brus i statistiken. Enligt BRÅ känner förövaren och offret varandra i 85% av alla fall där man kunnat klarlägga relationen, Malmöskytten är ett undantag vilket gjort det mycket svårt att hitta honom. Han var heller inte med i någon Vit Makt-rörelse eller hade tidigare våldsbrott i bagaget.

  Det terroristerna gjort som misstag är de klassiska. De åker till rödflaggade områden (där alla loggar hamnar hos polisen). Dyker namnen upp flera gånger på listorna och personen dessutom följer profilen på en terrorist så börjar polisen/säpo titta på vilka man rest med, vilka resmål man besökt i landet och om det finns ett mönster. Om man mellanlandar i T.ex. Pakistan och reser vidare till Sudan eller liknande så kommer svenska myndigheter få reda på det av Pakistans myndigheter då alla, pga terrorhotet, samarbetar och byter information. När sedan polisen/säpo är nöjda med underlaget och kan se att en i kompisgänget redan är misstänkt så kan de tack vare Bodströmlagarna avlyssna alla. Deras fel är således spårbarheten vilket inte är fallet med Malmöskytten då han var ett brus i statistiken som behövde lite upprepning för att sticka ut.

  Naturligtvis stämmer analysen att det är begåvningsreserven som blir terrorister då de inte ens kan ta med sig en bomb ombord på ett flygplan utan att eskorteras till planet (Detroitbombaren). Att få ombord en bomb på ett flygplan är enkelt om man tänker till lite och hans laddning var dessutom endast på 80 gram vilket kräver att han trycker laddningen mot väggen av planet för att det ska bli något av det hela. (Troligtvis blir resultatet tryckfall + nödlandning.) Nu var händelseförloppet så att han var kvar på sin plats och använde en dummieladdning som spred silvernitrat (antagligen) över hans kropp vilket ledde till brännskador i skrevet. För att detonera PETN (pentyl) så behövs en primär (som silvernitratet + något annat) skulle vara. Oavsett vilket så är felet han gjorde (och typ alla andra terrorister i väst) följande: Han hade ingen aning om hur han skulle placera sin laddning för att skada något annat än sig själv, hans utrustning fungerade inte, de såg till att vara flaggade långt i förväg.

  Vi kan således fortsätta vara mer rädda för... grävlingar, istappar och trappor än för terrorister.

  //Victor

  PS. Detta är naturligtvis inte en uppmaning att göra rätt nästa gång utan bara en fingervisning till vad det är för tattare man jagar. Den sista tänkande terroristen i detta land var Nils Dacke. DS

  SvaraRadera
 6. Victor, räknar du inte "amaltheamannen" Anton Nilsson som terrorist då? Annars kan jag hålla med om att det åtminstone i början bör ha varit svårt att urskilja rasistskytten bland alla andra skyttar i Malmö. Men det beror ju ändå av vad polisen intresserar sig för och lägger sina resurser på. Just nu är det väl istappar snarare än grävlingar som de bör titta på!

  SvaraRadera
 7. Väl talat Björn.
  Gällande grävlingar, trappor och istappar så valde jag dessa för att täcka in hela året. :P

  Gällande Amaltheamannen så valde jag att ignorera vänsterterroristerna då de inte faller in under tänkande terrorister, i sådant fall kunde man lika gärna tagit upp röda arméfraktionens ambassadkapning på 70-talet som både är fräschare och nyare. För att vara extremsocialist (som röda arméfraktionen och Ungsocialistiska klubben var) så måste man uppfylla en del kriterier, bla sakna matematikkunskaper, förmåga att se orsaks- och verkanssamband samt vara fanatisk. Tyvärr är inte det egenskaper som utmärker stora tänkare (visst, kalla Karl Marx storslagen men han var en komplett galning som förespråkade grymmare metoder än Stalin och Lenin vågade försöka sig på... Karl Marx förespråkade således inte "lika för alla" utan ett samhälle där alla var kontrollerade slavar).

  Ja, Röda Arméfraktionen var inte bestående av svenskar men de var terrorister i Sverige.

  //Victor

  SvaraRadera
 8. Islamisterna har allt att vinna och vi har allt att förlora på varje försök de gör eftersom de är beredda att offra sitt eget liv för att döda så många människor som möjligt, så förr eller senare kommer de att lyckas. Att internationella terrorister och krigsförbrytare verkar ha svängdörrar i Sverige och att bedrägerier mot våra bidragssystem används för att slussa pengar till terroristorganisationer utomlands gör inte saken bättre...

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.