2009-05-04

Fiat på jakt

Efter avtalet med Chrysler fortsätter Fiat-VDn Sergio Marchionne sitt erövringståg med att vara med i spekulationerna om framtida ägande för Saab Automobile. Redan tidigare har man visat intresse för övriga delar av General Motors europeiska märken, alltså tyska Opel och brittiska Vauxhall. Hur det hela slutar återstår att se - många och långa förhandlingar återstår. Risken är att man liksom i fallet Chrysler plockar lite russin ur Saab-kakan och att det inte blir särskilt positivt för Trollhättan och Sverige.

Om det här fortsätter blir Fiat ett jättebilimperium med märkena Fiat, Alfa Romeo, Opel, Vauxhall, Chrysler och Saab. Frågan är bara om en sådan storsatsning är smart eller om den straffar sig när den globala lågkonjunkturen blir djupare och längre än Fiat väntar sig.

Apropå bilindustrin så noterar jag att även i Sverige har bilförsäljningen på årsbasis minskat ungefär lika mycket som i USA - 34% enligt Bil Sweden.

1 kommentar:

  1. Det är ju riktigt goda nyheter! Undrar om folk köper fler cyklar. Hoppas det!

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.