2009-05-05

EU-kommissionen kommer med förhoppningsprognos

EU-kommissionen presenterade igår sin vårprognos, där man säger att "Nedgången i ekonomin i EU blir längre och djupare än tidigare anat", men tydligen faller inte ekonomin lika fort längre.
- Vi hoppas att det här är den sista prognos vi gör där vi har reviderat ned från tidigare prognoser. Nästa gång hoppas vi kunna revidera upp, sade EU-kommissionären med ansvar för ekonomiska frågor, Joaquin Almunia, på en presskonferens i Bryssel.
Hoppas kan man ju alltid. Nu vet ni ju att jag är inbiten ärkebjörn och domedagsprofet, men jag tror att det definitivt är för tidigt för hurrarop. Det finns fortfarande alltför stora problem som ännu inte har retts ut ordentligt. Visserligen har vi sett en viss stabilisering av läget sedan i höstas, men nedgångar är som ni säkert vet sällan spikraka. EU-kommissionens siffror för i år verkar rimliga - BNP för EU sjunker med 4% och arbetslösheten går upp till runt 10%.

Däremot tror jag att förutsägelserna för 2010 är för optimistiska - alltså att BNP-tillväxten skulle bli runt noll och arbetslösheten bara skulle stiga några ytterligare procentenheter.

Som Reinhart och Rogoff visar i sin omtalade forskningsrapport "The Aftermath of Financial Crises" är finanskriser utdragna händelser. I de kriser de studerade så sjönk reala huspriser i genomsnitt under sex år och aktiebörserna under tre och ett halvt år. Arbetslösheten steg i genomsnitt med sju procentenheter under fyra år och produktionen med över nio procentenheter under två år. Dessutom formligen exploderar statsskulden, till stor del på grund av fallande skatteinkomster. Med tanke på att den kris vi nu befinner oss i verkar vara av det kraftigare slaget och dessutom är global, så antar jag att dess tidsspann blir längre än de genomsnittstider som Reinhart och Rogoff kommit fram till.

Vad får vi då fram om vi är lite optimistiska och räknar med Reinharts och Rogoffs genomsnittstider? I Sverige har de reala huspriserna inte ens fallit under ett år hittills, så vi har minst fem år av fallande bostadspriser kvar. Stockholmsbörsen toppade sommaren 2007, så där har vi minst halvtannat år av fall kvar. Arbetslösheten har i Sverige hittills stigit med cirka tre procentenheter från botten i augusti 2008, så där har vi minst tre och ett halvt år kvar och minst fyra procentenheter. Industriproduktionen i Sverige har fallit sedan september 2008, så nedgången där borde inte vända förrän tidigast i september 2010. BNP hänger ju nära samman med industriproduktionen, så därmed torde vi få en minskning även 2010. Motsvarande gäller på ett ungefär även för övriga EU. Som synes verkar allt tal om en vändning under 2010 vara överoptimistiskt, även om vi räknar med optimistiska antaganden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.