2009-05-07

Investera i pumpor och squash

Jag har tidigare tagit upp några väldigt alternativa investeringar och idag tänkte jag skriva lite om läckerheter i gurkfamiljen som du lätt kan odla själv. En investering i en fröpåse, en påse kogödsel och lite motion i form av trädgårdsarbete ger en god avkastning av delikata grönsaker som du oftast inte kan hitta i affärerna.

Pumpor associerar säkert de flesta med Halloween och utskurna ansikten, men egentligen är de fruktgrönsaker, där många sorter är rena delikatesser.

Pumpor kan lagras i flera månader i rumstemperatur och är dessutom vackra prydnader i köket. Vissa sorter av vintersquash och myskpumpa kan till och med lagras i ett år.

De sorter som brukar odlas för typiska Halloweenpumpor är tyvärr inga höjdare i matlagningen. De är i mitt tycke ganska vattniga och intetsägande. Den vanligaste sorten i Sverige är "Connecticut Field", som är av arten Cucurbita pepo. Hoppa över dem för alla ändamål utom för roliga dekorationer i slutet av oktober.

Om man däremot går till de typer av pumpor som brukar kallas vintersquash (Cucurbita maxima) och myskpumpa (Cucurbita moschata) finner man pumpor med en helt annan typ av fruktkött. Smörigt och fast och ofta med en mild nötsmak. Dessa sorter odlades en hel del i Sverige i början av 1900-talet, men sedan dess har de till stor del glömts bort här. Det finns även smakrika pumpor av arten Cucurbita pepo, t.ex. "Rouge Vif d'Étampes" och så kallad acorn-squash.

Bästa utbudet av frön till dessa delikatesser finner du hos postorderfirmorna Impecta och Runåbergs. Det är dock lite sent nu att beställa via postorder om man ska hinna få fröna i tid, men kom ihåg det till nästa år. Dock har de stora fröfirmorna också några sorter som man kan köpa i de flesta trädgårdsaffärer. Min favorit är den nötsmakande vintersquashen "Uchiki Kuri", som ger orange droppformade frukter på drygt ett kilo. Lagom stora för en vanlig familjemåltid, alltså. "Uchiki Kuri" finns i Nelsons sortiment. Nelson har också en större vintersquash av så kallad kabocha-typ som heter "Delica" och dessutom en så kallad acorn-squash (Cucurbita pepo) som heter "Mesa Queen". Den sistnämnda har fördelen att vara av busktyp, alltså växer den inte med långa rankor utan håller sig på sin plats - bra för den som inte har så stor trädgård. Weibulls har en myskpumpa som heter "Early Butternut", som ger ganska små päronformade frukter och Hammenhögs har myskpumpan "Muscat de Provence" som ger stora välsmakande pumpor.

Hur odlar man då dessa läckerheter? Jag brukar förodla plantorna inomhus i krukor och sår då två frön i varje kruka i början av maj. Årets sådd gjorde jag igår kväll. Efter en vecka tittar plantorna upp ur jorden och man ställer dem då i ett ljust fönster. Krukorna får åka ut på balkongen på dagarna så fort temperaturen är över tolv grader på dagen - detta för att de ska få så mycket ljus som möjligt och bli härdade till utomhuslivet. Om båda fröna gror i en kruka tar man bort den svagaste plantan. Gurkväxter tycker inte om att få rötterna störda, så det är ingen bra idé att försöka dela upp en kruka till två. Sen går det snabbt med tillväxten - eventuellt kan man behöva plantera om plantorna till större krukor efter någon vecka om man inte har tagit till tillräckligt stora från början. Var bara försiktig så du stör rötterna så lite som möjligt. Framåt andra halvan av maj brukar jag låta plantorna stå kvar utomhus över natten förutsatt att det inte ser ut att bli under tolv grader och tar bara in dem över natten om temperaturen sjunker för mycket på kvällen. Det är ingen katastrof om det skulle bli neråt sex-åtta grader på natten - plantorna överlever, även om de mår bättre av att vara inne under så kalla nätter.

I början av juni, när risken för nattfrost är över, sätter jag ut plantorna på min odlingslott. Tänk på att de flesta sorter (utom busksorter) skjuter långa rankor, så ge dem en kvadratmeter var. Jorden ska vara välgödslad - kogödsel eller kökskompost. Vill man få säkrare odlingsresultat kan man lägga odlingsväv över plantorna de första veckorna. Odlingsväven måste dock tas bort när blomningen börjar, så att bin och humlor kommer åt att pollinera.

