- Energiersättning - ett räkneexempel
- Peak oil och energialternativen
- Skalbarhet och vikande horisonter
- Bränslena som kanske inte fanns så mycket av
- Icke skalbara solceller
- Kärnkraftsbyggenas ekonomiska problem
- Vad ska driva bilarna?
- Batterier kontra fossila bränslen
- Myterna om bränsleceller och vätgas
- Jag tror på elbilar när...
[Andra bloggar om energi, vätgas, elbilar, bilism, bränsleceller, batterier, kärnkraft, solenergi, kol, peak oil]
Jag är övertygad om att det tekniskt går att ställa om energiförsörjningen globalt till ett hållbart system. Det som teoretiskt begränsar energiförsörjningen är den så kallade solkonstanten, dvs den solenergi som tillförs jorden per år och är "processbar", läs omvandla till el. Solkonstanten har ett så högt värde så att ledigt 9 miljarder människor kan försörjas med energi.
SvaraRaderaMed rätta har det framförts att det kostar astronomiska belopp att att skapa ett hållbart energisystem. Det finns befogade tvivel om att det råvarumässigt går att skapa dessa system på ett ekonomiskt sätt. Man säger också att det tar oerhört lång tid att få fram dem och att globala politiska motsättningar gör dem omöjliga.
Men faktum kvarstår. Man kommer ingenstans om man inte tar fram en ordentlig analys om vad som kan göras, hur det görs, vilka politiska beslut som krävs och hur man löser det enorma kapitalbehovet. Och detta måste initieras på politisk nivå. Att det är besvärligt, tar lång tid och säkert kräver komplicerade politiska beslut är bara argument för att sätta högsta fart nu.
Tyvärr är i dag svensk energipolitik på byfånenivå (inget riksdagsparti undantaget). Man pratar om Vattenfalls bolagsordning (jag vet inte vilket som är värst; om Vattenfalls bolagsordning blev svensk energipolitik eller om svensk energipolitik blev Vattenfalls bolagsordning, det är verkligen att välja mellan pest och kolera), "biobränslen", vindkraft i varje buske mm. Det är rent beklämmande.