2009-05-31

Oljepriset!

Nu har priset på råolja gått upp rejält sedan botten i vintras. I fredags drog WTI-oljan upp över $65/fat och under maj har den ökat med 28%, vilket tydligen är den kraftigaste månatliga ökningen på årtionden. Vad innebär detta för ekonomin? Låt oss titta på Stockholmsbörsens OMXS30-index (en hyfsad allmän indikator för ekonomin) jämfört med priset per fat för WTI-råolja:
Som synes drabbades börsen av en kraftig sättning våren 2006, när oljepriset för första gången höll sig över $60/fat. Därefter sjönk oljepriset tillbaka något, men började stiga igen under 2007 och fram till sommaren 2008, vilket ser ut att ha delat ut en rad stjärnsmällar till ekonomin. Nu är vi åter på ett oljepris över $60/fat, vilket inte är bra för stora delar av ekonomin. Vad ska vi tro kommer att hända då?

Något sånt här är vad som har förutsagts kommer att hända runt den globala oljeproduktionstoppen. Våldsamma fluktuationer i priset på råolja. Vi ser ut att ha passerat toppen, med tanke på att så många investeringar i ny oljeproduktion har ställts in p.g.a. finanskrisen. Eventuellt kan den globala oljeproduktionen hålla sig kvar på någon form av platå i något år, men sedan bär det av neråt. Vad som kommer att hända när oljeproduktionen inte längre ökar är att varje försök av ekonomin att återhämta sig obarmhärtigt kommer att slås ner av att oljepriset då ökar p.g.a. ökad efterfrågan.

Innan oljeproduktionstoppen var normalläget tillväxt avbruten av recessioner då och då. Efter oljeproduktionstoppen blir istället normalläget nerkrympning avbruten av uppgångar då och då. Tror du mig inte? Kopplingen mellan energitillgång och BNP globalt är oerhört stark. Att vi i Sverige har lyckats öka vår BNP mycket mer än vår energiåtgång har ökat beror bara på att vi outsourcat så mycket av vår produktion till andra länder. Globalt gäller fortfarande sambanden.

Som jag påpekat förut innebär inte peak oil samma sak som slutet på oljan. Däremot är det en viktig växling.

1 kommentar:

  1. Jag ser inget samband mellan kurvorna i diagrammet. Är du säker på att du inte ser vad du vill se?

    Annars håller jag med om din analys. Vi har sedan 2-3 århundraden vant oss vid att allt bara går upp, tack vare olja och fossila bränslen. När de sinar är det slut på det roliga.

    Dock tror jag inte börsnedgången handlar om oljepriset...

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.