2009-05-27

Förhoppningar hos USAs hushåll

Igår såg vi rubriken "Ökad optimism hos USA:s hushåll".
nya siffror från Conference Board som noterar en kraftig uppgång i konsumentförtroendet. Det mäts i ett index som steg till 54,9 i maj från 40,8 i april
Det talas om att man nu kan se de "gröna skotten" och det låter ju bra, eftersom konsumenterna står för så stor del av USAs BNP. Men tittar man närmare på indexet ser det inte riktigt lika ljust ut. Indexet är sammanvägt av 60% förväntningar och 40% aktuella situationen. Går man till det ursprungliga pressmeddelandet kan man läsa att den del av indexet som rör den nuvarande situationen endast gjorde en marginell förbättring från 25,5 till 28,9. Däremot ökade den del av indexet som rör framtidsförväntningarna från 51,0 till hela 72,3, vilket var vad som till större delen drog upp det sammanvägda indexet som presenteras i svenska media. Frågan är nu om dessa förhoppningar kommer att infrias? Förhoppningarna går ju ganska lätt att prata upp med tal om "gröna skott". Man borde vänta med hurraropen tills indexet över den nuvarande situationen också visar substantiella förbättringar och inte bara marginella sådana.

Världens aktiebörser gillar som vanligt överdrifter och gjorde ett simultant glädjeskutt igår i samband med dessa glada siffror. Men snart återgår vi till den bistra verkligheten, där vi närmast väntar på besked om General Motors' konkurs eller rekonstruktion. De blåögda amerikanerna ser ljusare på framtiden, men den ser i själva verket oerhört mörk ut. GMs konkurs eller rekonstruktion kan få Lehman-konkursen i höstas att framstå som en västanfläkt, eftersom GM är starkt kopplat både till den reala ekonomin och till finansbiten genom alla som gett lån till GM och framförallt alla kreditswappar (CDS) som är kopplade till GM. Tidsfristen för långivarna att acceptera en uppgörelse löper ut idag och ännu finns inget besked.
Enligt två källor som Reuters talat med ligger andelen långivare som gått med på uppgörelsen på ett lågt ensiffrigt procenttal, vilket kan jämföras med de 90 procent av långivarna som GM vill ha med för att undvika att ansöka om konkursskydd.
Världen väntar med spänning på besked om General Motors' framtid någon gång under de närmaste dagarna. Även här verkar förhoppningar gälla, men hur ska man kunna tro att det finns någon vettig utväg för detta megaförlustföretag? Bättre att få eländet överstökat snabbt istället för att dra ut på det hela och bara inge falska förhoppningar.

4 kommentarer:

 1. Om du ska översätta detta till börsen, så borde det mesta vara känt. Långivare har vetat detta länge, och även andra marknader. Så snarare är det bra ur börssynpunkt om detta nu går till klarhet från ovisshet. Skulle inte lägga mig kort på grund av detta. Men en dystergök som du likt Cornu hoppas säkert på det värsta.

  SvaraRadera
 2. "Bättre att få eländet överstökat snabbt istället för att dra ut på det hela och bara inge falska förhoppningar."

  Just det. Därför kommer börsen att gå upp på ett konkursbesked. Marknaden hatar att känna sig osäker. Bättre att veta hur illa det är än spekulera i hur illa det kan gå.

  SvaraRadera
 3. För mig känns börsen ointressant. Det verkar tydligen inte vara så för er andra. Kanske beror det på att jag inte har några pengar placerade.

  SvaraRadera
 4. Visst borde det vara känt med GMs situation, men ibland förundrar man sig över hur börsen reagerar. Hela första halvåret 2007 borde det t.ex. ha varit allmänt känt att amerikanska subprimelån var på väg mot en katastrof och att bankerna var överbelånade. Trots det steg börsen.

  Därför verkar det som om "marknaden" ibland har skygglappar på. Jag tror att marknaden just nu lever på hoppet om att det ska komma någon "magisk" lösning på GMs problem. Därför tror jag att marknaden går ner på konkursbeskedet, men osvuret är som vanligt bäst. Gör aldrig investeringar utan stopploss!

  Någon dystergök är jag inte alls. Jag hoppas inte alls på det värsta, men jag försöker att öppna ögonen på folk omkring mig för att få dem att förstå att många saker inte är så som de beskrivs i vårt samhälles medierade myter.

  Vad gäller att börsen är ointressant, så håller jag inte med. Börsens allmänna utveckling är högst relevant för alla, eftersom det påverkar våra pensioner så mycket. Tyvärr spelar ju AP-fonderna bort stora delar av våra pensionspengar på aktier.

  Börsen tycker jag också är intressant som en studie i masspsykologi.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.