2011-01-30

Resa till Egypten?

Den egyptiska revolutionen fortsätter som ni säkert vet idag.

Frågan är hur det går för alla turister i Egypten. 15000 svenskar lär befinna sig där. Inte oväntat har oroligheterna börjat sprida sig till turistorterna och tydligen gäller även där utegångsförbud på kvällen och natten. Jag har länge ifrågasatt vänner och bekanta som skulle till Egypten på semesterresa och undrat om de är medvetna om att de reser till en krutdurk. Det var bara en tidsfråga tills den skulle explodera. Men de som jag talat med har varit ganska oförstående. Nå, även om det är förhållandevis lugnt i Sharm-el-sheikh och Hurghada, hur kul är det att sitta där medan revolution pågår i landet och stora delar av de elektroniska kommunikationerna via Internet och mobiltelefon är avstängda? För det är inte så muntert att sitta fast på hotellområdet.
- Vi fick ett sms idag där det stod att vi får inte lämna hotellområdet, berättar Rosi Siverklint på telefon från Egypten.

Rosi Siverklint känner sig nu strandsatt på hotellet. Det går inte längre att få ut pengar i receptionen och internet fungerar inte.
För pengar går ju alltid att "få ut", eller hur? Sunt förnuft borde säga att man alltid ska ha med sig en viss reskassa i kontanter för den händelse att de elektroniska betalsystemen är blockerade av någon anledning.

Jag anser att det är oansvarigt av UD att de inte förrän idag avrått från att resa till Egypten. Redan i fredags morse var det uppenbart vartåt det barkade, och att myndigheterna tappat kontrollen och var desperata då de stängde ner Internet i landet. Hade man redan då kunnat börja ta hem svenska turister hade många besparats en orolig tid. Även om UD har varit senfärdiga kan man anse att det varit oansvarigt av resebolagen att fortsätta flyga ner turister, som bloggaren Svensson påpekar. För det blir pengar i sjön om man avbokar sin resa istället för att resebolaget ställer in. Idag slipper dock som tur är svenska turister stiga på planet, efter att UD äntligen avråder från att resa till hela Egypten.

Egyptens ekonomi lär förresten drabbas rätt hårt av förlorade turistintäkter framöver, vilket kan förvärra läget då fler kan bli arbetslösa. För vem i sitt rätta sinne bokar nu en turistresa till Egypten förrän läget har lugnat ner sig ordentligt och hållit sig så ett tag.

Vi kan också läsa att president Mubarak befinner sig i sitt residens i Sharm-el-Sheikh. Skulle det bli en veritabel revolution kan mycket hat komma att riktas mot presidenten och hans residens och då är det kanske ingen bra idé att bo på ett hotell i grannskapet. Al Jazeera rapportera också att militär synts på gatorna i Sharm el Sheikh, vilket de påpekar är ett brott mot Camp David-avtalet med Israel, då orten ifråga ligger på Sinaihalvön.

Hur ska det då gå i Egypten?

Bloggaren Chefsingenjören jämför med tidigare folkliga resningar de senaste årtiondena och frågar sig om utvecklingen i Egypten kommer att bli som Ungern 1956, Kuba 1959, Tjeckoslovakien 1968, Iran 1979, Östeuropa 1989 eller Himmelska fridens torg i Kina 1989.
Den avgörande faktorn är hur armén kommer att agera. Stödjer den befolkningen, eller passar den på att tillsätta någon av sina egna som ny diktator? Tyvärr så brukar många liknande aktioner att sluta med att man ersätter den avgående diktatorn med en ny. Spontana demonstrationer brukar sällan leda till något bra, då när befolkningen lyckats så finns det ingen plan för landet och ingen ledare som kan ta över. I stället brukar skrupellösa personer passa på och flytta in i förra diktatorns palats.
och vidare
De flesta revolutioner i modern tid har med andra ord slutat med nya diktatorer, blodbad, inbördeskrig m.m. Viktigt för att en revolution ska lyckas är att de genomförs i rätt tidpunkt då den sittande regimen är svag och saknar stöd från andra länder.
Frågan är hur det egentligen är nu i Egypten. Den sittande regimen verkar ändå vara ganska stark. Dock är frågan, som jag nämnde i fredags kväll, hur lojala vanliga egyptiska soldater är mot regimen, då de tydligen är rätt illa betalda. Dessutom läste jag någonstans att den senaste tidens utveckling har lett till att nästan alla soldater i Egyptiska armén numera personligen känner någon som blivit arresterad och/eller torterad.