Sen är det bara att låta plantorna växa och rensa bort ogräs runt omkring. Fördelen med pumpor och squash är att plantorna har så stora blad att man inte behöver vara jättenoggrann med ogräsrensningen. Även om man är ganska lat och har en hel del ogräs kvar så får man ändå en bra skörd. Vattningen är dock mycket viktig. Gurkväxter hatar torka. Vattna rikligt om det inte regnar. Om någon ranka på plantan börjar sticka iväg åt fel håll, t.ex. in bland vinbärsbuskarna, kan man försiktigt leda om rankan åt rätt håll.

Framåt augusti brukar man se pumporna växa om man tittar in under bladmassan. Låt frukterna sitta kvar så länge som möjligt på plantan, så blir lagringsegenskaperna bättre. Man måste ta in frukterna innan första nattfrosten. Bäst blir de om man skär av rankan på vardera sida om fruktens skaft, istället för att skära av skaftet. Vintersquash ska sedan ligga varmt (helst över 25 grader) i några veckor för att bilda ett korkskikt som gör att de kan lagras länge. Ovanpå kylskåpet kan vara en bra plats.

Hur tillagar man sen sina pumpor? Själv tycker jag de blir bäst ugnsbakade. Jag delar pumpan, tar ut fröna, skär sen i skivor och tar bort skalet. Skivorna lägger jag i ugnsfast form eller långpanna med lite olja och salt på.

För den experimentlystne finns också något som heter nakenfröpumpa. Nelson har sorten "Gleisdörfer Ölkurbis". Dessa pumpor har tyvärr ett vattnigt och tråkigt fruktkött, men fröna är jättegoda rostade och har den stora fördelen att de inte har några skal. Frukterna är dessutom oerhört vackra på hösten. Ofta är de fortfarande till största delen randiga i ljust och mörkt grönt när det är dags att ta in dem, men när de får ligga och mogna tar efterhand det orange över. När större delen av skalet är orange kan man börja öppna dem, men man kan också vänta längre.

Sen finns det ju förstås den vanliga sommarsquashen också. Dessa plantor är buskformade och ger inga långa rankor. Egentligen är de ett slags avlånga pumpor (av arten Cucurbita pepo) som man skördar omogna. Här föredrar jag de gula sorterna, t.ex. "Golden Zucchini" eller "Gold Rush", som jag tycker har smörigare fruktkött än de mörkgröna. En eller två plantor räcker oftast, eftersom de ger såna massor av frukter under högsäsongen i augusti. Om man inte vill skänka bort en massa till släkt och vänner, alltså. Hemodlad squash är mycket godare än köpt squash, eftersom den oftast är smakrikare och fastare i köttet.

Pumpans släkting gurkan är också givande att odla själv. Jag brukar dock så dem lite senare än pumporna, eller till och med direkt på växtplatsen i slutet av maj. Skillnaden i smak är här enorm. Hemodlade gurkor smakar så mycket att mataffärens "vattenslangar" sen inte känns köpvärda längre. Här kan jag särskilt rekommendera "äppelgurkan" vid namn "Crystal Apple" eller "Lemon", som inte har lika lätt för att bli besk vid torka. Även den korta slanggurkan "Marketmore 76" gillar jag, men brukar skala den, eftersom skalet är mycket kraftigt.

Lycka till med dina trädgårdsinvesteringar!

Bilder uppifrån och ner: groddplanta av pumpa, vintersquash "Uchiki Kuri", vintersquash "Blue Ballet", myskpumpa "Butternut", äppelgurka "Lemon".

P.S. Pumpafrön behåller sin grobarhet i flera år, så spara fröpåsarna. Därmed kan man också till en mycket rimlig kostnad prova flera olika sorter.

3 kommentarer:

 1. Härlig artikel mitt i det ekonomiska bruset. Erik

  SvaraRadera
 2. Oj vad underbart nördigt och inspirerande. En fråga bara, kan man ha dem i kruka enbart eller måste de ner i riktig jord? Ska testa ditt recept nästa år.

  Jag skar förresten såna där halloweenpumpor en gång. Det var tungt som fn. Aldrig mer.=)

  SvaraRadera
 3. Min bror odlade sommarsquash i en stor kruka (diameter typ minst 40 cm) för något år sedan och det gick bra. Jag vet inte hur det går med pumpor och vintersquash, men troligen inte lika bra, eftersom de stora plantorna med långa rankor troligen behöver mer jord. Däremot borde det gå bra med busksorter som "Mesa Queen" i stor kruka.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.