2011-01-25

Återhämtning på låtsas

Idag kom nyheten att Storbritanniens BNP "oväntat" föll under fjärde kvartalet 2010. Analytikerna hade väntat sig att BNP skulle stiga med 0,5 procent jämfört med kvartalet innan, men istället föll BNP med 0,5 procent.
Framför allt var det kollapsen i byggsektorn som bidrog till den negativa BNP-siffra. Men även det myckna snöandet pressar.
Byggproduktionen sjönk 3,3 procent. Det var ingen överraskning att det skulle komma förr eller senare, utan bara en fråga om hur länge det skulle dröja innan verkligheten kom ikapp illusionen. Storbritannien måste igenom ett stålbad efter sprucken bostadsbubbla och förstatligade banker. Statsfinanserna mår inte bra, medan resten av ekonomin hackar hjälpligt framåt. Att just byggbranschen skulle sjunka ihop var väntat, då det blir så efter en bostadsbubbla. Finns sedan ingen efterfrågeökning vare sig från näringslivet eller det offentliga går det som det går.
Storbritannien är på väg mot den värsta av situationer. Inflationen är alldeles för hög vilket talar för en höjning av den rekordlåga styrräntan på 0,5 procent. Samtidigt visar färska siffror idag att brittisk ekonomi krympte under 2010 års sista kvartal. Ett skruvstäd är en bra liknelse.
Ja, om man mäter inflationen med KPI blir det så. Andra länder, exempelvis snabbväxande Kina, driver upp priserna på den globala råvarumarknaden. Storbritannien importerar "inflation". Bank of England får svårt att hålla sitt inflationsmål mätt med KPI och tvingas höja räntan. En ekonomisk modell från 1990-talet har slutat fungera. Min spaning blir att man kan tvingas ändra definitionen av centralbankens mål, inte bara i Storbritannien. Läs mer om Storbritannien hos Cornucopia.

Min andra spaning för dagen är att vi under året lär få se fler obehagliga "överraskningar" av detta slag. Vissa länder kommer kanske till och med att glida tillbaks i recession.

Idag presenterade Internationella valutafonden (IMF) sin nya prognos för 2011. Den kallas fortfarande "tillväxtprognos" eftersom tillväxt är den rådande världsreligionen. IMF tror att global BNP ökar 4,4 procent i år, men väldigt ojämnt fördelat. För Kina och Indien tror man på saftiga 9,6 respektive 8,4 procent.

I kontrast mot den ekonomiska återhämtning som nu sägs ha tagit fäste kan man titta lite på den hårda verkligheten för många.
Trots kraftig ekonomisk återhämtning i många länder var arbetslösheten 2010 oförändrad mot året innan, säger FN:s internationella arbetsorganisation ILO. Runt 205 miljoner människor saknade jobb förra året.

Under 2011 beräknar ILO att arbetslösheten uppgår till 6,1 procent, eller 203 miljoner.

Det är framför allt i industriländerna som arbetslösheten stigit sedan 2007. Länder som Brasilien och Thailand har färre arbetslösa i dag än före krisen.
Ingen större ljusning under 2011, och ojämnt fördelat även här. För det första är världen indelad i länder där arbetslösheten sjunker och sådana där den stiger eller ligger kvar på hög nivå. För det andra blir det i länderna med hög arbetslöshet en stor skillnad mellan alla som har jobb och alla som inte har det. För många upplevs därför "den ekonomiska återhämtningen" inte som en sådan, utan situationen är lika illa som förut eller värre. Min tredje spaning är att vi tyvärr lär få se större klyftor mellan "de som har" och "de som inte har". För det ser inte ut att bli några större politiska förändringar som kommer att utjämna detta.

6 kommentarer:

 1. Dags för den där dubbeldippen, kanske?

  SvaraRadera
 2. Turbulens, försämringar, paradigmskiften, kalla det vad som helst, det är det ökande gapet mellan de som har och de som inte har som bär fröet till det riktigt stora hotet.

  Kan beskådas i t ex Tunisien med upplopp och plundring av de rikaste. Börjar som protester, fortsätter med kravaller och plundring och slutar med revolution.

  SvaraRadera
 3. Det väntar ett totalhaveri utan dess like. Allt daltande hit och dit i välfärdsdecimaler betyder inget, ekonomer, politiker och alla andra får skylla sig själva. Jag överdriver inte när jag säger att jag förväntar mig att börsen försvinner om några år i avsaknad av intresse från folket, merparten av bankerna i världen i konkurs och flera miljoner hem i världen utan ägare.

  Hela samhället kommer och ska drunkna i skuld. Det är meningen att det ska ske för att i slutändan centralisera kontrollen ytterligare.

  Jag är trött på att börsen stiger för att andra ljuger om utvecklingen. Min högsta önskan var att jag har fel men helvetet kommer inte kunna stoppa på flera år om inte massan över en natt vaknar upp och gör revolt. Därför ser jag inte annat än ett helvete med brutal deflation och depression och självmord för många.

  SvaraRadera
 4. Flute, notice how UK politicians are blaming the bad news on "the snow".

  However bad you may think Swedish politicians are, not even they would insult the Swedish public's intelligence with an excuse like that.

  The reason the British economy is falling apart is because right wing extremists in the Tory party backed by big business are driving through cuts and a dismantling of public services that even Margaret Thatcher would have blushed at.

  Eventually, I fear that Sweden under will go the same way although it will probably take another 10 or 20 years to reach the extreme levels it has in the UK.

  That is unless Swedes decide enough is enough but I find that hard to imagine because too many of them are wrapped up in a property bubble and tax slashing period where they are hopelessly seduced by how much richer they are getting.

  SvaraRadera
 5. För guds skull ingen dubbeldipp, tack. Vi behöver lysande BNP-siffror så att riksbanken måste höja räntan. Det är det enda sättet vi kan hejda en skenande skuldsättning. Politikerna kommer aldrig att göra något åt bostadsbubblan.

  (Bostadsbubblan gör det omöjligt att förbereda sig för framtiden för de (oss) barnfamiljer som vill bo i hus. Visst, man kan sitta kvar i lägenheten, men det känns surt.)

  SvaraRadera
 6. Varför skiljer det tio dollar i pris mellan Brent och WTI?

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.