Oppositionen tycks vara ganska enad. Al Jazeeras blogg skriver.
The Muslim Brotherhood continues to call for all opposition groups to unite and has said that they'll support Mohamed ElBaradei as the lead opposition negotiator. The Brotherhood has also said that Hosni Mubarak is responsible for the current Egyptian political mess.
Det är ett gott tecken. Frågan är bara hur länge regimen håller ut. Det rapporteras redan om flera ur de ledande skikten i samhället som tagit det säkra före det osäkra och flytt till exempelvis Dubai.

[Andra bloggar om , , , , ]

8 kommentarer:

 1. Spännande tider vi lever i. Och det lär inte bli mindre spännande vad tiden lider...

  SvaraRadera
 2. Skulle UD ta hem svenska medborgare? På din skattekrona i så fall, Flute. I min värld står man sitt kast om man väljer att resa till diktaturer.

  SvaraRadera
 3. Alltid lika underhållade att följa svenska medier. SVT åker ut till Arlanda och intervjuvar "Mannen på gatan" som skall på charterresa. Inget annat än HELT FANTASTISKT.

  Det skall bli intressant att se vad som händer i Gaza och Saudi Arabien nu även om oddsen givetvis är ordentligt små att ngt av vikt händer då pappa USA och Israel har vana att styra saker och ting i av dem önskad riktning.
  Kommer det att blossa upp i Iran igen..??

  SvaraRadera
 4. observatör2011-01-30 22:53

  Att ta ut svenska turister från Egypten är baggis jämfört med problemet som man har - att ta ut en enda, viss person ur landet. Miljoner människor i Egypten och många supportrar världen runt vill att han reser någonstans men han vägrar.

  SvaraRadera
 5. Finnarna skickar ned evakueringsflyg för att plocka hem resenärer som är och reser på egenhand och de finska resebyråerna har inlett evakueringar. Alla charter-resor till Egypten har stoppats.

  http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Suomi+l%C3%A4hett%C3%A4%C3%A4+Egyptiin+evakuointilentokoneen/1135263414004

  SvaraRadera
 6. Överlevare:
  Jag säger inte att UD ska göra det. Men hade de avrått från resor till Egypten tidigare hade många sluppit åka dit. Jag tycker charterbolagen ska betala.
  Sen kan jag hålla med dig om att man ska tänka efter två gånger innan man reser till en diktatur av Egyptens slag.

  SvaraRadera
 7. - Skall man tycka synd om de rika västerläningar sos solar sig på Röda havets kust och inte kan längre taga "sina"pengar på bankomaten ???? medan tiotals miljoner Araber lever med 2 euro per dagen och lyder under USA/ISRAELI stödda och betalda diktaturer medan USA/ISRAELI "investerare" och banksters plundrar deras nationela tillgånger och resurser ?

  SvaraRadera
 8. Jag har varit i egypten på dyksemester ett par gånger fast då har man varit ute på röda havet under hela sin vistelse. Själv har jag aldrig förstått dom som åker till landet för vanlig svenssonsemester. Det finns inget att se annat än sand. Maten är i 99% av fallen under all kritik eftersom man inte vågar riskera en veckas magsjuka genom att äta på en schysstare lokal restaurang och lokalbefolkningen man kommer i kontakt med försöker blåsa en mest hela tiden. Förmodligen en konsekvens av att folket inte har det så bra alla gånger.

  Dom har en egen turistpolis klädd i vit uniform och står vakt här och där med automatvapen. Turistpolisen är egyptierna livrädda för. Vid ett torg såg jag dessutom ett gäng turistpoliser i ett maskingevärsnäste. Tryggt värre om det skulle hända något.

  Det enda egypten har är dykning och den är bland den bästa i världen. Problemet för landet är att den turistnäringen har utländska företag slagit klorna i och lokalbefolkningen får på sin höjd jobba som kock i pentryt.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.