2011-01-20

Laga brunkålen själv!

Jag läser i Aftonbladet idag om den exploderande brunkålsrullen. Det handlar om en sån där konserv av typ "plastkorv" som exploderade då den börjat jäsa.
- Vi gick ner på restaurangen och åt för säkerhets skull. Nu vågar man ju inte laga mat längre, säger Leif med ett skratt.
Problemet är ju just att Leif inte lagade sin mat, utan köpte färdiglagat.

Brunkål är ju något av det enklaste man kan laga, så varför köpa det "på tub"? Dessutom kostar vitkål bara några kronor per kilo så det blir mycket billigare att laga brunkålen själv. Och godare brukar det också bli. Blir det mer än vad man gör åt med på några dagar går det bra att frysa in och plocka fram efterhand.

[Andra bloggar om ]

4 kommentarer:

 1. Åfyfan, det där såg inte gott ut... där försvann min middagsaptit. Jag trodde att brunkål var en speciell sorts växt, ungefär som blomkål - men det är alltså marinerad vitkål? Nåväl, det är inget jag tänker äta. Pizzasallad på vitkål kan däremot vara OK.

  Brunkål leder mig osökt in på homofonen brunkol, som i 40-talets Tyskland användes för att tillverka bland annat dieselolja. Det vore intressant med ett inlägg som behandlar Fischer-Tropsch-processen och dina gissningar kring dess och liknande processers potential för att tillverka syntetiska bränslen.

  SvaraRadera
 2. Här kommer ett grymt brunkålsrecept:
  Skär brunkålen i önskad storlek, bryn noggrant helst i ankfett. Häll upp den brynta kålen i en kastrull, tillsätt mörk sirap, farinssocker, en skvätt ättika, salt och peppar. Koka försiktigt under lock (rör om emellanåt) i ca 2h, smaka av.
  Lägg upp kålen i syltburkar (medans den fortfarande är varm), platta till kålen högst upp och täck med ankfett. Stäng burken ordentligt och kyl. Håller 6 månader, minst. Avnjut med en god korv typ weisswurst el turinger. Låt väl smaka!

  SvaraRadera
 3. Flute,härligt med hemlagat. Idag avnjöts den näst sista påsen nässlor i form av en fantastiskt god nässelsoppa med hackade ägg.Att den dessutom är nästan gratis gör ju inte saken sämre. Tips: plocka nässlorna i slutet av april när de är som finast. SKÖLJ VÄL,det är minsann inte bara vi människor (eller åtminstone en del av oss) som gillar nässlor.

  SvaraRadera
 4. Fischer-Tropsch-verk går i Sydafrika som köpte upp tekniken ett tag efter andra världskriget pga handelsstopp bland annat. De rullar och går med vinst, så potential finns nog. Kolla in http://www.sasol.com de tillverkar huvuddelen av dieseln i Sydafrika /j.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.