2009-05-12

Obama ökar budgetunderskottet

Igår kom en nyhet som verkar ha gått svenska media förbi, nämligen att amerikanska regeringen ökade på sin uppskattning av årets redan rekordstora budgetunderskott med $89 miljarder till $1,84 biljoner dollar, eller nästan 13% av USAs BNP. Detta beror på minskade skatteintäkter från den krympande ekonomin, samt ökade kostnader för socialbidrag och dylikt. Dessutom ökar utgifterna för räddningsaktioner för finans- och bilindustrin. Det nuvarande budgetåret i USA slutar 30 september, men även för budgetåret 2010 har man ökat på sin uppskattning av budgetunderskottet med $87 miljarder till $1,26 biljoner dollar. Eftersom prognoserna för 2010 hittills är alldeles för optimistiska får vi nog räkna med att den siffran kommer att ökas på ytterligare. Risken finns också att även 2009 års siffror kommer att behöva utökas. Trenden är ju redan påbörjad i och med gårdagens ökning.

Inte förvånande så föreslår president Obama också att bankgarantin FDICs låneram utökas från $30 miljarder till $100 miljarder dollar. Det är absolut nödvändigt, med tanke på vad jag nämnt tidigare om amerikanska banker, vilket bara bekräftas av Meredith Whitneys sågning av bankerna igår.

Bankanalytikern Meredith Whitney gjorde sig känd i slutet av oktober 2007 då hon presenterade en mycket pessimistisk och uppmärksammad prognos för Citigroup, vilken senare visat sig stämma mycket väl. Då jobbade hon på Oppenheimer, men slutade där i februari i år för att starta en egen firma, vilket hon troligen kunde göra tack vare att hon blivit analytikerkändis.

Hursomhelst, igår gav hon en intervju på tevekanalen CNBC där hon totalt sågar USAs banker. Hon sade där att de amerikanska konsumenternas likviditet kommer att genomgå en "massiv nedgång" de kommande åren och att konsumtionen kommer att falla. Hon sade också att de amerikanska bankerna sitter på "ruttnande tillgångar". Hon har verkligen en friskt uppriktig syn på USAs ekonomi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.