2009-05-11

Handelsbanken mjölkar sista lånedropparna

Bloggaren Minou Silver uppmärksammar idag att Handelsbanken ger noll procents ränta i ett år på sina ROT-lån, alltså för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Därefter får man vanlig låneränta på lånet. Handelsbanken försöker hålla lite måtta genom att varje hushåll får låna högst 100 000 kronor.

Det hela låter precis som ett av de upplägg som sänkt bolångivarna i USA, nämligen så kallade "teaser rates". I USA gav man lån som hade mycket låga räntor i ett eller två år och sedan kom den fasansfulla "reseten", vilken var en starkt bidragande orsak till den amerikanska bolånekrisen.

Tydligen har intresset för Handelsbankens försök att mjölka ut sista lånedroppen ur medelsvensson varit så stort att de nu ska hålla extraöppet på lördag.

Det verkar som om ingen här i Sverige lärt sig någonting av vad som hänt i USA. Varken banker eller privatpersoner. Var kommer bolåneräntan att stå om ett år? Med tanke på hur snabbt alla siffror svänger nu finns ju en inte obetydlig risk att den ligger på säg 10%. Hur kul är det då att ha tagit ett ROT-lån på 100 000 kronor?

Jag upprepar vad jag sagt förut. Ta. Inga. Lån. Nu. Spara till det du vill köpa istället. Alla som sitter kvar med huvudet i det gamla lånesamhället kommer att hamna i allvarlig knipa när det ekonomiska paradigmet fortsätter att vända. Det gäller både låntagare och långivare. Det gäller företag, privatpersoner, stater, kommuner.

6 kommentarer:

 1. Jag tänkte också på det viset (att man skall undvika lån) fram till ett par månader sedan ungefär.

  Men har det inte visat sig vara fel? Det jag ser i politiken är att man visat sig vara beredd att gå mycket långt för att bevara låne-ekonomin.

  Vi kommer nog se att de flesta lån som tas nu inflaeras bort, helt enkelt.

  Det är _mycket_ lätt att hitta investerigskapital från bankerna nu om man bara tjänar lite pengar (min firma drar just nu in 1.5 MEuro nu utan diskussioner). Det finns massor av pengar att låna ut hos bankerna - de är välfyllda just nu.

  -J

  SvaraRadera
 2. Med tanke på hur snabbt alla siffror svänger nu finns ju en inte obetydlig risk att den ligger på säg 10%. Hur kul är det då att ha tagit ett ROT-lån på 100 000 kronor?En fantasiränta på 10% skulle ge en årlig räntebetalning på 10.000 kr, d.v.s. 833 kr i månaden. Inte direkt som något man behöver gå från hus och hem för.

  SvaraRadera
 3. J:
  Visst försöker politikerna med näbbar och klor bevara låneekonomin, men jag tror inte att de lyckas.

  Visst är risken stor för att vi får inflation någon gång framöver, men just nu är det deflation som gäller, och då ska man inte ta lån. Ingen kan med säkerhet säga hur länge deflationsskedet varar. Betänk att vi kan få en japansk situation med långvarig nollränta.
  Jag tror dock vi så småningom får en övergång i kraftig inflation, men är inte helt säker. Jag skulle inte chansa i dagens läge.

  Joakim:
  800 kronor extra i månaden kan bli kännbart om man har räknat med 400. Många har idag väldigt dåliga marginaler, och de extra 400 kronorna blir ytterligare en börda tillsammans med sänkt inkomst osv.

  SvaraRadera
 4. God nattsömn har jag för jag har en slant på banken och inga lån. SNAAAAARK.....

  SvaraRadera
 5. Det är lite naivt att utan faka för handen tro att det kommer att bli en skara som får gå från gård och grund. Det handlar om 100000 per hushåll. Det ska rymmas inom 75% av fastighetens värde och kreditprövning görs. Det är inte samma typ av lån som gavs i USA. Den som påstår detta har inte alla fakta för handen.

  SvaraRadera
 6. Anonym 2009-05-13 09:37:
  Jag menar nu inte att det är just dessa lån som kommer att paja den svenska ekonomin. Men varje nytt lån blir en ny droppe som till slut får hinken att rinna över.
  Jag menar inte att det är samma lån som i USA. Däremot påminner upplägget med "teaser rate" första året.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.